18.3 C
Chișinău

Valeriu Ostalep: „Poate că acesta și este adevăratul război hibrid împotriva Moldovei”

În Moldova în ultima perioadă este impus nazismul, din păcate nu doar de către autorități, nu doar din interior, acest lucru se întîmplă și din exterior. Poate că acesta și este adevăratul război hibrid împotriva Moldovei.

O astfel de opinie a exprimată expertul în securitate și fostul viceministru de Externe, Valeriu Ostalep, comentînd pentru Noi.md declarațiile făcute pe rețelele de socializare de susținătorii Maiei Sandu despre naționalitatea candidatului la funcția de președinte al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo, relatează Noi.md.

Valeriu Ostalep a menționat că isteria nazistă din partea propagandiștilor oficiali ai Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), care are loc în ultimele zile, nu este un fenomen nou sau creat acum artificial. „Despre natura nazistă a propagandiștilor PAS, inclusiv a oficialilor, inclusiv despre declarațiile deputaților și personalului lor de sprijin, vorbim de ani de zile, precum și despre faptul că stigmatizarea în societate, care este practic unul dintre principalele instrumente ale așa-numitei guvernări PAS în toți acești ani, este primul semn al nazismului și primul steag roșu al degradării nu numai a societății, ci și a oricărei guvernări”, a declarat expertul în securitate și fostul viceministru al Afacerilor Externe.

Moldovenii nu vor reacționa la îndemnurile xenofobe El a spus că orice persoană care are cunoștințe minime despre ce înseamnă nazismul și care este amenințarea pe care o reprezintă, știe că există repere și indicatori ai modului în care el începe și în ce se transformă în cele din urmă.

Valeriu Ostalep a spus că în toți acești ani PAS nu a reacționat la nașterea sau, mai exact, la dezvoltarea nazismului în Republica Moldova, pentru că în întreaga istorie a țării noastre nu a existat niciodată o asemenea înflorire a declarațiilor xenofobe și naziste ca în timpul guvernării PAS. „Și asta nu doar pentru că autoritățile, prin pasivitatea lor, au garantat acest lucru, ci și pentru că, din punctul meu de vedere, l-au stimulat, au participat și l-au propagat”, a subliniat expertul în securitate și fostul viceministru al Afacerilor Externe.

El crede că acum, cînd Maia Sandu și PAS simt, pe bună dreptate, că vor pierde puterea în doar cîteva săptămîni, nu mai simt nevoia să ascundă această identitate. „Ei nu ascund că aceasta este adevărata lor față și, în principiu, nu văd de ce să se abțină.

Faptul că societatea noastră moldovenească a reacționat într-un fel la aceste manifestări a nazismului din partea autorităților și a propagandiștilor lor este cu siguranță îmbucurător, dar mă interesează foarte mult unde sînt partenerii noștri de așa-zisa dezvoltare”, a declarat Valeriu Ostalep.

În opinia sa, este ciudat că Uniunea Europeană, care se autointitulează un bastion al democrației și al luptei împotriva xenofobiei și nazismului, nu a emis încă nicio declarație de condamnare a unor asemenea lucruri. „Nu este doar dezgustător. Este ilegal și din punctul de vedere al legilor țării noastre, dar contravine complet normelor cel puțin formale ale Uniunii Europene.

Iar lipsa unei reacții imediate din partea reprezentanților UE la ceea ce se întîmplă acum în campania electorală din Moldova și la nazismul declarat din partea propagandiștilor autorităților este, desigur, și pentru mine un semnal curios. Nu pentru că nu înțeleg de ce se întîmplă acest lucru, dar cred că este important să ne gîndim cu toții la asta”, a declarat expertul în securitate și fostul viceministru de Externe.

Acesta a atras atenția asupra unui alt element – finanțarea acestei propagande naziste, subliniind că ar fi foarte interesant să aflăm după schimbarea puterii, în ultimul an în special, din ce resurse au putut cei mai mulți dintre propagandiștii PAS să cheltuiască timp și resurse pe crearea în masă a fake-urilor, pe insultarea oamenilor și pe promovarea minciunii totale. Valeriu Ostalep a spus că are exemple concrete despre cum organizații care nu sînt finanțate din Moldova pe parcursul a cîteva luni au întocmit liste, au făcut filme și au stigmatizat oamenii pentru opiniile lor.

„Concret, dacă ești împotriva PAS sau împotriva Maiei Sandu, sau dacă doar îți exprimi opinia. Este vorba despre civili, este vorba despre jurnaliști, este vorba despre oameni care nu sînt deloc implicați în politică.

Și aceste fonduri, acești bani au fost oferiți la începutul acestui an. Și cred că este foarte important să aflăm, în contextul a ceea ce discutăm acum, din care fonduri în Moldova este promovat nazismul și divizarea societății, xenofobia, precum și stigmatizarea persoanelor incomode”, a declarat expertul în securitate și fostul viceministru de externe.

Chicu îi cere ambasadorului UE să ia atitudine față de „campania de xenofobie lansată de staff-ul Maiei Sandu” El a atras atenția asupra faptului că noi avem o istorie comună, cînd încep să marcheze și începe isteria în masă, apar dușmanii poporului și cum se termină totul, oamenii raționali au văzut acest lucru de multe ori. „Așadar, sînt foarte interesat din ce fonduri și cine finanțează toate procesele pe care le-am descris și, desigur, de la viitorul președinte al țării, ca cetățean, nu voi ruga, dar voi cere o anchetă a tuturor acestor elemente care ne distrug statul. Sînt sigur că societatea noastră nu va accepta acest nazism, care ne este impus, din păcate, nu numai de autorități, nu numai din interior, dar am suspiciuni clare că vine și din străinătate.

Poate că acesta și este adevăratul război hibrid împotriva Republicii Moldova”, a declarat Valeriu Ostalep. De menționat că Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a declarat că condamnă ferm orice atacuri xenofobe, instigare la ură interetnică, menționînd că campania trebuie să se desfășoare exclusiv pe criterii care vizează competența, integritatea și caracterul candidatului, iar poziția partidului a fost și rămîne o poziție de unitate a tuturor cetățenilor.

„Sîntem toți parte a Republicii Moldovei și vrem să trăim în pace și bună înțelegere”, se menționează în mesajul PAS. Referitor la declarațiile făcute pe rețelele de socializare de către susținătorii Maiei Sandu despre naționalitatea candidatului la funcția de președinte al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo, redacția noi.md s-a adresat mai multor persoane cunoscute în Republica Moldova, opinia cărora o puteți afla accesînd acest link.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE