18.3 C
Chișinău

Politicieni și bloggeri cer forțelor de ordine să oprească atacurile xenofobe din partea activiștilor PAS la adresa lui Stoianoglo. Vlad Filat: Responsabilă de această situație este Maia Sandu

Nemulțumirea în societate ia amploare. Tot mai mulți oameni critică comportamentul activiștilor PAS, care transmit mesaje xenofobe și de ură etnică la adresa lui Alexandr Stoianoglo. În acest context, mai mulți politicieni și bloggeri solicită instituțiilor competente, precum și președintei Maia Sandu, să intervină și să oprească atacul.

Crește revolta în societate legată de mesajele xenofobe, dar și cele de ură etnică, răspândite de activiștii înrăiți ai Partidului Acțiune și Solidaritate. În cadrul unei emisiuni televizate, președinte PLDM, Vlad Filat, a menționat că responsabilă de aceste acțiuni de discriminare și ură interetnică la adresa candidatului, Alexandr Stoianoglo, este Maia Sandu. În calitate de președintă, aceasta este obligată să asigure respectarea legii și protejarea fiecărui cetățean, susține fostul premier. Atfel, Filat îi recomandă să opreză acest atac, care va duce la dezbinarea societății.

VLAD FILAT, președinte PLDM: „Până acum divizarea țării pe ce criterii a fost? Oameni buni, care sunt PAS-iști și care nu sunt buni. Și un om care nu este bun, scriind cerere de aderare la PAS, devine bun. Acum, nu a fost suficientă divizarea societății pe criteriul respectiv, acum se merge pe discriminarea etnică. –Asta este foarte grav. – Nu că este grav, asta este foarte periculos. Responsabilă de această situație este Maia Sandu și eu mă adresez către ea: opriți-vă, pentru că o să fie un răspuns, nu către dumneavoastră, foarte dur care va viza toată societatea”.

Vlad Filat anunță că va depune o plângere la Poliție și la Consiliul Antidiscriminare pentru tragerea la răspundere a activiștilor PAS. De asemenea, bloggerul Mihail Bagas a criticat guvernarea actuală și susținătorii acesteia pentru mesajele de ură adresate candidatului la prezidențiale, Alexandr Stoianoglo.

MIHAIL BAGAS, blogger: „Eu, ca reprezentant al diasporei ucrainene, nu pot sta să privesc calm cum un candidat este insultat doar pentru că reprezintă etnia găgăuză. Dacă în înțelegerea dvs. acestea sunt valori europene, atunci îmi pare foarte rău, pentru că în opinia dvs. înțelegem că suntem mai aproape de ceea ce ceva de sălbatici, mai degrabă decât de europeni”.

În același timp, atât Filat, cât și Bagas au făcut referire la alte țări conduse de președinți de diferite religii și etnii. De exemplu, în România, președintele este de etnie germană de zece ani. În plus, într-o țară profund creștin-ortodoxă, acest președinte este catolic, susțin ei.
Imediat după anunțarea rezultatelor alegerilor prezidențiale, reprezentanții și activiștii PAS au început să insulte contracandidatul Maiei Sandu.

Aceștia au făcut declarații discriminatorii pe baza apartenenței etnice a lui Alexandr Stoianoglo, iar pe pagina PAS „Moldova Europeană” de pe Facebook, un internaut a îndemnat cetățenii să aleagă în turul doi o moldoveancă, nu un găgăuz. În același timp, consilierul PAS în CMC, Ion Melnic, a afirmat că Maia Sandu se află în spatele acestor acțiuni. Discursurile de ură au generat reacții critice, iar mulți politicieni și reprezentanți ai societății cer tragerea la răspundere a celor implicați.

Preşedintele PDCM, Ion Chicu, a cerut Ambasadorului Uniunii Europene la Chișinău, Jānis Mažeiks, să ia urgent atitudine față de campania de xenofobie lansată de staff-ul Maiei Sandu.

Asociaţia Forţa Fermierilor spune că a expediat, cu mai mult timp în urmă, o interpelare la Inspectoratul de Poliţie Rîșcani pentru identificarea și amendarea conform legii a activistului PAS Marin Andonii, care, potrivit lor, subminează democrația și valorile europene prin promovarea urii și minciunilor în mediul online, prin hărțuire și incitare la ură.

După ce societatea s-a revoltat, PAS a anunțat că se disociază de mesajele propriilor activiști, încercând să-şi salveze imaginea în plină campanie electorală. Președinția însă nici până astăzi nu a comentat acțiunile activiștilor.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE