17.2 C
Chișinău

Erou uitat de propria țară: Un fost veteran al conflictului de pe Nistru astăzi este nevoit să trăiască cu 20 de lei pe zi | VIDEO

A luptat pentru patrie, dar acum trăiește cu doar 20 de lei pe zi. A mers în tranșee, în timpul războiului de la Nistru, când era practic un copil, avea doar 20 de ani și multe vise, la care a renunțat pentru a-și face datoria. Este povestea lui Nicolae Daneliuc, în vârstă de 61 de ani, din satul Larga, Anenii Noi. După conflict, bărbatul a plecat în Rusia, dar peste 27 de ani a revenit acasă. De atunci, trăiește într-o sărăcie extremă, uitat de toată lumea.

NICOLAE DANELIUC, locuitor a satului Larga: „Din Rusia am venit cu traiul aici, dar viața nu-i așa cum aș vrea să fie, există probleme. Fratele și mama au murit cu șase ani în urmă”.

Face ce poate pentru a supraviețui și, chiar dacă sănătatea nu-i permite, încă muncește, cu toate că banii pe care-i primește sunt foarte puțini.

„- Adun nuci pe care o să le vând, și ciuperci strâng.
– Tot o să le vindeți?
– De ce să le vând? O să le mănânc. Le strâng prin sat. Dar așa strâng și fier, asta și asta și nuci. Lucrez pe la oameni, ei se răsplătesc prin asta sau îmi dau bani.
– Dar cât primiți?
– Eu astăzi de exemplu am fost și am făcut 20 de lei, dar munca a fost foarte grea”.
– Ce vă ajunge dumnevoastră de 20 de lei?
– De nimic nu îmi ajunge. Zero. Zero, înțelegeți?”.

Amintirile din timpul războiului sunt dureroase pentru el. A servit în aviația militară și a salvat vieți în timpul cutremurului din Erevan. Dar în ciuda sacrificiilor sale, acum se simte uitat de stat și nu așteaptă ajutoare.

NICOLAE DANELIUC, locuitor a satului Larga: „Ăsta sunt eu.
– Aici în ce an?
– Eu fac serviciul militar în anul 1982.
– Vă uitați la această fotografie, ce emoții aveți?
– Am slujit doi ani în aviația militară, anume în Tveri. În anul 1989 salvam oameni în Erevan în urma cutremurului. Trei luni…mai nu am venit mort acasă”.

Deși a trăit clipe de groază, Nicolae își păstrează speranța că lucrurile se vor schimba. Acum însă vorbește cu o oarecare frică despre ceea ce se întâmplă în țară.

NICOLAE DANELIUC, locuitor a satului Larga: „Eu sper să nu vină la mine să mă ofenseze… dar vă spun adevărul. Dacă nu era să o alegă pe Maia Sandu noi eram să trăim mai bine. Credeți-mă”.

Nicolae Daneliuc cere respect și recunoaștere pentru cei care au sacrificat tot atunci când li s-a cerut s-o facă. Recent, guvernarea PAS a instituit alocații pentru veterani, dar mulți dintre aceștia consideră că sprijinul este insuficient și că nu reflectă adevărata valoare a sacrificiilor lor. Și asta având în vedere că alocațiile oferite eroilor pentru merite deosebite față de stat sunt de 150-300 de lei.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE