13.2 C
Chișinău

„Au zis că dacă nu semnăm, ne amendează sau vom fi condamnați la cinci ani de închisoare”. Locuitori din întreaga țară acuză poliția că i-ar constrânge să semneze declarații false privind mita electorală | VIDEO

Poliția face presiuni asupra locuitorilor din Găgăuzia. Aceștia sunt obligați să semneze o declarație conform căreia ar fi primit și dat recompense financiare pentru alegerile din 20 octombrie. Oamenii se plâng că sunt învinuiți de lucruri pe care nu le-au făcut. Mai mult, aceștia susțin că sunt atenționați de către oamenii legii că, dacă nu se vor supune cerințelor, riscă amenzi severe și chiar ani buni de închisoare.

Evdochia Buboglo din Ceadîr-Lunga spune că polițiștii din regiune o acuză de coruperea alegătorilor, lucru pe care declară că nu l-a făcut. În plus, femeia se teme că, dacă nu va semna un document prezentat de autorități, ar putea primi o amendă usturătoare sau o condamnare de cinci ani de închisoare.

EVDOCHIA BUBOGLO, locuitoare din Ceadîr-Lunga: „Mă acuză de ceva, nu este clar de ce anume, de o oarecare conspirație, oarecare corupere masivă a oamenilor la alegeri. Mi-au arătat o foaie şi mi-au spus că dacă o semnez automat voi deveni din acuzată martor și nu voi sancţionată pentru asta. Doar că nu am înțeles pentru ce, deoarece nu am corupt pe nimeni și nu am participat la conspirații. Și au spus că suntem monitorizați, că toate datele noastre personale sunt prelucrate de Poliție, că au toate listele noastre”.

Femeia spune că habar nu are despre ce vorbesc oamenii legii. Mai mult, i se aduc niște învinuiri de parcă ar fi un adevărat criminal, se plânge ea.

EVDOCHIA BUBOGLO, locuitoare din Ceadîr-Lunga: „Habar nu am despre ce vorbesc, iar dacă nu semnăm această foaie, au spus ei, atunci vom fi amendați cu 37 de mii de lei sau condamnaţi la cinci ani de închisoare. Ce am încălcat, habar n-avem de ce au venit la noi. Eu personal nu am corupt pe nimeni, nu am dat nimănui nici un leu, habar nu am despre ce fel de conspirație este vorba”.

Și Elena Malincova s-a trezit dis-de-dimineață cu poliția la ușă, care i-a prezentat acuzația că ar face parte dintr-o grupare criminală.

ELENA MALINCOVA, locuitoare din Ceadîr-Lunga: „Astăzi au venit polițiştii la mine și mi-au spus că aş fi într-o grupare, că aş avea legături… Eu întreb care legături, ce insinuaţi? Ajunge deja, lăsaţi oamenii în pace. Și ei îmi spun că trebuie să semnez aici… De ce să semnez? Totul era acolo în limba moldovenească. Și ei îmi spun că dacă semnezi, atunci nu vei fi amendată cu 37 de mii de lei și nu vei fi condamnată la cinci ani de închisoare. Iar dacă nu semnezi, atunci vor veni alții la tine și va trebui să răspunzi pentru toate astea”.

Elena subliniază că nu a comis niciodată ilegalități și consideră că acțiunile oamenilor legii nu fac decât să genereze frică în rândul cetățenilor.

ELENA MALINCOVA, locuitoare din Ceadîr-Lunga: „Ce fac eu ilegal? Nu merg nicăieri, nu iau bani de la nimeni, nici măcar un leu nu am dat nimănui. Ce este asta, ce e cu dezmăţul ăsta? Ajunge deja! Mama mea de 92 de ani stătea afară și i s-a făcut rău! După ce ei au plecat, eu am chemat ambulanța! Ce este asta, ce e cu dezmăţul ăsta? Mama chiar spune ca aşa era pe timpul românilor, ne luau aşa, ne băteau cu rigla pe mâini”.

Fostul judecător al CEDO, Stanislav Pavlovschi, a comentat acțiunile polițiștilor care îi obligă pe locuitorii Găgăuziei să semneze anumite documente. Acesta susține că oamenii trebuie urgent să se adreseze Procuraturii.

STANISLAV PAVLOVSCHI, jurist, fost judecător la CEDO: „Este ilegal, desigur. Nimeni nu poate fi obligat să depună mărturie, mai ales dacă este falsă. Depunerea cu bună știință a unei mărturii false și constrângerea de a da mărturii false atrage răspundere penală. Prin urmare, persoanele care sunt supuse acestui tip de presiune au dreptul să sesizeze Procuratura pentru ai trage la răspundere pe cei care au exercitat o asemenea presiune asupra lor. Cred că și partidele politice care activează pe teritoriul Găgăuziei au dreptul să sesizeze Procuratura, dar şi mass-media pentru a atrage atenția societăţii asupra acestui gen de acțiuni ilegale”.

Și în Orhei, poliția merge pe la casele gospodarilor. Imagini cu ofițeri care bat la porți au fost postate pe un canal de Telegram pe care se spune că Poliția umblă cu intimidări. Oamenii sunt rugați să-i înregistreze și să postere imaginile în on-line.

Amintim că joi, șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, a anunțat noi rezultate în investigarea „cumpărării masive a voturilor”, despre care vorbesc reprezentanții PAS și Maia Sandu.

Au fost menționate sume impresionante, folosite, chipurile, de anumite grupări criminale pentru a influența rezultatele alegerilor. Cu toate acestea, poliția moldovenească nu a putut dovedi în favoarea cărui candidat la alegerile prezidențiale a avut loc presupusa mituire a alegătorilor.

Anterior, liderul Blocului Politic „Victorie”, Ilan Șor a dat asigurări că toți banii care ajung la cetățeni sunt legali. Totodată, el a menționat că formațiunea politică pe care o conduce acționează conform legii, iar membrii acesteia sunt angajați ai organizației nonprofit „Eurasia”, cu contracte de muncă oficiale și plăți transparente.

Șor a făcut apel către populație să nu se lase înșelată și intimidată de către actuala guvernare, pentru că, spune el, sperie și mint cetățenii. Amintim că beneficiarii acestor plăți sunt în principal persoane social vulnerabile – pensionari și persoane cu dizabilități, care consideră aceste ajutoare ca fiind esențiale, în condițiile în care statul nu le poate oferi sprijin.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE