Încă din prima zi după ce s-au aflat rezultatele alegerilor, societatea a fost martora unui adevărat bâlci. Miza – formatul dezbaterilor electorale, la care Maia Sandu a binevoit să participe abia către turul doi de scrutin. Un fel de dezbateri pentru dezbateri. Și dacă ziua și locația au fost negociate relativ ușor, alegerea candidaturii moderatorului i-a cam pus în galoș pe candidați cu tot cu echipe și staff-uri. Marți, Stoianoglo a propus să fie doi, Sandu a zis – unul, Stoianoglo a vrut să fie Gonța, Sandu n-a vrut să fie Gonța, dar a acceptat și au bătut palma. După ce Consiliul de Presă și televiziunile pro-guvernamentale au încurcat oalele cu declarații și boicoturi anti – Gheorghe Gonța, miercuri dimineață, ne-am trezit cu o altă târguială. Într-un video, Sandu a zis să fie un moderator, sau doi, sau „câți moderatori consideră”, apoi s-a răzgândit, iar peste zi a mai făcut un video și a spus că nu mai vrea niciunul. Ce a răspuns Stoianoglo și dacă au ajuns cei doi contracandidați la vreun consens, aflați în continuare.
Epopeea cu dezbaterea electorală dintre Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo părea că s-a încheiat marți, după ce ambii contracandidați au convenit asupra zilei de 27 octombrie, a locației – Palatul Republicii și a moderatorului – Gheorghe Gonța. Nu a fost să fie, așa că show-ul a continuat. În spațiul public a apărut, mai întâi, declarația Consiliului de presă, semnată de mai multe ONG-uri pro- guvernamentale, instituții media, dar și jurnaliști loiali puterii. (SCREEN IN) Aceștia declară că decizia de a-l invita pe jurnalistul Gheorghe Gonța este (CITEZ) „O lipsă de respect față de public, o legitimare a comportamentelor lipsite de integritate și o promovare a practicilor absolut neconforme cu jurnalismul profesionist”. În unison au sunat și declarațiile posturilor de televiziune pro- guvernamentale, Jurnal TV, TV8 și a postului public Moldova 1, care au anunțat că refuză să difuzeze dezbaterea, dacă aceasta va fi moderată de Gheorghe Gonța.
După ce toate aceste instrumente ale puterii și-au făcut „treaba”, în dimineața zilei de miercuri, șeful de cabinet al președintei, Adrian Băluțel, a ieșit cu o nouă postare pe canalul său de Telegram. „Facem apel către Consiliul de Presă să identifice 1, 2 sau câți moderatori consideră și orice moderator consideră potrivit, să propună formatul dezbaterii și să organizeze dezbaterea”, a scris Băluțel explicând că solicitarea vine anume după ce a văzut declarația Consiliului de Presă și boicotul anunțat de televiziuni.
Reacția lui Stoianoglo nu a întârziat să apară. Candidatul susținut de socialiști a amintit, într-o postare pe Facebook că anume echipa lui a porpus de la bun început ca dezbaterile să fie moderate de doi jurnaliști, că nu înlocuirea lui Gonța este soluția și că „Motivul invocat pentru a perturba dezbaterile este campania organizată de discreditare personală și, de facto, un linșaj public asupra jurnalistului Gheorghe Gonța, propus ca posibil moderator. Societatea a fost martora unui nou exemplu despre cum, sub masca integrării europene, se desfășoară o adevărată hărțuire și terorism informațional, metode caracteristice regimurilor totalitare. Văd această campanie ca o încercare stângace a echipei Maiei Sandu de a evita dezbaterile”, a spus Stoianoglo, care a mai precizat că are pregătit și un plan pentru
Pe parcursul zilei de miercuri, reprezentanții echipelor de campanie ale ambilor candidați urmează să se întâlnească pentru a discuta structura dezbaterilor, au anunțat reprezentanții socialiștilor, precizând că au și un plan pregătit pentru dezbateri.
Ulterior însă deputatul PSRM, Adela Raileanu, a scris, pe pagina de FB că întâlnirea agreată pentru ora 12:00 nu a avut loc. Staff-ul electoral al Maiei Sandu a transmis un mesaj prin care au solicitat amânarea acestei întrevederi.
Pe parcursul zilei urma să aibă loc o întrevedere între echipele electorale ale celor doi candidați, pe care însă, potrivit, deputatului PSRM, Adela Raileanu, le-au amânat reprezentanții Maiei Sandu. Pentru această întâlnire, echipa Maiei Sandu a pregătit un concept întreg de desfășurare a dezbaterilor.
Între timp, la rampă a ieșit Consiliul de Presă, care a subliniat că „Stabilirea de către candidați a condițiilor și conținutului dezbaterilor contravin legii. Nici un candidat nu poate dicta câte runde trebuie să aibă o dezbatere, cât trebuie să dureze dezbaterea sau ce subiecte să fie discutate. Instituțiile media se conformează, în organizarea dezbaterii, doar legii și deontologiei profesionale” De asemenea, Consiliul a propus și o listă de potențiali moderatori.
Este vorba despre: Lorena Bogza, Anatolie Golea, Lilia Buracovschi, Mădălin Necșuțu, Liuba Șevciuc, Vitalie Cojocari – toți, jurnaliști afiliați puterii.
Pe după-amiază, Maiei Sandu i-a mai venit o idee, care, de asemenea, contravine legislației, după cum a subliniat Consiliul de Presă, întrucât conține propria sa viziune asupra formatului dezbaterii.
De data asta – ca dezbatrerea să aibă loc complet fără moderator, iar contracandidații să-și adreseze reciproc câte 10 întrebări, a spus candidata PAS într-un nou video de pe FB – al doilea pentru ziua de azi. Scurta postare a lui Stoianoglo a pus capăt discuției, cel puțin, pentru ziua de miercuri. El a acceptat propunerea Maiei Sandu.
L-am sunat pe jurnalistul Gheorghe Gonța, pentru a afla cum comentează el acest ping-pong de decizii în selectarea unui moderator pentru dezbaterile electorale dintre Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo, dar și cum reacționează la atacurile la care a fost supus el personal în acest context, însă acesta nu ne-a răspuns la apeluri.
Amintim că marți, 22 octombrie, cei doi contracandidați la funcția de șef al statului au ajuns la o înțelegere pentru desfășurarea dezbaterilor duminică, 27 octombrie, la Palatul Național. După care părțile au negociat mai întâi locul și ziua dezbaterilor, iar apoi candidatura moderatorului. Propunerea lui Stoianoglo de a-l invita pe Gheorghe Gonța, pe care nu îl voia Sandu, a devenit motivul pentru care staff-urile nu se puteau înțelege. Deși unii experți văd aceste negocieri ca pe o strategie a partidului PAS pentru a evita o discuție deschisă cu contracandidatul la prezidențiale.
Negocieri aprige a stârnit candidatura moderatorului. Într-un final, Maia Sandu a anunțat că, deși nu este de acord ca evenimentul să fie moderat de jurnalistul propus de stafful lui Stoianoglo, Gonţa, ea aceptă această condiție. După aceasta, jurnaliştii pro- guvernamentali au lansat atacuri la adresa lui Gonța pentru poziţia sa anti-PAS şi anti-Sandu. Amintim că pe parcursul întregii perioade electorale dinaintea primului tur, Maia Sandu a refuzat orice dezbatere electorală și a acordat interviuri doar bloggerilor și jurnaliștilor afiliați puterii. Pentru turul doi, și-a schimbat macazul și a propus chiar ea o discuție cu Alexandr Stoianoglo.