17.7 C
Chișinău

Experți din țară și internaționali: Intenția Maiei Sandu de a modifica Constituția în contextul rezultatelor aproape egale la referendum poate duce la o catastrofă | VIDEO

Maia Sandu a declarat că, în urma referendumului, cu o diferență de mai puțin de un procent, Constituția Republicii Moldova va fi modificată. Însă, experții consideră că guvernarea nu are niciun drept moral să facă acest lucru, în condițiile în care opinia cetățenilor este împărțită aproape egal. Mai mult, ei avertizează că, în cazul în care regimul Sandu rescrie Legea Fundamentală după bunul plac, pentru a se conforma directivelor de la Bruxelles, punând sub semnul întrebării suveranitatea și statutul de neutralitate al țării, iar aderarea la NATO devenind doar o chestiune de timp, Republica Moldova ar putea fi afectată de un război civil.

Într-o emisiune difuzată la Canal 5, politologul Alexandr Corinenco a subliniat că referendumul, inițiat de Maia Sandu și pe care aceasta a mizat foarte mult, a divizat și mai mult societatea. Potrivit acestuia, pentru a menține unitatea societății, guvernarea ar trebui să renunțe la ideea modificării Constituției.

ALEXANDR CORINENCO, politolog: „Din punct de vedere juridic, probabil că da, ar fi posibil, trebuie să întrebăm juriștii dacă se pot face modificări în Constituție, dar din punct de vedere moral și logic, aceste modificări nu ar trebui să fie introduse. Pentru că ea a vrut să demonstreze unitatea societății europene, dar în schimb am obținut o divizare puternică a societății. Și dacă acum introduc aceste amendamente în Constituție, vom obține o divizare și mai profundă pentru mulți ani. Dacă deschidem acum rețelele de socializare, acolo este practic un război. Să ne ferească Dumnezeu ca aceste apeluri, de la persoane foarte respectate, în opinia mea, care au propus deportarea în Siberia a celor care au votat împotriva referendumului, numindu-i cu apelative de neconceput în societatea civilizată, să ia pașapoartele acestora. Dacă acest lucru se mută în stradă, vom avea o confruntare civilă, și asta nu trebuie să se întâmple. Trebuie să se renunțe la această idee.”

Juristul Pavel Midrigan este, de asemenea, de părere că, cu un asemenea rezultat la referendum, o guvernare responsabilă ar fi luat o pauză și ar fi renunțat la ideea modificării Constituției, însă, din păcate, acest lucru nu este valabil pentru regimul Sandu-PAS.

PAVEL MIDRIGAN, jurist: „Ar fi fost un gest corect din partea lor, chiar și cu un astfel de rezultat, să nu meargă la Curtea Constituțională și să nu ceară modificarea Constituției. Să spună: da, avem un rezultat, este pozitiv, dar, în aceste condiții, considerăm că este prematur, nu suntem pregătiți să facem acest lucru în acest mod. Dar ei nu vor face asta, pentru că pentru ei aceasta este o idee fixă, pe care o vor realiza cu orice preț, fără menajamente. De aceea, nu exclud că vor merge la Curtea Constituțională și vor obține modificarea Constituției. Aceste modificări vor fi foarte dăunătoare, pentru că o mare parte a oamenilor care au votat nu înțeleg cât de serioase sunt aceste schimbări. În esență, trebuie să ne conformăm voinței altora, nu independenței noastre, ceea ce este scris în Constituția noastră. Constituția noastră va fi pe planul al treilea, vom rescrie totul și vom executa ceea ce alții decid în Europa, conform intereselor lor. Mai bine să ne oprim aici.”

Juristul Iurie Mărgineanu a atras atenția asupra faptului că diferența minimă în favoarea modificărilor Constituției a fost „umflată” artificial datorită diasporei, după ce Sandu și PAS șiau dat seama că plebiscitul a eșuat în interiorul Moldovei. Acum guvernarea se agață de acest procent minim pentru a modifica Legea Fundamentală cu orice preț, ceea ce în esență înseamnă o renunțare oficială la independență și suveranitate.

IURIE MĂRGINEANU, jurist: „Nu este vorba doar că un mic procent a înclinat balanța. Ci de faptul că au manipulat, iar acest lucru a fost evident. Toate directivele și legile Consiliului Europei vor avea un impact direct chiar și asupra Constituției. Și atunci mă întreb – de ce mai avem nevoie de Constituție? Dacă toate legile ilegale sau cadrul normativ vor avea o putere mai mare decât Constituția noastră. Este o bătaie de joc nu doar față de poporul nostru, ci și față de ceea ce este sacru pentru acest popor – religia, valorile, principiile.”

Politicianul și fostul deputat al Radei Supreme a Ucrainei, Igor Mosiiciuc, a sfătuit regimul Sandu să ia o pauză în procesul de integrare europeană și să nu tensioneze societatea cu planurile de modificare a Constituției la o diferență atât de mică obținută în cadrul referendumului, pentru a evita o catastrofă.

IGOR MOSIICIUC, fost deputat al Radei Supreme a Ucrainei: „Când rezultatul este aproape 50/50, nu poți face nimic, pentru că asta va rupe și va diviza țara. Și cred că ar fi logic ca autoritățile din Moldova să continue să lucreze cu populația, fie pentru a convinge oamenii de necesitatea aderării la Uniunea Europeană, fie pentru ca oamenii să convingă autoritățile, că ei nu vor să meargă acolo. Sfatul meu pentru Moldova: trebuie să faceți o pauză, să lucrați cu oamenii, să-i convingeți, pentru că luarea unei decizii cu o diferență atât de mică poate duce la o catastrofă.”

Amintim că întrebarea din buletinul de vot la referendum a fost: „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”. În cele din urmă, aproape întreaga Moldovă – 26 de raioane și Găgăuzia – au votat împotrivă. „NU” au spus 49,62% dintre alegători, iar pro au votat 50,38% dintre participanți.

Diferența minimă de 0,76%, adică mai puțin de 1%, a fost asigurată de diaspora moldovenească din Occident, unde regimul de guvernare, pe lângă deschiderea secțiilor de vot, a introdus votul prin corespondență. Este de asemenea discutabil faptul că această diferență s-a realizat pe „ultima sută de metri” la numărarea voturilor.

Opoziția consideră că, în mai multe țări occidentale, votul prin corespondență a fost folosit ca un instrument de fraudare a rezultatelor votării.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE