4.2 C
Chișinău

30 de salvatori din Republica Moldova au participat la un program de instruire pentru operațiunile de căutare-salvare

O echipă formată din 30 de salvatori din Republica Moldova a participat recent la un program de instruire de bază dedicat pregătirii echipei de căutare-salvare urbană. Activitățile de instruire au fost desfășurate sub îndrumarea a șase experți de la Agenția pentru Gestionarea Dezastrelor și a Situațiilor de Urgență din Turcia. În cadrul cursurilor, salvatorii moldoveni au fost familiarizați cu bunele practici și experiențele acumulate de către colegii lor din Turcia. Ceremonia de finalizare a cursului s-a încheiat cu înmânarea certificatelor de calificare și diplomelor de merit.

Pe parcursul a șase zile, salvatorii moldoveni și-au perfecționat capacitățile de intervenție, fortificându-și cunoștințele și abilitățile practice în domeniul efectuării lucrărilor de căutare-salvare a persoanelor din dărâmăturile blocurilor prăbușite, dar și salvarea sinistraților de la etajele superioare ale clădirilor avariate.

„Primele zile noi am efectuat careva lecții teoretice, în urma cărora am început planificarea lecțiilor practice cum ar fi stabilizarea obiectelor grele, stâlpi de beton, beton armat, pătrunderea prin beton la victimă, stabilizarea acestor betoane. Este nevoie de multă gândire și trebuie să gândești cum să stabilizeti ca să nu dăunezi altor colegi sau victime”, spune șeful de gardă, Alexandru Vlah.

„Cursul a fost o instruire de bază care majoritatea dintre noi ne întâlnim cu activitățile care au fost desfășurate, nu că în viața de zi cu zi, dar în activitățile noastre de serviciu”, a declarat ofițerul superior Andrei Bădărău.

„Toate exercițiile sunt foarte bune pentru experiență, ne ajută pe noi la intervenirea cât mai rapidă în situațiile de criză, precum și la salvarea vieților omenești. Cel mai principal este siguranța angajaților din inspectorat, precum și securitatea în timpul intervențiilor la intrarea în clădiri”, a spus șef secție IGSU Andrei Nour.

Tematica instruirii a cuprins concepte de bază din domeniul căutare-salvare, siguranța și securitatea în timpul desfășurării misiunilor, precum și specificul echipamentelor de protecție personală.

„În principiu, aceste instruiri sunt bazate pe ceea ce trebuie de făcut în situații de risc sau la cataclisme naturale. Am avut parte de instruiri de căutare-salvare în mediul urban, după, planificăm aceste instruiri să fie mai profund predate, după planificăm să organizăm program de instruire de căutare-salvare în mediul natural și după pe apă”, a declarat coordonatorul TIKA, Tarîk Mete.

„Vreau să cred că aceasta fiind prima activitate de cooperare cu Ministerul de Interne din Turcia nu se va termina și se va continua cu alte activități și mai importante, deja suntem în discuții cu colegii din Turcia ca această cooperare să aibă un acoperiș cu câțiva ani înainte, ani în care noi să ne dezvoltăm capacitățile în diferite domenii”, a spus șeful IGSU Alexandru Oprea.

Programul este organizat cu sprijinul Agenției Turce de Cooperare și Coordonare, având drept scop perfecționarea și consolidarea capacităților de intervenție ale echipelor de salvare din Republica Moldova, în vederea alinierii acestora la standardele europene în domeniul protecție civile.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE