17.7 C
Chișinău

Partidul Comuniștilor a contestat rezultatele referendumului. Vladimir Voronin: Plebiscitul s-a desfășurat cu încălcări grave, iar Igor Dodon a făcut ,din nou, jocul Maiei Sandu | VIDEO

Partidul Comuniştilor a contestat în instanță rezultatele referendumului. Formaţiunea politică a comunicat că în procesul de votare au fost înregistrate numeroase încălcări și că autoritățile nu au asigurat condiții egale pentru participare la alegeri cetățenilor stabiliţi în străinătate. În plus, liderul PCRM Vladimir Voronin a declarat despre responsabilitatea președintelui PSRM Igor Dodon, care ar fi acționat din nou în interesul lui Sandu când a îndemnat la boicotarea plebiscitului.

Partidul Comunist a depus o plângere în instanță pentru a contesta rezultatele referendumului din cauza numeroaselor încălcări comise în timpul procesului electoral. Aceasta a declarat liderul PCRM, Vladimir Voronin.

VLADIMIR VORONIN, președintele PCRM: „Este video cu transportarea organizată a alegătorilor, cum oamenii vorbesc despre asta, așa că astăzi am mers în instanță cu probe despre falsificări grosolane la referendum”.

În plus, Voronin l-a acuzat pe președintele Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, că și-a chemat susținătorii să boicoteze referendumul, făcându-i o favoare Maiei Sandu.

VLADIMIR VORONIN, președintele PCRM: „Ne-a dezamăgit din nou, pentru a nu știu câta oară, un anumit individ care se numește mare politician, Igor Dodon. A inventat boicotul referendumului. Peste 50 de mii de oameni au căzut în capcana acestui boicot. Boicotul înseamnă să nu iei buletinul de vot. Iată că Dodon ne-a încurcat din nou. La cererea Maiei Sandu, bineînțeles, ca de obicei. El a făcut-o prim-ministru, el a făcut-o președinte. Își face griji pentru ea ca nu știu pentru cine”.

Și deputatul PCRM, Diana Caraman, consideră că rezultatele referendumului ar trebui anulate, deoarece nu au fost asigurate condiții egale pentru votul în străinătate. Ea a dat ca exemplu cetățenii noștri care locuiesc în Rusia, pentru care au fost deschise doar două secții de votare.

DIANA CARAMAN, deputat PCRM: „Am văzut un mare interes din partea cetățenilor noștri de a veni și a participa la alegeri, dar li s-a refuzat acest drept din cauza faptului că au fost deschise doar două secții de votare. Considerăm că aceasta este, de asemenea, unul dintre motivele pentru care ar trebui anulate rezultatele referendumului, venite din afară, deoarece nu au fost asigurate drepturi egale pentru toți cetățenii care se află peste hotarele țării”.

Deputatul Constantin Starîș a îndemnat-o pe Maia Sandu să nu se agațe de putere și să demisioneze.

CONSTANTIN STARÎȘ, deputat PCRM: „Aceste cifre, obținute atât la referendum, cât și la alegeri, spun doar un singur lucru – despre un potențial protest grandios împotriva puterii actuale. Dacă ne exprimăm într-un mod mai popular, regimul Maiei Sandu i-a enervat pe oameni. Atât de mult, încât aceștia au votat masiv, folosind metode accesibile, împotriva acestui regim. De fapt, Maia Sandu nu ar trebui să se agațe de ultimele fărâme de putere, ci ar trebui, din bun simț, să prezinte scuze oamenilor pentru toate prostiile, nebuniile și lucrurile făcute Moldovei și societății moldovenești și să plece”.

Amintim că, potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale privind rezultatele referendumului pentru modificarea Constituției, în 24 de raioane din Moldova au votat împotriva, iar doar în opt raioane alegătorii au răspuns „DA”. Votul diasporei din străinătate a influențat rezultatul plebiscitului în ultima sută de metri. După procesarea a 100% din procesele verbale, rezultatul final a fost: 50,46% pentru, 49,54% împotrivă, adică cu o diferență mai mică de 1%.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE