8.2 C
Chișinău

Juriștii Platformei „Ultima Frontieră”: Referendumul pentru integrarea europeană a fost organizat ilegal și trebuie anulat

Referendumul republican privind integrarea europeană a fost organizat ilegal. Declarația a fost făcută în cadrul unei conferințe de presă de către reprezentanții platformei „Ultima Frontieră”. Potrivit activiștilor civici, în timpul organizării plebiscitului au fost admise o serie de încălcări procedurale.

Mai mult, rezultatele acestuia nu au niciun impact asupra procesului de aderare a țării la UE, fapt menționat și de șeful delegației UE în Moldova, Janis Mažeiks.

Platforma „Ultima Frontieră” intenționează să apeleze la instanța de judecată pentru ca plebiscitul să fie declarat ilegal.

Referendumul republican privind modificarea Constituției a fost inițiat, organizat și desfășurat ilegal, consideră reprezentanții platformei „Ultima Frontieră”. Juristul Serghei Mișin a declarat că scopul principal al acestei acțiuni a fost pierderea suveranității statului. Expertul a reamintit existența articolului 142 din Constituție, care reglementează în mod clar concesiile sau limitările suveranității țării, pe care reprezentanții actualului guvern încearcă să le realizeze.

„Dacă se introduce punctul de pierdere a suveranității statului, acesta poate fi recunoscut doar prin votul majorității celor care au votat din rândul alegătorilor incluși pe liste. Subliniez, nu din rândul celor care au mers la referendum, ci prin votul majorității celor

înscriși pe liste. Adică, pentru a recunoaște rezultatele acestui referendum și introducerea acestor prevederi în Constituție, care încalcă suveranitatea țării, este nevoie de minimum un milion și jumătate de voturi.”

Mișin a declarat că platforma Ultima Frontieră intenționează să se adreseze instanței pentru a împiedica recunoașterea rezultatelor referendumului.

„Vom contesta și pregătim deja o cerere la instanță pentru a anula decizia parlamentului nr. 121 din 16.05.2024 privind desfășurarea acestui referendum.”

Mișin a enumerat și alte încălcări comise în timpul pregătirii plebiscitului: angajarea politică a CEC, unde 6 din 9 membri sunt numiți de partidul de guvernământ, drapelele Uniunii Europene atârnate la majoritatea secțiilor de votare unde au votat cetățenii moldoveni, numeroasele vizite ale liderilor europeni care au vizitat capitala noastră în timpul campaniei electorale și au susținut deschis unul dintre candidați.

Mai mult, Mișin a reamintit că există o hotărâre a CC care reglementează clar procedura de modificare a Constituției și care vine în contradicție cu hotărârea CC din 16 aprilie, care a dat undă verde organizării plebiscitului.

SERGHEI MIȘIN, jurist „Există o hotărâre a CC din 3 noiembrie 1999, care spune negru pe alb că orice modificare a Constituției poate fi făcută doar de Parlamentul Republicii Moldova. Prin urmare, această hotărâre a CC din 16 aprilie 2024 ar trebui să fie revizuită de Curtea Constituțională.”

Juristul a îndemnat partidele politice, organizațiile obștești, activiștii civici și candidații la președinție să susțină procesul de judecată pentru a împiedica modificarea ilegală a Constituției.

 

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE