17.7 C
Chișinău

Observatori OSCE: Maia sandu a beneficiat de o poziție privilegiată în mass-media și a utilizat resurse administrative în campania electorală | VIDEO

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a beneficiat de o poziție privilegiată în mass-media și a utilizat resursele administrative în timpul campaniei electorale. Aceasta se menționează în raportul intermediar al misiunii de observare a OSCE la Chișinău. Potrivit participanților la misiune, combinarea referendumului privind aderarea la UE cu alegerile prezidențiale din Moldova a deschis calea pentru abuzuri, de care autoritățile au profitat.

Decizia de a modifica cadrul legal al referendumului a fost luată în grabă și fără consultări ample. Potrivit observatorilor internaționali ai misiunii OSCE, cadrul legal al referendumului prezintă deficiențe și nu corespunde pe deplin standardelor internaționale și obligațiilor Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa în mai multe aspecte. Autorii raportului au menționat că lipsa de coerență în regulile campaniei a creat condiții inegale pentru participanți.

URSZULA GACEK, șefa misiunii Biroului OSCE: „Nu există standarde internaționale care să interzică desfășurarea simultană a alegerilor prezidențiale și a unui referendum. Cu toate acestea, organizarea simultană a referendumului și alegerilor, fără ajustarea regulilor campaniei electorale, a creat condiții inegale pentru candidații la președinție. Mai mult decât atât, în lipsa regulilor care să impună instituțiilor publice să rămână neutre în campania pentru referendum și a actelor normative care să reglementeze participarea lor legală, nu au existat suficiente garanții împotriva abuzului de resurse administrative în timpul campaniei.”

În trecut, criticând dur predecesorii săi pentru utilizarea resurselor administrative, Maia Sandu și întregul partid PAS au recurs la acestea în campania electorală, la toate nivelurile de putere. Deputați, miniștri, primari, în timpul orelor de muncă, distribuiau ziare, pliante și făceau campanie, primind în același timp salarii de la buget. Și, deși au asigurat cetățenii că se ocupă de campanie doar în timpul liber, încălcările au fost documentate de specialiști.

URSZULA GACEK, șefa misiunii Biroului OSCE: „Am constatat că unele instituții au folosit resursele statului într-un mod inacceptabil, și, în plus, nu a fost foarte clar cum au fost desfășurate aceste campanii de către diferiți participanți sau candidați.”

Dar autoritățile nu s-au oprit aici. Mass-media au făcut această campanie electorală și mai „democratică și corectă”, în ghilimele. Aceleași mass-media „libere și independente” continuă să difuzeze pe ecrane. Acestea, potrivit observatorilor internaționali, au favorizat președintele în funcție, Maia Sandu, în timpul reflectării campaniei electorale din Moldova.

URSZULA GACEK, șefa misiunii Biroului OSCE: „Așa cum a arătat monitorizarea noastră a 4 posturi de televiziune, reflectarea candidaților în programele de știri și editoriale a fost semnificativ diferită, actualul președinte fiind prezentat în principal ca o figură oficială, dar și ca un candidat, fără o delimitare clară între cele două. În același timp, reflectarea
referendumului în toate programele de știri a fost limitată.”

LUCIA POTUCKOVA, coordonator special și șefa grupului de observatori OSCE: „Mass-media a favorizat președintele în funcție. Concurenții nu au avut oportunități egale. De asemenea, a fost remarcat din nou abuzul de resurse administrative.”

Neregulile nu au lipsit nici în ziua alegerilor. Șefa misiunii Biroului OSCE a menționat că în unele liste de alegători erau înregistrați oameni decedați și au existat încercări ale unor observatori de a interveni în procesul electoral.

URSULA GACEK, șefa misiunii Biroului OSCE: „În afară de asta, camerele de supraveghere nu au fost poziționate corect. Am înregistrat un număr mic de incidente, printre care presiuni asupra alegătorilor și încercări de a influența votul lor.”

Am solicitat de asemenea observatorilor internaționali să comenteze neregulile înregistrate video, inclusiv în străinătate. Printre acestea se numără transportul alegătorilor la secții, distribuirea de materiale electorale și refuzul de a înregistra observatori din partea opoziției. Coordonatorul special și șefa misiunii de observare pe termen scurt a OSCE, Lucia Potuckova, a răspuns că nu există date despre astfel de incidente. În plus, nu este de competența lor să comenteze votul din străinătate.

Observatorii internaționali au menționat că raportul final, care va include o serie de recomandări bazate pe observațiile făcute, va fi prezentat în noiembrie.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE