18.3 C
Chișinău

Lisinevschi: Din cauza neîncrederii în instituția prezidențială, următorului lider al statului îi va fi greu să recâștige această încredere

Referendumul și alegerile prezidențiale au subminat foarte mult încrederea oamenilor în activitatea președinției. Astfel, cel care va învinge în turul II al scrutinului electoral, va trebui să depună mult efort pentru a câștiga încrederea cetățenilor. Declarațiile au fost făcute, pentru postul nostru de televiziune, de către analistul politic, Ian Lisnevschi. Expertul a mai făcut apel către candidații care nu au ajuns în turul doi de scrutin, să se gândească foarte bine înainte de aș-i îndemna electoratul să facă o alegere, de această dată.

Potrivit lui Lisnevschi, candidatul care va câștiga alegerile prezidențiale, va fi nevoit în primul rând să restabilească încrederea cetățenilor în instituția pe care o va conduce. Asta, din motiv că, anterior, unele procese democratice pentru stat au fost combinate cu interese politice, lucru care a dus la dezbinarea societății.

Totodată, sociologul a precizat că, deja de 16 ani, cetățenii au o încredere scăzută în instituțiile statului.

IAN LISNEVSCHI, sociolog, politolog

Rezultatele negative pentru țară, deja s-au produs, cu părere de rău. Acuma sarcina președintelui va fi cumva, după turul II, nu contează cine va fi, doamna Maia Sandu sau domnul Stoianoglo, să restabilească încrederea în această instituție. Va fi foarte complicat. Mie îmi pare că dacă acești candidați ar analiza cu ce se vor confrunta, cu ce probleme, ar refuza să participe. Pentru că pentru doamna Maia Sandu, în condițiile când, în realitate, în țară majoritatea sunt contra modificării constituției și din altă parte este obligată să producă această modificare, mai mult ca atât, peste trei ani de zile, rezultatele acestei modificări nu vor avea efect pentru societate, este o catastrofă pentru parlamentare.

Totodată, Ian Lisnevschi, a îndemnat oponenții, cărora s-a adresat Maia Sandu pentru sprijin, să se gândească bine înainte de a decide ce candidat vor susține în turul II, deoarece această decizie le poate afecta imaginea.

IAN LISNEVSCHI, sociolog, politolog

Eu consider că ciclul se repetă permanent și alt rezultat nu poți să aștepi când comiți aceeași greșeală. Acest lucru trebuie să înțeleagă ceilalți oponenți atunci când vor lua decizia să îl susțină pe un candidat sau altul. Mai mult ca atât trebuie să înțeleagă ce își dorește propriul electorat. Pentru că dacă faci o susținere destul de greșită care nu este susținută de electoratul tău, poți să pierzi deja iară un procent destul de mare pentru parlamentare.

Amintim că, după ce i-a numit oameni ai Moscovei și a afirmat că ar fi afiliați oligarhilor, Maia Sandu a cerut sprijin candidaților care nu au trecut în turul II. Printre aceștia se numără Andrei Năstase, Renato Usatîi, Octavian Țîcu, și Tudor Ulianovsch

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE