Datele Comisiei Electorale Centrale privind referendumul constituțional, după procesarea tuturor buletinelor de vot, timp de 24 de ore s-au schimbat deja de mai multe ori. Într-o singură noapte, diferența dintre opțiunile „Pentru” și „Împotrivă” s-a modificat cu peste 2.000 de voturi în favoarea opțiunii „Împotrivă”. Nu am putut obține de la Comisia Electorală Centrală o explicație pentru această transformare.
Luni seara, Comisia Electorală Centrală a anunțat rezultatele preliminare ale referendumului constituțional după procesarea tuturor buletinelor de vot. Potrivit informațiilor prezentate, 50,46 la sută dintre alegători au votat „Pentru” la plebiscitul de modificare a legii supreme în vederea aderării la Uniunea Europeană, iar 49,54% dintre cetățeni au spus „NU”. La acel moment, diferența dintre aceste opțiuni era de 13.596 de voturi sau 0,88%.
Până marți dimineață, datele de pe site-ul Comisiei Electorale Centrale s-au schimbat considerabil: după procesarea acelorași 100 la sută din buletine de vot, diferența dintre cei care au votat „pentru” și „împotrivă” la referendumul național din 20 octombrie, era deja de 11.602 de voturi.
Până marți seară, CEC a prezentat date noi: de data aceasta diferența dintre răspunsurile „Da” și „Nu” la întrebarea „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?” a constituit 11.276 de voturi.
Adică, în doar 24 de ore, diferența dintre opțiunile „Pentru” și „Împotrivă” la referendumul european s-a schimbat cu peste 2.000 de voturi în favoarea opțiunii „Împotrivă”.
Am încercat să aflăm de la Comisia Electorală Centrală motivele acestor modificări buletinele de vot au fost inițial numărate greșit sau, poate, rezultatele au fost trucate, dar vicepreședintele CEC, Pavel Postica, ne-a scris că nu poate vorbi. Iar comunicatorul instituţiei, Rodica Sîrbu, nu a răspuns la telefon.
Amintim că în noaptea de 21 octombrie, când erau numărate voturile pentru prezidențiale și referendumul european, site-ul Comisiei Electorale Centrale s-a blocat de mai multe ori. După aceste disfuncţii diferența de aproape 10% în favoarea opțiunii „Nu” la plebiscit brusc a dispărut, iar ulterior, când au început să apară datele privind votul diasporei, a reapărut, dar deja cu o diferență în favoarea opțiunii „Da”.
Vicepreședintele CEC, Pavel Postica, a declarat la RLIVE TV că site-ul comisiei a fost probabil supraîncărcat. Opoziţia bănuieşte că în acel moment avea loc trucajul pentru a obţine un rezultat pozitiv pentru autorităţi. Mai multe partide de opoziție au anunțat deja că intenționează să conteste în mod legal rezultatele referendumului constituțional din 20 octombrie.