18.3 C
Chișinău

Sătenii din Parcani acuză conducerea raionului Călărași de represalii după voturi contra Maiei Sandu și UE: Fără drumuri și lumină

Dacă nu vrei, te vom obliga. Anume aşa, evident, funcționează principiile și valorile democratice în percepţia susținătorilor lui Sandu și PAS. Nu meritaţi nici drumuri şi nici iluminat stradal, şi în genere, nici lumină în case. Asta, potrivit sătenilor din Parcani, Călăraşi, le-a declarat preşedintele raionului după ce ei s-au plâns că autorităţile au scurtat porţiunea de drum care urmează să fie reparată şi au scos becurile de pe stâlpi. Toate astea pentru că Maia Sandu a acumulat în această localitate doar 16 voturi.

Conducerea Republicii Moldova este gata cu buldozerul să omoare satele care nu votează cum trebuie, mai spun oamenii indignaţi.

Conducerea raionului Călărași a decis să scurteze din porţiunea de drum din satul Parcani, comuna Răciula, care era planificată pentru reabilitare. Astfel, spune un consilier local, oamenii de aici ar fi fost fost pedepsiți, pentru că, la alegerile prezidențiale nu au votat „cum trebuie”.

PETRU DANU, consilier local Răciula, Călăraşi

Drumul ăsta noi am votat din primăvară să-l facă. Porţiunea asta care s-a început de acolo, ar trebui să se termine încă 200 m, dar ei vor să-l termine aici. Că au zis că nu le ajung bani. Da ştiţi de ce? Scorul la alegeri nu-i bun. PAS-ul a luat 16 voturi în satul ăsta.

Mai mult, localnicii spun că administraţia comunei i-a lipsit şi de iluminatul stradal.

PETRU DANU, consilier local Răciula, Călăraşi

– Au luat lumina toată. – Cum au luat? – Toate becurile de pe stâlpi. – V-au scos lămpile? – Toate. – Cine? – Primăria. – Tot satul, nu doar aici. – Da te umflă râsul. Cum v-au luat becurile? – Da cum, iaca vă spun, oamenii sunt de faţă. – Că n-aţi votat cum trebuie? – Da.

Localnicii indignaţi au apelat la consilierul local Petru Danu, care a cerut explicaţii de la primar. Doamna primar, la rândul său, l-a chemat pe preşedintele raionului Călăraşi la discuţii cu oamenii, care potrivit lor, le-a spus că nu merită nu doar drumuri şi iluminat stradal, dar în genere lumină în case.

PETRU DANU, consilier local Răciula, Călăraşi

Drumul, zic, nu-l puteţi face, becurile le-aţi luat, ce faceţi cu oamenii ăştia? Da el zice că pentru Parcani în genere trebuie de tăiat lumina, că aiştea trebuie să trăiască fără lumină, numai cu lămpi de gaz. Dle preşedinte, eu, zic, mă mir, dvs, preşedinte, să vorbiţi aşa? După cum aţi votat, zice, aşa şi veţi avea.

Localnicii spun că, deşi primarul a promis anterior să mai repare un drum din sat, după alegeri vorba s-a schimbat.

Înainte de votare fiica a sunat la primăriţă şi i-a spus aşa: avem şi noi nevoie să vină grederul măcar să împingă, să pot să-mi aduc un balon de gaz cu o maşină, de la piaţă vin, nu pot intra. Bun, Vica, când vor face aici drumul, trecem şi la voi. Bun, a uitat, n-a mai venit. Luni dimineaţa fata sună. Dna Marina, aţi promis că veniţi să ne faceţi şi nouă ca la toată lumea. Numai promisiuni şi ne amăgiţi cu poveşti la gura sobei ca pe copii mici. Da ea a zis că da, Vica, eu n-am uitat, voi aţi uitat de noi, că adică n-am votat ceea ce trebuie. 

Localnicii spun că din cauza drumurilor proaste sunt nevoiţi să meargă prin gropi, prin care nici ambulanţele nu pot trece.

Bărbatul meu a murit, trei zile la rând am chemat ambulanţa, a venit până la traseu şi apoi în vale. Spuneau să-l aduc. El e înainte de moarte, cum pot eu să-l duc?  La fata mea a ars casa. Că nu vreau să-mi aduc aminte. Şi eu nu puteam să ies că ploua şi era glod şi eu eram neputincioasă şi nu puteam să mă duc, şi am văzut cum iese para şi arde casa şi eu nu m-am putut duce. 

Ei nu doar drumurile nu vor să facă, ei sunt într-aşa o stare, conducerea raională şi a R. Moldova, e dezastru, nu înţelegi ce se petrece.  Ei sunt gata cu buldozerul să împingă satele să omoare care nu votează.

Consilierul local spune că nu are rost să se adreseze autorităţilor centrale.

PETRU DANU, consilier local Răciula, Călăraşi

– Apelul eu am făcut la preşedintele raionului. Mai departe eu cred că degeaba faci apel, unde să faci, la Guvern? La Guvern n-ai ce face. – Da să vină prim-ministrul că umblă prin sate şi distribuie gazete. – Gazete, dar când vine vorba să facă drumul, ei nu vin. – Păi, da să vină cu gazete şi dvs să-i spuneţi ia, unte, dle prim- ministru. – Nu vor să vină. Mă înţelegeţi care e problema. Ei au ura asta faţă de satul ăsta s-a format în aşa fel… Măi, oameni buni, voi încălcaţi orice lege. Dar nu se uită la lege.

Noi suntem la putere, noi ştim cum facem noi. Eu deja sunt în vârstă, am prins nişte timpuri, cât n-ar vorbi de timpurile celea, ăştia sunt mai răi decât aceia. 100%

Localnicii mai spun că, după discuţia cu preşedintele raionului şi mediatizarea cazului, o parte din becurile scoase au fost totuşi instalate la loc. Contactat de Canal 5, oficialul a declarat că au fost scoase doar becurile care au ars acum câteva săptămâni în urma unui scurtcircuit şi a negat afirmaţiile care-i sunt atribuite precum că sătenii din Parcani nu merită nu doar drumuri şi iluminat stradal, dar nici chiar lumină în case.

NICOLAE DRAGANEL, preşedintele raionului Călăraşi

Astea-s chestii inventate.  Când am fost acolo de faţă, despre problema luminii în general nu s-a vorbit, s-a vorbit numai despre drum.  Până la urmă s-a ajuns la următorul consens: ca ăştia 600 m de drum să se facă acolo, la următoarea şedinţă de Consiliu unde se va aproba Fondul Rutier pentru anul viitor, că urmează peste o lună, să se pună în discuţie problema drumului şi să se aloce suma necesară, 60-80, o să facă calcule, ca să se facă acolo drum de calitate.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE