5.5 C
Chișinău

Promo-LEX contestă declarațiile CEC: Transportul organizat al alegătorilor în Moscova nu a avut loc, cerem deschiderea mai multor secții de vot

Nicolae Panfil, șeful asociației Promo-LEX, organizație care a avut cel mai mare grup de observatori la alegerile prezidențiale, a declarat că nu a constatat aducerea organizată a moldovenilor din Rusia pentru vot. În cadrul unei emisiuni televizate, el a menționat că a fost informat despre deschiderea secțiilor din Moscova chiar în centrul orașului, acolo unde parcarea de autobuze, microbuze și vehicule este interzisă.

Totodată, Panfil a criticat decizia autorităților de a deschide doar două biroul în care cetățenii noștri din Federația Rusă au putut să-și facă alegerea.

Nicolae Panfil, șeful asociației Promo-LEX, organizație care a avut cel mai mare grup de observatori la alegerile prezidențiale, a declarat că nu a constatat aducerea organizată a moldovenilor din Rusia pentru vot.

În cadrul unei emisiuni televizate, el a menționat că a fost informat despre deschiderea secțiilor din Moscova chiar în centrul orașului, acolo unde parcarea de autobuze, microbuze și vehicule este interzisă. Totodată, Panfil a criticat decizia autorităților de a deschide doar două biroul în care cetățenii noștri din Federația Rusă au putut să-și facă alegerea.

Nicolae Panfil, directorul de programe al Promo-LEX, a declarat că a primit informații de la cunoștințe din Moscova privind imposibilitatea aducerii organizate a alegătorilor din Rusia la scrutinul prezidențial din 20 octombrie, contrar declarațiilor anterioare ale premierului Dorin Recean.

NICOLAE PANFIL, director de program Promo-LEX 36-39 Cunoaștem informații pentru că ținem legătura cu cunoștințe din Moscova și am rugat pe cineva să meargă să vadă care este atmosfera. Strada respectivă este una pietonală.

Vă spun cum mi s- a comunicat: strada respectivă este una pietonală, acolo nu circulă transport, am rugat să vadă dacă este ceva transport în împrejurimi, cel puțin pe strada ceea nu s-a văzut, plus mi-a spus în felul următor: acolo este centrul Moscovei, buricul târgului, în zona ceea nu poți parca autocare mari sau microbuze sau ceva de genu.  La fel, persoanele respective mi-au comunicat că au văzut multă lume ieșind din metrou.

Panfil a reproșat și diminuarea numărului de secții de vot din Rusia, afirmând că a fost o alegere politică luată fără a ține cont de opinia Comisiei Electorale Centrale, iar cetățenii nu au fost informați despre motivele adevărate ale acestei hotărâri.

NICOLAE PANFIL, director de program Promo-LEX 34-55 Am spus că în genere pentru Federația Rusă conform criteriului principal după rata participării la precedentele trei scrutine trebuia să iasă 9 sau 10 secții de votare.  Ceea ce ne-a deranjat a fost că politicul a intervenit peste o decizie a CEC care este singurul organ care poate decide lucrul acesta.

Desigur că în comunicare cu instituțiile statului trebuie să fie organizat acest lucru, dar nu poți să spui la un moment dat că avem capacitatea și peste două săptămâni sau o săptămână să spui gata gata nu mai avem capacitatea, că s-au intervenit niște riscuri de securitate enorme care gata nu le mai putem face față.

Precizăm că deși autoritatea electorală a planificat deschiderea a cinci secții de vot în Federația Rusă, decizie ce trebuia să fie respectată, sub presiunea SIS-ului și a Ministerului de Externe, care au adus în discuție motive de securitate, au fost inaugurate doar două. Situația a fost criticată chiar de anumiți membri ai Comisiei Electorale.

În ziua alegerilor, în Moscova s-au format cozi de zeci de metri din persoanele sosite acolo pentru a-și exercita dreptul de vot. Chiar dacă ei au primit încă două ore pentru a putea pune ștampila pe buletin, mulți așa și nu au apucat să intre în cabină.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE