9.2 C
Chișinău

Susținătorii PAS fac din nou declarații xenofobe, atacându-l pe Stoianoglo. Potrivit acestora, Maia Sandu cunoaște despre acțiunile lor | VIDEO

Activiştii PAS continuă să lanseze mesaje de ură etnică. Acum ei sau axat pe contracandidatul Maiei Sandu, Alexandr Stoianoglo, de origine găgăuz. Şi pe pagina partidului de guvernământ „Moldova Europeană” din Facebook, care numără 65 de mii de urmăritori, un internaut cheamă alegătorii să aleagă în turul doi o moldoveancă, nu un găgăuz. Totodată, membrii partidului de guvernământ confirmă că Maia Sandu cunoaște personal cu ce mesaje ies acitiviştii formaţiunii.

Aproape imediat după ce au fost anunțate rezultatele alegerilor prezidențiale au fost rezumate, reprezentanții și activiștii PAS au început să lanseze insulte la adresa contracandidatului Maiei Sandu, cei din PAS și-au permis chiar să facă declarații de discriminare pe bază de apartenență etnică.

Propagandiştii de curte ai Maiei Sandu continuă să lanseze mesaje de ură etnică, vorbind denigrator despre contracandidatul ei, fostul procuror general Alexandr Stoianoglo, de origine găgăuz.

RADU DUTCOVICI, activist PAS: „Satan aista de Stoianoglo, un găgăuz care moldovenii… să se trezească Ştefan cel Mare… un moldovean adevărat niciodată nu votează un găgăuz. „Găgăuz” înseamnă trădător de ţară”.

MARIN ANDONII, activist PAS: „Ce facem noi? Dăm ţara pe mâna la un găgăuz? Se trezeşte Ştefan cel Mare – mai moare odată. Să vadă ce „bardak” am făcut noi aici şi pe cine lăsăm noi la conducere. Nu trebuie să ne gândim la asta că oricum moldovenii noştri se vor mobiliza”.

Şi pe pagina PAS „Moldova Europeană” din Facebook care numără 65 de mii de urmăritori, un internaut cheamă alegătorii să aleagă în turul doi o moldoveancă, nu un găgăuz. Despre asta a scris fostul procuror al municipiului Chișinău, Ivan Diacov, care a sesizat Comisia Electorală Centrală pe motiv că susținătorii Maiei Sandu „provoacă populația Moldovei la dezbinare pe criterii naționale și de etnie şi îndeamnă oamenii la ură
interetnică”.

De menţionat că mulți dintre simpatizanţii PAS susţin aceste discursuri de ură etnică şi le încurajează în comentarii.  Iar consilierul partidului de guvernământ în CMC Ion Melnic confirmă că mesajele acitiviştilor formaţiunii sunt cunoscute foarte bine personal de către Maia Sandu.

ION MELNIC, consilier PAS în CMC: „Credeţi-mă că membrii, mai ales vocali ca şi mine, şi primarii PAS au un control asupra lor mult mai… Dacă voi credeţi că Maia
Sandu nu ştie ce vorbesc eu sau ce fac eu, greşiţi amarnic. Maia Sandu foarte bine ştie ce fac eu, am în vedere structurile care sunt în jurul Maiei Sandu, foarte bine ştiu ce fac eu şi alţi indivizi din PAS, anume PAS”.

Anterior comentatorul politic Valeriu Ostalep spunea că pentru astfel de mesaje xenofobe poartă răspundere personală Maia Sandu. Totodată, discursurile de ură au stârnit reacţii critice. Mai mulţi politiceni şi reprezentanţi ai societăţii cer tragerea la răspundere a autorilor. Preşedintele PDCM, Ion Chicu, a cerut Ambasadorului Uniunii Europene la Chișinău, Jānis Mažeiks, să ia urgent atitudine față de campania de xenofobie lansată de staff-ul Maiei Sandu, în contextul turului doi de alegeri.

Tăcerea Dvs. în asemenea cazuri este foarte gravă, e complicitate. De aici pornește nazismul, a scris fostul candidat la preşedinţie.

Ex-deputatul Maria Ciobanu se întreabă într-o postare dacă aceștia sunt agitatorii șefului statului?! Fostul parlamentar mai scrie că activiștii PAS așa și nu au înțeles nimic din lecția politică de duminică şi îi îndeamnă pe fruntașii PAS-ului să coboare din Turnul de fildeș și să purceadă la consolidarea societății!

Asociaţia Forţa Fermierilor spune că a expediat acum mai multe săptămâni o interpelare la Inspectoratul de Poliţie Rîșcani pentru identificarea și amendarea conform legii a activistului PAS Marin Andonii, care, potrivit comunicatului, subminează democrația și valorile europene prin promovarea urii și minciunilor în mediul online, prin hărțuire și incitare la ură. Asta s-a întâmplat când am fost numiți „trădători, prostituate și cu alte cuvinte de respectivul individ. Astăzi încă nu am primit răspuns de la oamenii legii, și am redirecționat reclamația către Direcţia de Poliţie Chișinău, MAI, Ministerul Justiției ca să ia la evidență acest caz care vedem că derapează grav la nivel de toată țara.

De asemenea, am redirecționat mesajul către Ambasadele SUA și UE ca să monitorizeze acest caz grav de extremism, xenofobie și „fascism” care subminează valorile democratice și cele europene. Europa nu înseamnă ură și xenofobie. Așteptăm să fim protejați de instituțiile statului, de astfel de extremism, menţionează Asociaţia Forţa Fermierilor.

După ce societatea s-a revoltat, PAS a anunțat că se disociază de mesajele propriilor activiști, încercând să-şi salveze imaginea în plină campanie electorală. Formaţiunea condamnă ferm orice atacuri xenofobe și instigare la ură interetnică.

Campania trebuie să se desfășoare exclusiv pe criterii care vizează competența, integritatea, caracterul candidatului. Poziția noastră a fost și rămâne una de unitate între toți cetățenii. Suntem toți parte a Republicii Moldova și vrem să trăim în pace și bună înțelegere, a scris partidul de guvernământ.

PAS nu a reacţionat însă înainte de campanie, când activiştii şi susţinătorii înflăcăraţi ai formaţiunii la fel au avut mesaje xenofobe. De exemplu, acum o lună, când acelaşi Marin Andoni a adresat cuvinte obscene susținătorilor Blocului ”Victorie”, reveniţi din Rusia.

„Criminalii la puşcărie. Dihorilor ce sunteţi voi. Nu v-a pus dinţii? Criminalilor ce sunteţi voi. Criminalelor. Vândutelor, că v-aş scuipa drept în ochi. Dihorilor. Arestate trebuie să fiţi. Arestate”.

Nu este prima dată când susţinătorii PAS lansează discursuri care instigă la ură şi dezbinare. Aceştia participă cu regularitate la protestele organizate de alte formaţiuni politice, își permit de multe ori să atace, să înjure manifestanții, dar și să lanseze acuzații nefondate în adresa oamenilor, de cele mai multe ori, sub privirile nepăsătoare ale poliţiştilor, fără ca aceștia să intervină.

Comportamentul sfidător al simpatizanţilor PAS poate fi comparat cu replicile deputatului PAS Oazu Nantoi. , care a asociat dansatoarele ansamblului de dansuri „JOC” cu fete ușuratice.

Parlamentarul a declarat că ar dori să deschidă o închisoare specială pentru politicienii moldoveni care vizitează Rusia. De asemenea, el i-a numit pe moldovenii care nu susțin viziunea politică a partidului „Acțiune și Solidaritate” „boi și vaci încălțate”, iar pe dansatoarele de la JOC care au participat la forumul din SanktPetersburg „prostituate”, ceea ce a provocat o reacție negativă puternică în societate.

Totuși, poliția nu a găsit nicio încălcare în declarațiile lui Nantoi, deși, conform legii, incitarea la ură interetnică atrage răspundere penală. Mai amintim că anul trecut, şi președintele parlamentului, Igor Grosu, și-a exprimat nemulțumirea că locuitorii Găgăuziei vorbesc în limba rusă.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE