18.3 C
Chișinău

Moldova coboară cu 32 de poziții în clasamentul libertății economice: Locul 89 în raportul Institutului Fraser.

Moldova a coborât cu 32 de poziții în clasamentul țărilor cu economie liberă. Aceasta este concluzia experților de la Institutul Fraser din Canada. În raportul prezentat recent, țara noastră ocupă locul 89, comparativ cu poziția 57 pe care o avea în clasamentul anterior. Unul dintre indicatorii principali este accesul cetățenilor și al afacerilor la bani și libertatea de a-i utiliza, care ar trebui asigurată de instituțiile statului, adică de guvernare. Conform tuturor acestor criterii, în ultimul an, Moldova și-a deteriorat performanțele. Iar acest lucru s-a întâmplat într-un mod radical.

Pentru realizarea clasamentului privind libertatea economică, analiștii Institutului Fraser utilizează 45 de categorii de date, grupate în cinci domenii generale, pentru calcularea indicelui general. Patru dintre acestea reflectă cât de mult cetățenii unei țări au acces liber la bani. Un indice este considerat ridicat atunci când în țară valuta este stabilă, iar consumatorii și agenții economici au la dispoziție o gamă largă de alte valute. Astfel, Moldova a înregistrat o cădere rapidă în clasamentul Institutului Fraser în secțiunile „acces la bani” și „reglementarea pieței muncii și a afacerilor”, coborând pe locurile 44 și, respectiv, 24. În ceea ce privește „libertatea comerțului internațional”, țara noastră a pierdut 10 poziții, iar în categoriile „guvernanță” și „sistem juridic și proprietate” a fost, de asemenea, înregistrată o scădere – cu două și trei poziții.

Așa cum subliniază economistul Vladimir Golovatiuc, doar în luna septembrie a acestui an vânzările de valută de către populație au crescut cu 15%, în timp ce achizițiile, dimpotrivă, au scăzut cu 14%. Ce ne spune acest lucru? Răspunsul, conform expertului, este evident: oamenilor le lipsesc resursele necesare traiului, obținute din salarii, pentru a nu mai vorbi de pensii. Și pentru a supraviețui, aceștia vând valuta din rezervele acumulate anterior pentru vremuri dificile, care au și venit. Nu există bani nici pentru afacerile din Moldova, ceea ce este confirmat de statisticile oficiale privind scăderea exportului.

„Și în august nu am reușit să răsturnăm trendul descendent în exporturile moldovenești! În august, acest indicator a scăzut cu 15,2% comparativ cu august trecut. Observați, nu este o scădere de 2-3%, ci de 15% și aceasta este mijlocul anului agricol. Exporturile au scăzut în toate grupurile de țări: în UE cu 14%, în CSI cu 19%, în alte țări, de asemenea, cu 19%”.

Iată un alt indicator important că lucrurile în economia și afacerile din Moldova nu merg deloc bine. Potrivit lui Vladimir Golovatiuc, în ceea ce privește fluxul de investiții străine directe, în prima jumătate a anului 2024, scăderile sunt evidente.

„Investițiile s-au redus aproape la jumătate, iar comparativ cu 2022, au scăzut de trei ori. Iar fluxul total de investiții străine directe a scăzut cu 7% în ultimul an și cu 30% în ultimii doi ani”, a afirmat economistul. Se pare că nu se discută despre venirea unor noi investitori pe piața moldovenească, având în vedere că și cei puțini care existau părăsesc Moldova. De exemplu, compania japoneză Fujikura și compania germană Coroplast, care asigurau sute de locuri de muncă în țara noastră și contribuiau cu până la 200 de milioane de euro anual la bugetul de stat. Așadar, vremuri „bune”.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE