Protestul feroviarilor, anunțat pentru mâine, 25 octombrie, în fața Parlamentului, a fost suspendat. Și asta pentru că, astăzi, s-a ajuns la o înțelegere cu Guvernul, în privința achitării tuturor restanțelor salariale. Despre aceasta a comunicat postului nostru de televiziune președintele Comitetului sindical Basarabeasca, Nicolai Nicolaev.
Acesta spune însă că, dacă autoritățile nu-și vor respecta promisiunea, feroviarii vor purcede imediat la organizarea protestelor. Înșiși lucrătorii feroviari recunosc că datorează această generozitate venită din partea autorităților, exclusiv campaniei electorale.
După cum se știe, lucrătorii feroviari și-au anunțat intenția de a organiza o acțiune de protest la nivel național pe 25 octombrie, anunț făcut înainte de primul tur al alegerilor. Totuși, astăzi s-a aflat că Guvernul a început să achite salariile restante pentru luna mai. А некоторым даже за июнь. Drept urmare, s-a luat decizia de a da un răgaz guvernării și a renunța la protestul de mâine. Deși înțelegerea la care s-a ajuns la Guvern a fost percepută de feroviari ca pe o dorință a autorităților de a calma spiritele înainte de al doilea tur al alegerilor prezidențiale, feroviarii spun că oricând pot să revină la ideea de a protesta, mai ales dacă procesul de achitare a salariilor restante va fi din nou tărăgănat.
NICOLAI NICOLAEV, președintele Comitetului sindical al gării Basarabeasca
„Acțiunile de protest sunt suspendate pentru mâine. Astăzi, reprezentanții noștri au fost la Guvern și Guvernul alocă bani pentru acoperirea restanțelor salariale”. „Acțiunea este suspendată, până în acel moment, până în acea zi, dacă brusc din partea Guvernului ceva nu va corespunde acelor acorduri care au fost acceptate astăzi”.
Feroviarii sunt dispuși să aștepte, într-un termen rezonabil, achitarea tuturor restanțelor salariale. „Dacă Guvernul o ia ca pe o strategie de a anula oarecare proteste înainte de alegeri, angajații Căii Ferate se vor face auziți, a menționat Nicolai Nicolaev.
NICOLAI NICOLAEV, președintele Comitetului sindical Basarabeasca
„Ieri și azi dimineață au dat tuturor filialelor instrucțiunea să depună o cerere la conducerea întreprinderii, astfel încât Calea Ferată deja să transfere acești bani. Pornesc de la Ocnița, Bălți și merg până la Giurgiulești. Noi suntem la Basarabeasca, o să vedem când vor ajunge la noi, dar cererea a fost depusă ieri după-amiază.
„Dacă vorbele coincid cu faptele, vom vedea. Totuși, nu o vom scoate de pe ordinea de zi, pentru că datoria este de șase luni, ne vom orienta pe parcurs, iar, dacă ceva nu este îndeplinit de Guvern, putem organiza oricând o acțiune de protest.”
Imediat după aflarea veștii că autoritățile au promis achitarea tuturor restanțelor salariale, pe grupul de facebook, Железнодорожники Молдовы, feroviarii au început să se felicite că au mai primit un salariu. Este adevărat că unele mesaje au fost scrise cu sarcasm, dar oamenii s-au felicitat cu toate sărbătorile trecute, pe care nu au putut să le marcheze cum se cuvine, din lipsă elementară de bani.
„Felicitări cu 1 mai, 9 mai și Sfintele Paști, sper ca și alții vor avea norocul de a sărbători aceste sărbători în această lună”.
Trebuie de menționat că în a doua jumătate a zilei, unii membri ai grupului au scris că au început să fie achitate salariile și pentru luna iunie.
„Ura, e vară!!! Este salariul pentru iunie. Depoul din Chișinău”.
„Bineînțeles că nu am crezut nici eu, dar există un al doilea salariu, la Depoul Ocnița”.
Alții s-au arătat sceptici în privința achitării celorlalte salarii restante.
„Super, felicitări. Ca să nu fie scandal înainte de alegeri. Și apoi ce? O gaură de la covrig. N-ar fi trebuit să anuleze mitingul.
Muncitorii înșiși nu pot merge la miting să își apere drepturile”.
De menționat că salariul pentru luna aprilie a fost achitat la Calea Ferată a Moldovei în luna septembrie. În luna iulie, din cauza datoriilor de peste 70 de mili¬oane de lei, conducerea CFM a recurs la disponibilizări de personal. Atunci, președintele Federației Sindicale a Feroviarilor, Ion Zaporojan, spunea că, pentru a fi activă, întreprinderea are nevoie de mai mult suport din partea statului. Recent, conducerea CFM spera că ar putea acoperi o parte dintre restanțele salariale prin vânzarea locomotivelor, vagoanelor vechi și a metalului uzat, din care estima să obțină în jur de 200 de milioane de lei. Reamintim că Întreprinderea Calea Ferată din Moldova se confruntă de ani buni cu proble¬me la achitarea salariilor, iar angajații au protestat de mai multe ori, până în această iarnă. Pentru a optimiza cheltuielile, din 2020 și până în prezent, nu¬mărul de angajați a fost redus de la aproape 10 mii la 5600.