După ce a refuzat orice dezbatere publică în primul tur de scrutin, președintele Maia Sandu s-a confruntat cu contracandidatul său, fostul procuror general Alexandru Stoianoglo, la dezbaterea de duminică de la Palatul Republicii.
Discuția a fost tete-a-tete, fără moderator, iar cei doi aspiranți la șefia țării și-au pus unul altuia întrebări. Maia Sandu, susținută de PAS, a trecut la atac chiar din debutul prezentării sale, numindu-l pe Stoianoglo „Calul Troian” prin intermediul căruia alții vor să conducă țara. L-a acuzat că ar fi fost plătit cu bani dubioși pentru destabilizarea și divizarea Moldovei, și că în spatele lui ar sta Igor Dodon, Ilan Șor și Veaceslav Platon, fără însă a aduce probe în susținerea speculațiilor sale.
În discursul său, șeful statului i-a reproșat că l-a eliberat din închisoare pe controversatul om de afaceri Veaceslav Platon, l-a întrebat dacă își menține poziția că în renumitul „kuliok” oferit de Vlad Plahotniuc lui Igor Dodon au fost bani. De asemenea, Sandu s-a lăudat cu drumurile reparate, canalizare, apeducte, investiții în educație și medicină, lucruri care nu țin de competența unui șef de stat. Președintele a recunoscut că legislația privind transferurile bănești a fost înăsprită ca să lupte cu Ilan Șor, dar au avut de suferit oamenii simpli, astfel că aceasta va fi simplificată din nou, spune Sandu.
De câteva ori, ea l-a numit pe Stoianoglo Omul Kremlinului, dar nu a putut aduce nicio probă în confrirmarea suspiciunilor, așa cum i-a cerut contracandidatul său.
De cealaltă parte, Alexandru Stoianoglo s-a declarat adeptul integrării Uniunii Europene statutului de neutralitate a țării. Fostul Procuror general, demis de către Sandu, a declarat că nu va admite represiuni împotriva opoziției și nu va uzurpa puterea în stat prin diferite Comisii de urgență care au închis televiziuni și portaluri media, fără a avea competențe în acest sens și fără o decizie de judecată.
De asemenea, el i-a reproșat Maiei Sandu că a rupt relațiile diplomatice cu Rusia și că s-a aliniat sancțiunilor internaționale împotriva Kremlinului, astfel lăsând Moldova fără piața rusească de desfacere, fără resursele energetice, iar acum țara noastră cumpără gazele rusești prin intermediari și la prețuri mari. Stoianoglo a declarat că va menține relațiile bune cu vecinii, Ucraina, România, dar și cu partenerii de dezvoltare UE, SUA, Rusia, China.
O altă bilă neagră pentru Sandu a fost faptul că pe timpul celor 4 ani de mandat guvernarea PAS a închis grădinițe, școli și universități, iar unii agenți economici au părăsit Moldova.
Cât timp, cei doi candidați care au ajuns în turul doi la alegerile prezidențiale s-au duelat cu întrebări, afară un grup de susținători ai Maiei Sandu s-a luat la harță cu jurnaliștii care le-au pus întrebări incomode, dar și cu un susținător de-al lui Stoianoglo, altercațiile verbale degenerând într-un adevărat scandal cu îmbrânceli și injurii, asftel că de câteva ori a fost nevoie de intervenția Poliției ca să-i liniștească pe adepții agresivi ai președintelui. Pentru dezbaterea cerută de Maia Sandu au fost cheltuiți aproape 200 de mii de lei, a menționat Adrian Băluțel, șeful Cabinetului Președintelui.