13.6 C
Chișinău

Maia Sandu nu-l vrea pe Gonța drept moderator? Negocierile dintre echipele celor doi candidați la funcția de președinte s-au transformat într-o adevărată târguială | VIDEO

 Procesul de pregătiri și negocieri pentru singura dezbatere electorală dintre Maia Sandu și Alexndr Stoianoglo se transformă într-o adevărată târguială. Deși marți Maia Sandu a afirmat cu propriile-i cuvinte, într-un video, pe rețelele de socializare, că îl acceptă pe jurnalistul Gheorghe Gonța, în calitate de moderator, peste noapte însă, Gonța, se pare că nu mai convine. Echipa Maiei Sandu a cerut noi condiții, iar șeful de cabinet al președintei, Adrian Băluțel, a afirmat că vor să schimbe regulile deja convenite, după ce Consiliul de presă a dat de pământ cu candidatura lui Gonța, iar televiziunile pro-guvernamentale au refuzat dă difuzeze dezbaterea. Între timp, contracandidatul Maiei Sandu, Alexandr Stoianoglo, a amintit, într-o postare pe Facebook că de la bun început a propus doi moderatori pentru dezbateri și singura soluție onorabilă, în opinia lui, ar fi nu înlocuirea lui Gonța, ci desemnarea de către Maia Sandu a unui al doilea moderator”.

Epopeea cu dezbaterea electorală dintre Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo părea că s-a încheiat marți, după ce ambii contracandidați au convenit asupra zilei de 27 octombrie, a locației Palatul Republicii și a moderatorului – Gheorghe Gonța. Nu a fost să fie, așa că show-ul a continuat. În spațiul public a apărut, mai întâi, declarația Consiliului de presă, semnată de mai multe ONG-uri proguvernamentale, instituții media, dar și jurnaliști loiali puterii.

Aceștia declară că decizia de a-l invita pe jurnalistul Gheorghe Gonța este „O lipsă de respect față de public, o legitimare a comportamentelor lipsite de integritate și o promovare a practicilor absolut neconforme cu jurnalismul profesionist”.

În unison au sunat și declarațiile posturilor de televiziune proguvernamentale, Jurnal TV, TV8 și a postului public Moldova 1, care au anunțat că refuză să difuzeze dezbaterea, dacă aceasta va fi moderată de Gheorghe Gonța.

După ce toate aceste instrumente ale puterii și-au făcut „treaba”, în dimineața zilei de miercuri, șeful de cabinet al președintei, Adrian Băluțel, a ieșit cu o nouă postare pe canalul său de Telegram. „Facem apel către Consiliul de Presă să identifice 1, 2 sau câți moderatori consideră și orice moderator consideră potrivit, să propună formatul dezbaterii și să organizeze dezbaterea”, a scris Băluțel, explicând că solicitarea vine anume după ce a văzut declarația Consiliului de Presă și boicotul anunțat de televiziuni.

Reacția lui Stoianoglo nu a întârziat să apară. Candidatul susținut de socialiști a amintit, într-o postare pe Facebook că anume echipa lui a porpus be la bun început ca dezbaterile să fie moderate de doi jurnaliști, că nu înlocuirea lui Gonța este soluția și că „Motivul invocat pentru a perturba dezbaterile este campania organizată de discreditare personală și, de facto, un linșaj public asupra jurnalistului Gheorghe Gonța, propus ca posibil moderator. Societatea a fost martora unui nou exemplu despre cum, sub masca integrării europene, se desfășoară o adevărată hărțuire și terorism informațional, metode caracteristice regimurilor totalitare. Văd această campanie ca o încercare stângace a echipei MaieiSandu de a evita dezbaterile”, a spus Stoianoglo.

Pe parcursul zilei de miercuri, reprezentanții echipelor de campanie ale ambilor candidați urmează să se întâlnească pentru a discuta structura dezbaterilor, au anunțat reprezentanții socialiștilor, precizând că au și un plan pregătit pentru dezbateri.

Ulterior însă deputatul PSRM, Adela Raileanu, a scris, pe pagina de FB că întâlnirea agreată pentru ora 12:00 nu a avut loc. Staff-ul electoral al Maiei Sandu a transmis un mesaj prin care au solicitat amânarea acestei întrevederi.

Amintim că marți, 22 octombrie, cei doi contracandidați la funcția de șef al statului au ajuns la o înțelegere pentru desfășurarea dezbaterilor duminică, 27 octombrie, la Palatul Național. Negocieri aprige a stârnit candidatura moderatorului. Într-un final, Maia Sandu a anunțat că, deși nu este de acord ca evenimentul să fie moderat de jurnalistul propus de stafful lui Stoianoglo, Gonţa, ea aceptă această condiție.

După aceasta, jurnaliştii pro-guvernamentali au lansat atacuri la adresa lui Gonța pentru poziţia sa anti-PAS şi antiSandu. Amintim că pe parcursul întregii perioade electorale dinaintea primului tur, Maia Sandu a refuzat orice dezbatere electorală și a acordat interviuri doar bloggerilor și jurnaliștilor afiliați puterii. Pentru turul doi, și-a schimbat macazul și a propus chiar ea o discuție cu Alexandr Stoianoglo.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE