„Aventură fără un plan de rezervă”. Astfel a calificat publicația reputată Financial Times referendumul din Moldova de aderare la UE. Iar serviciul de știri britanic BBC, în materialul său despre alegerile prezidențiale și plebiscitul din ţara noastră, îndeamnă la o privire mai atentă asupra lui Alexandr Stoianoglo, pe care l-a numit un nou jucător foarte serios. Ce a mai scris presa occidentală despre alegerile din Moldova, vedeţi în continuare.
În ciuda victoriei formale a Maiei Sandu în primul tur al alegerilor prezidențiale și la referendum, recenziile presei occidentale despre votul din 20 octombrie din Republica Moldova puțin probabil să-l bucure pe actualul șef al statului și partidul de guvernământ. Și dacă unele mass-media europene, precum Euronews, de exemplu, au ales o poziție neutră în reportajele lor, menţionând că susținătorii integrării europene au câștigat totuși la referendumul din Moldova, atunci Maia Sandu a fost „tratată” dur de mai multe publicații cu autoritate.
Astfel, serviciul de știri britanic BBC a scris că „Sandu a fost salvată de către diasporă”. Constatând că referendumul inițiat de președintele Republicii Moldova s-a încheiat totuși cu victoria susținătorilor apropierii de Europa, BBC notează în același timp că asta s-a întâmplat cu o diferenţă politică minimă între opțiunile „da” şi „nu”. „Mai mult, votul a arătat că Moldova, ca atare, a pledat împotriva integrării europene și este „trasă de urechi” în Europa de către diasporă, care deja face parte din această Europă”, se spune în material.
Mai mult, votul a arătat că Moldova, ca atare, a pledat împotriva integrării europene și este „trasă de urechi” în Europa de către diasporă, care deja face parte din această Europă. BBC mai notează că rezultatul acumulat de Maia Sandu și referendumul său este greu de interpretat altfel decât o dovadă a slăbiciunii președintelui pe arena politică internă și îndeamnă la o privire mai atentă asupra contracandidatului lui Sandu, Alexandr Stoianoglo, pe care îl numeşte un nou jucător foarte serios.
Financial Times citează în materialul său afirmaţiile unuia dintre oficialii occidentali care lucrează la Chișinău. El a spus că referendumul european moldovenesc este o „aventură” care nu avea un plan B în caz de eșec. Această declarație este citată de publicația rusă „Agenția”, care se află în afara Rusiei.
„Deutsche Welle” din Germania a publicat o caricatură, evaluând rezultatele referendumului privind aderarea la Uniunea Europeană drept „şpagat moldovenesc”.
Serviciul din Caucaz a Radio Europa Liberă a scris că vagul „da” pe care Republica Moldova l-a spus Uniunii Europene în 20 octombrie, și rezultatul „pe muchie de cuţit” cu siguranță nu va trece neobservat la Bruxelles.
„În Comunitate şi aşa sunt destui oponenți ai extinderii UE din contul Moldovei. Acum este greu de așteptat ca relațiile dintre Chișinău și Bruxelles se vot îmbunătăți şi se va accelera procesul de negocieri deja început cu privire la aderarea Republicii Moldova la UE.”
În Comunitate şi aşa sunt destui oponenți ai extinderii UE din contul Moldovei. Acum este greu de așteptat ca relațiile dintre Chișinău și Bruxelles se vot îmbunătăți şi se va accelera procesul de negocieri deja început cu privire la aderarea Republicii Moldova la UE.
Săptămânalul britanic The New Statesman a calificat situația cu referendumul din Republica Moldova drept „cel mai grav eșec pentru UE de la Brexit încoace”.
Iar Reuters a scris că rezultatele plebiscitului au slăbit poziția Maiei Sandu înainte de turul doi, în condițiile în care ea era „în fruntea” procesului de integrare europeană în țară.
Şi analiștii Institutului american Quincy estimează că șansele Maiei Sandu de câștig în turul doi nu sunt mari. Materialul publicat spune că Sandu a greșit când a ignorat problemele interne, când a pus oamenii să aleagă între Europa și Rusia în campania electorală și când a permis Moldovei, cităm, „să devină o eprubetă geostrategică pentru influența occidentală”. Iar acum, în turul doi, Maia Sandu se va confrunta cu un grup unit de partide de opoziție, şi șansele ei de a rămâne în funcție atârnă de un fir, spun analiștii americani.
Ei mai notează că președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a fost la Chișinău cu puțin timp înainte de vot, îndemnând moldovenii să-și exprime liber alegerea. Secretarul general al NATO Mark Rutte a decis să-și exprime îngrijorarea cu privire la încercările Rusiei de a fura viitorul european al Moldovei. Toate aceste declarații sunt impregnate de ideea că aderarea Moldovei la UE va stabiliza granița de est a Europei și va întări securitatea împotriva Rusiei. Totodată, lecțiile istoriei sunt ignorate. Aceleași argumente au fost folosite și în Ucraina în 2014. Transformarea alegerilor din Moldova într-o luptă fără sens între Europa și Rusia ar putea transforma Moldova într-o nouă versiune a
Ucrainei, mult mai mică și mai vulnerabilă din punct de vedere economic”, subliniază analiştii Institutului american Quincy.
Transformarea alegerilor din Moldova într-o luptă fără sens între Europa și Rusia ar putea transforma Moldova într-o nouă versiune a Ucrainei, mult mai mică și mai vulnerabilă din punct de vedere economic.