Un număr de cetățeni, care e cât populația unui sat, pe care l-au părăsit și au plecat peste hotare, a influențat soarta întregii Moldove. Este vorba de cei din diaspora, voturile cărora au fost decisive la referendumul de integrare în UE, respins de aproape toți moldovenii de acasă. Echipa Canal 5 a găsit o localitate în care, odinioară, locuiau aproape 11 mii de oameni, exact atâția câți au spus DA în cadrul plebiscitului.
Un număr de cetățeni, care e cât populația unui sat, pe care l-au părăsit și au plecat peste hotare, a influențat soarta întregii Moldove. Este vorba de cei din diaspora, voturile cărora au fost decisive la referendumul de integrare în UE, respins de aproape toți moldovenii de acasă. Echipa Canal 5 a găsit o localitate în care, odinioară, locuiau aproape 11 mii de oameni, exact atâția câți au spus DA în cadrul plebiscitului.
MARIA STOIAN, reporter Canal 5
– Ne aflăm în satul Cărpineni care, pe timpuri era unul dintre cele mai mari din țară și în care locuiau aproape 11 mii de locuitori. Cam tot atâți moldoveni au decis soarta pentru ceilalți aproape două milioane 600 de mii.
– Cei drept, acești 11 mii de alegători au părăsit de ani de zile baștina și au mărit rândurile diasporei. Este ca în zicala: Lenin a murit, dar cauza lui e veșnic vie. Așa e și cu localnicii care au plecat, dar votul lor contează.
– Unu, doi, trei, aici nu, sunt trei de aici plecați și din partea dreaptă unu. – Patru? – Patru. – Demult plecați? – Demult, acolo s-au stabilit. – Vin des acasă? – Rar, foarte rar, vin odată în trei, patru ani dar poate chiar și mai mult. Iată vedeți cum sunt rămasa toate pârloagă. – Dar în sat sunt mulți plecați?
Sunt mulți că satul la noi e mare și sunt mulți plecați.
Pe strada Ștefan Vodă din localitate, patru familii au părăsit Moldova cu mult timp în urmă. Unele dintre ele s-au stabilit în Grecia, Italia sau America și nu intenționează să se întoarcă. Cu toate acestea, au ales să decidă ce este mai bine pentru vecinii lor rămași acasă.
MARIA STOIAN, reporter Canal 5
– Proprietarii acestei gospodării sunt plecați peste hotare mai mult de 30 de ani. Casa lor demult este acolo, iar asta din Cărpineni se distruge văzând cu ochii și a ajuns să fie stăpânită de vegetație. Vecinii ne-au spus că proprietarii vin foarte rar acasă și stau puțin și nu-și mai văd viitorul aici, nici cu Europa nici fără.
– Sunt plecați sau în Grecia sau în Italia. -De mult timp? -De prin 79. – Dar până să vină ca să vândă casa vedeau des acasă? – Mai veneau câteodată. – Dar stăteau mult? – Nu.- Ce părere aveți că acei din diasporă, stabiliți de mulți ani au decis pentru dvs? – Ei în genere nu au dreptul să voteze, dar pentru ce să voteze dacă ei nu știu ce se întâmplă aici?- Eu locuiesc acasă, ce drept are vecinul ca să mă conducă pe mine? Corect? – Vecinul care nu trăiește aici de zeci de ani…- Vecinul acesta nu trăiește, lu femeia aceasta i-a murit soțul și e plecată în America.
MARIA STOIAN, reporter Canal 5
– Și familia care a locuit o viață aici, nu mai este acasă mai bine de 10 ani. Gospodarul a decedat, iar soția și-a luat fiicele și a plecat în lumea mare. Vecinii spun că sunt stabilite în Grecia, iar probabilitatea că vor reveni vreodată la casa părintească este aproape nulă. Și, chiar dacă nu le mai leagă nimic de țară, ele s-ar putea să se numele printre alegătorii care merg la alegeri și decid soarta celor rămași în Moldova, ceea ce este anormal, spun oamenii.
– De când sunt plecați? – Demult. – De mult asta de când? – Vreo 10 ani trebuie să fie. – Toți sunt acolo. – Și familia și copii? – Bărbatul ei a decedat și soția a plecat. – Dar vine des pe acasă? – Nu. – Cum credeți este normal ca oamenii care nu au mai venit în Moldova de zeci de ani și sunt stabiliți acolo de foarte mult timp să decidă soarta dvs? – Nu este normal.
O situație asemănătoare se regăsește și pe strada Lăpușnița. Hudița a rămas aproape fără locuitori, iar casele sunt părăsite de ani de zile. Unii proprietari nu s-au întors niciodată după ce au plecat și și-au refăcut viața în altă parte, dar, cu toate acestea, se implică în soarta țării pe care au lăsat-o în urmă.
– Sunt mulți oameni plecați peste hotare? – Majoritatea.
– Dar din mahala dvs câte case au rămas părăsite și oamenii au plecat? – Începând de aici sunt vreo zece încolo părăsite. – Și au plecat peste hotare de mulți ani? – De mulți ani. – Și vin des pe acasă? – Deloc nu vin, ei și-au luat case acolo în Italia, Moscova care și cum dar înapoi nu mai vin.
– Știu că înainte erau mai mulți locuitori la dvs în sat…- Doamne ferește, aici pe drum te întâlneai cu 50 de oameni dar acum te duci până în capătul cel de sat și vii înapoi și nu te întâlnești cu un om.
Amintim că, potrivit rezultatelor preliminare ale CEC, pentru modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană au votat 50,38% din alegători, iar 49.62 au votat împotrivă. În diaspora, aproape 77% din cetățeni au spus DA, iar alți 23% au spus NU.