Astăzi, șeful GIP, Viorel Cernăuțeanu, a anunțat noi rezultate în investigarea „cumpărării masive a voturilor”, despre care vorbesc reprezentanții PAS și Maia Sandu. Au fost menționate sume impresionante, folosite, chipurile, de anumite grupări criminale pentru a influența rezultatele alegerilor. Cu toate acestea, poliția moldovenească nu a putut dovedi în favoarea cărui candidat la alegerile prezidențiale a avut loc presupusa mituire a alegătorilor. Cel puțin asta a dat de înțeles șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu într-o nouă ieșire în fața presei, devenită deja tradiție, și în cadrul căreia a anunțat mai multe percheziții efectuate în contextul coruperii votanților. Presupusele persoane implicate în schemă ar fi fost identificate nu prin fapta de luare de mită, ci prin aplicații instalate pe telefoanele mobile, mai spune poliția.
Poliția moldovenească nu a putut dovedi în favoarea cărui candidat la alegerile prezidențiale a avut loc presupusa mituire a alegătorilor. Cel puțin asta a dat de înțeles șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu într-o nouă ieșire în fața presei, devenită deja tradiție, și în cadrul căreia a anunțat mai multe percheziții efectuate în contextul coruperii votanților. Presupusele persoane implicate în schemă ar fi fost identificate nu prin fapta de luare de mită, ci prin aplicații instalate pe telefoanele mobile, mai spune poliția.
Potrivit poliției, în perioada aprilie – octombrie peste 130 de mii de cetățeni ar fi primit transferuri bănești din Rusia în sumă totală de 38 de milioane de dolari, în scop de corupere electorală, dar au fost documentate doar 500 de persoane. Astfel în urma perchezițiilor au fost ridicate circa 175 de mii de lei, care așa și nu au ajuns la cele peste 330 de persoane și a fost reținută pentru 72 de ore doar o singură persoană care avea rolul de coordonator în procesul de corupere al alegătorilor. Fiind întrebat dacă poliția cunoaște în favoarea cărui candidat ar fi fost plătiți și îndemnați alegătorii să voteze, Viorel Cernăuțeanu nu a putut oferi un răspuns concret, menționând doar importanța curmării acestor acțiuni.
VIOREL CERNĂUȚEANU, șeful Inspectoratului General al Poliției
Este important organele de drept să constate forma de corupere. Acest lucru este cel mai important, să constatăm că se realizează o corupere și să o documentăm, să nu admitem acest proces. Cât ține de un candidat sau altul, aceasta este o formă care va fi constatată în alte procese, inclusiv de urmărire penală.
Anterior, Cernăuțanu a afirmat că cel puțin trei candidați la alegerile prezidențiale ar avea legături cu un grup criminal organizat și că va furniza Comisiei Electorale Centrale informații în acest sens, pentru a-i elimina ulterior din competiție. Întrebat de reporterul Canal 5 dacă există o finalitate în această cauză și dacă probele prezentate autorității electorale au fost suficiente, așa cum niciun candidat nu a fost exclus din cursă, Cernăuțanu a spus că ceea ce a trimis CEC-ului au fost doar observații bazate pe suspiciuni. De asemenea, a subliniat că excluderea candidaților din competiția electorală nu este de competența poliției.
VIOREL CERNĂUȚEANU, șeful Inspectoratului General al Poliției
Eu am vorbit la acea etapă despre constatările în cadrul urmăririi penale, ceea ce s-a și întâmplat și eu am expediat adresare în adresa CEC-ului constatările care au fost de poliție cele posibile a fi oferite, luând în considerație că acestea sunt materiale din urmărirea penală și acolo unde va fi necesar vor fi inclusiv extrageri de procese de urmărire penală și remise CEC-ului. Ce ține de excluderea, nu poate poliția să ceară exluderea unui candidat, poliția constată încă odată repet, remite instituțiilor abilitate, instituțiile abilitate primesc decizia conform competențelor și atribuțiilor funcționale instituționale.
Potrivit poliției, în perioada aprilie – octombrie peste 130 de mii de cetățeni ar fi primit transferuri bănești din Rusia în sumă totală de 38 de milioane de dolari, în scop de corupere electorală, dar au fost documentate doar 500 de persoane. Astfel în urma perchezițiilor au fost ridicate circa 175 de mii de lei, care așa și nu au ajuns la cele peste 330 de persoane și a fost reținută pentru 72 de ore doar o singură persoană care avea rolul de coordonator în procesul de corupere al alegătorilor.
Amintim că, încă în primăvară, poliția anunța că pensionarii și familiile nevoiașe care primesc ajutor bănesc din Rusia prin intermediul cadrurilor MIR, pot fi considerați criminali și participanți la finanțări ilegale. Acum însă toate aceste ajutoare sunt catalogate drept acțiuni de corupere pentru cumpărarea voturilor, fără a prezenta însă dovezi clare referitor la candidatul care ar fi fost susținut.
De asemenea, poliția nu a prezentat dovezi nici într-un caz în care declara că banii primiți drept ajutor pentru pensionari de la liderul Bolcului ”Victorie”, Ilan Șor sunt ilegali sau că ar fi destinați cumpărării voturilor.
Anterior, liderul Blocului Politic „Victorie”, Ilan Șor a dat asigurări că toți banii care ajung la cetățeni sunt legali. Totodată, el a menționat că formațiunea politică pe care o conduce acționează conform legii, iar membrii acesteia sunt angajați ai organizației non-profit „Eurasia”, cu contracte de muncă oficiale și plăți transparente. Șor a făcut apel către populație să nu se lase înșelată și intimidată de către actuala guvernare, pentru că, spune el, sperie și mint cetățenii. Politicianul a reacționat și la schemele prezentate de fiecare dată de poliție considerându-le jalnice și neveridice cu cifre subestimate. La fel și deputatul Marina Tauber declarat că acuzațiile aduse membrilor blocului Victorie de corupere a alegătorilor sunt nefondate, în condițiile în care formațiunea nu are un candidat pentru alegerile prezidențiale. Pensionarii și alți reprezentanți ai categoriilor sociale defavorizate, care au primit aceste suplimente, consideră că aceasta este o sprijin important pentru ei, în condițiile în care statul nu le poate oferi ajutor.