10 C
Chișinău

Uleiul s-ar putea scumpi în timpul apropiat: Producția redusă de floarea-soarelui și seceta din acest an – principalele cauze | VIDEO

Noi majorări de prețuri! Costul uleiului de floarea-soarelui ar putea să crească în curând. Cel puțin așa afirmă directorul executiv al Asociației „Forța Fermierilor”, Alexandru Bădărău, care se referă la o producție de floarea-soarelui mai redusă decât anul trecut. Secretarul de stat al Ministerului Agriculturii, Vasile Șerban, confirmă îngrijorările legate de o posibilă creștere a prețurilor, având în vedere că un kilogram de semințe de floarea-soarelui s-a scumpit cu peste doi lei.

Directorul executiv al Asociației „Forța Fermierilor”, Alexandru Bădărău explică probabilitatea creșterii prețurilor pentru ulei prin seceta din vară, atât în țară, cât și în regiune, ceea ce a cauzat o criză a acestui produs.

ALEXANDR BĂDĂRĂU, directorul executiv al Asociației „Forța Fermierilor”: „Este riscul de a fi înregistrată o creștere și la prețul de ulei. Motivul este că, în primul rând semințe de floarea soarelui, la nivel regional, în Europa, cantitățile sunt mult mai mici față de cele care au fost în anii precedenți. Uleiul de floarea soarelui este o materie primă importantă pentru industria alimentară la nivel mondial. Acum este o bătălie pentru această materie primă, respectiv, ca efect direct, cu siguranță va fi și creșterea prețului”.

Faptul că producția puțină a dus la creșterea prețurilor o spune și secretarul de stat al Ministerului Agriculturii, Vasile Șarban. Potrivit acestuia, dacă anul trecut un kilogram de semințe de floarea-soarelui costa mai puțin de șapte lei, acum se vinde cu peste nouă lei.

VASILE ȘARBAN, secretar de stat Ministerul Agriculturii: „În cazul când prețul la materia primă crește, desigur că crește și prețul de cost al oricărui produs, în cazul nostru uleiul. Și dacă noi o să cumpărăm floarea soarelui cu 9,15 lei, o să producem ulei din ea, trei kg de semințe, ar fi un litru de ulei. Și iată putem să calculăm direct randamentul. După care merg deja alte cheltuieli: de transport, de logistică, de personal, de impozit, altă logistică de dus la magazin, buteliile, de îmbuteliere, toate acestea se adună”.

Am contactat cea mai mare fabrică de ulei din țară, Trans-Oil, pentru a afla dacă au prevăzut majorări de preț. Cu toate acestea, reprezentanții companiei ne-au informat că nu pot oferi detalii și ne-au solicitat să trimitem o cerere oficială pe email.

Potrivit Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, aproximativ 347.000 de hectare de culturi agricole au fost afectate de secetă în acest an. Dintre acestea, 130.000 de hectare sunt de floarea-soarelui, 136.000 de hectare de porumb și 41.000 de hectare de grâu.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE