18.3 C
Chișinău

Canal 5 aduna întrebările cetățenilor destinate candidaților la prezidențiale: Maia Sandu trebuie să justifice promisiunile sale, în timp ce Alexandr Stoianoglo este întrebat despre agenda sa de viitor

Deja două zile, știrile multor mass-media abundă de comunicate despre cum, când, unde și cu cine vor avea loc dezbaterile dintre cei doi candidați la președinție care au ajuns în turul doi. Stafurile negociază de parcă ar discuta strategia unei bătălii militare majore. Între timp, Canal 5 a decis să afle de la chișinăuieni ce întrebări le- ar adresa Maiei Sandu și lui Alexandr Stoianoglo. Răspunsurile oamenilor vedeţi în continuare.

Reieşind din sondajul nostru improvizat, pe cetățeni cel mai mult îi interesează când actualul președinte, care candidează pentru un nou mandat, își va îndeplini promisiunile de acum patru ani și dacă obligațiile pe care și le asumă acum vor rămâne la fel doar pe hârtie.

Ce a făcut Sandu din ceea ce a promis? Concret. Nimic! Ar putea ea supraviețui cu o pensie de 2500 de lei? Și ea spune că va face totul pentru popor! Dar nici nu se întâlnește cu oamenii!

A fost deja 4 ani. A făcut ceea ce a promis? Să spună ce a făcut!

Și ce e cu cele 15% neindexate nouă, pensionarilor? A fost încălcată legea!

Ce ne așteaptă? Asta aş întreba.

Vor fi menţinute drepturile minorităților naționale în Moldova? Va lupta ea pentru drepturi egale pentru toți locuitorii Moldovei? Aș vrea să știu dacă Moldova va supraviețui ca stat?

Dintre întrebările adresate ex-procurorului Stoianoglo, principalele ţin de legi și legalitate, precum și capacitatea acestuia de a îndeplini funcțiile de șef al statului.

Cum va face totul? Este prima dată când candidează pentru acest post – are vreun program Sperăm că va respecta legea, și nu va fi așa cum a fost în acești patru ani – a fost un dezmăţ total?

O doleanță: ca toţi banii care vin în țară, la viitorul președinte – să fie cheltuiţi înțelept. Și neapărat să raporteze cetățenilor. Regulat.

L-aş întreba pe Stoianoglo dacă este patriot al Moldovei?

În mod special întrebări n-am, doar să facă ceea ce promite!

Ce este dispus să facă pentru dezvoltarea țării? Sandu a făcut ceva, s-a îmbunătăţit ceva în ţară?

Cetățenii i-au adresat şi lui Sandu întrebări despre respectarea legii, libertăţii de exprimare și Constituției.

În SUA Constituția e neschimbată de 250 de ani, nu a fost atinsă. Iar la noi este modificată zilnic.

Toate posturile rusești, de limbă rusă au fost închise – cum așa? Noi nu suntem oameni aici? Nu putem vedea nimic! Va deschide niște posturi pe care le-a închis în perioada stării de urgență fără motiv!

Pe oameni îi interesează şi planurile candidaților de îmbunătățire a nivelului de trai, pe care locuitorii Moldovei o așteptă de mult și fără succes deocamdată.

Am o întrebare: când se vor întoarce cu fața la pensionarii care s-au pensionat în anii 90? Ei stau la coadă pentru nişte supă chioară. Nu-i este rușine statului?

Marți și joi, aici stau bunicile cu borcane și așteaptă supa și o bucată de pâine… Asta e pur şi simplu ruşine.  Am o singură întrebare, mai bine zis o doleanță – scopul preşedintelui să fie grija faţă de oameni și respectarea legii.

Ce poate oferi pentru îmbunătățirea situației economice a țării și a vieții celor mai vulnerabile segmente ale populației?

Unii dintre interlocutorii noștri au spus că demult nu au avut încredere în nimeni și, prin urmare, nu văd rostul să pună întrebări.

Lui Sandu? De ce să adresezi întrebări dacă nimic nu se schimbă?

Nu am întrebări pentru ea, eu un zero absolut. Și să plece cât mai mai curând posibil de aici, nu sunt întrebări pentru ea.

Nu-s întrebări, niciuna. În principiu, nu cred pe nimeni.

Amintim că, în 20 octombrie au avut loc alegeri prezidențiale şi niciun candidat nu a acumulat mai mult de 50% din voturi. Astfel, turul doi va fi în 3 noiembrie. Se vor duela candidatul Partidului Socialiştilor, Alexandr Stoianoglo, şi actualul şef de stat Maia Sandu, care este susținută de partidul de guvernământ Acţiune şi Solidaritate.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE