17.7 C
Chișinău

Reacția Moscovei la acuzațiile Maiei Sandu privind amestecul străin în alegeri și referendum: Când vii cu acuzații atât de grave, trebuie să prezinți dovezi | VIDEO

Maia Sandu ar trebui să prezinte dovezi ale amestecului străin în alegerile trecute și referendumul republican. Așa a reacționat Moscova la declarațiile președintelui în exercițiu, care a declarat că anumite grupări criminale și forțe străine, încearcă să submineze procesul de manifestare a voinței cetățenilor. Purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, a calificat această declarație drept o acuzație foarte gravă.

DMITRI PESKOV, purtător de cuvânt al președintelui FR: „În primul rând, nu se spune despre ce este vorba. În al doilea rând, este o acuzație destul de gravă chiar a acestor grupări criminale și ar trebui să fie prezentate niște dovezi publicului. Adică, dacă ea spune că nu a fost votată din cauza unor grupări criminale, ar trebui să prezinte dovezi. Și, de asemenea, ar fi bine ca doamna Sandu să explice un asemenea număr de voturi ale celor care nu sunt de acord cu politica ei. Sunt și acestea grupări criminale? Sau vrea să spună că cetățenii moldoveni care nu o susțin sunt asociați cu grupări criminale. Sunt o mulțime de nuanțe aici”.

Sandu, într-adevăr, nu a numit Rusia de această dată. Dar, în ajunul alegerilor, în urma perchezițiilor, reprezentanții organelor de drept, inclusiv SIS, au vorbit direct despre amestecul Rusiei în procesul electoral. Sandu însăși și membrii PAS au declarat acest lucru de mai multe ori. Și niciodată nu au adus argumente și probe concrete. Astfel, reprezentanții Federației Ruse au toate motivele să pună întrebări.

De această părere este reprezentantul oficial al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova. De asemenea, ea a calificat acuzațiile privind amestecul Rusiei ca fiind nefondate, menționând că amestecul occidental în procesul electoral nu a fost ascuns. Zaharova a declarat că rezultatele votului sunt „dezamăgitoare” pentru Occident și pentru conducerea Moldovei.

MARIA ZAHAROVA, reprezentant oficial al Ministerului rus de Externe: „Campania electorală a fost condusă de autoritățile moldovenești prin metode antidemocratice, totalitare. Resursele administrative au fost utilizate pe scară largă și a avut loc o represiune a opoziției și a mass-media. Această politică a fost justificată prin necesitatea de a contracara „influența Rusiei”, care nu există. Țara noastră a fost acuzată fără dovezi de ingerințe și încercări de a influența voința cetățenilor”.

Vă reamintim că, la un briefing de presă, comentând primele rezultate ale alegerilor, Maia Sandu a declarat că „grupări criminale, împreună cu forțe străine, au atacat țara noastră cu minciuni și propagandă”. Potrivit președintelui în exercițiu, autoritățile ar dispune de probe și pregătesc deciziile corespunzătoare. De cele mai multe ori, astfel de declarații sunt urmate de noi represiuni împotriva oponenților politici, dar niciodată nu sunt prezentate dovezi.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE