1.2 C
Chișinău

Votul cetățenilor Moldovei de pe malul stâng al Nistrului: pe cine văd ei președinte și ce părere au avut despre referendumul pentru integrarea europeană

Locuitorii malului stâng al Nistrului au arătat o activitate scăzută în primul tur al alegerilor prezidențiale și la referendumul republican privind integrarea europeană, comparativ cu plebiscitele anterioare. Despre aceasta vorbesc datele preliminare, publicate de Comisia Electorală Centrală. Aproximativ 16.000 de persoane au participat la vot, ceea ce este de aproximativ de două ori mai puțin decât la alegerile prezidențiale anterioare.

Se pare că plebiscitele importante pentru Republica Moldova nu au suscitat un interes mare în rândul transnistrenilor. La alegerile prezidențiale au participat doar 16.014 persoane, iar la referendum. Președintele uneia dintre cele trei secții deschise în Varnița pentru locuitorii regiunii transnistrene, Silvia Belibova, a declarat jurnaliștilor noștri că activitatea alegătorilor a fost scăzută.

SILVIA BELIBOVA, președinta secției nr. 37/10, Varnița

„În general, ziua a decurs liniștit. Am lucrat fără dificultăți, nu au fost cozi, cum s-a observat la alegerile anterioare.

Fluxul de oameni a fost mult mai mic. Au fost alegeri când exista riscul să nu ajungă buletine de vot. Acum nu este așa, totul este liniștit, câțiva oameni vin, apoi e liniște, iar apoi din nou câțiva oameni.”

În primul tur al alegerilor prezidențiale, Locuitorii malului stâng care au votat, l-au preferat pe Alexandr Stoianoglo, cu peste 35% dintre voturi. Maia Sandu a fost susținută de aproximativ 25%.

Primul tur al alegerilor prezidențiale Alexandr Stoianoglo – 35.41% Maia Sandu – 25.21%

În ceea ce privește referendumul, pentru au votat doar 37.44% dintre alegători. Opțiunea „Împotrivă” a fost aleasă de 62.56% dintre alegătorii de pe malului stâng.

Referendumul privind integrarea europeană

„Pentru” – 37.44%

„Împotrivă” – 62.56%

Cei care au votat au declarat jurnaliștilor noștri că așteaptă schimbări. Fiecare om le vede în mod diferit, dar cel mai des alegătorii au vorbit despre independență și suveranitate.

„Pentru o Moldovă liberă, sau pentru Moldova, cum doriți. Pentru dreptul poporului de a trăi de sine stătător, cu cultura și politica sa, și de a dezvolta ceea ce am avut cândva.”

„Votăm pentru ca totul să fie bine în Moldova. Lucrez în Moldova, călătoresc constant și văd toată situația. Vreau ca oamenii să nu plece de aici, ci să lucreze aici și să rămână.”

„Cel puțin, să existe o oarecare independență. Să nu vină oricine cu lecții de morală. Conducerea țării să asculte de popor și să își urmeze cursul.”

„Așteptăm alegeri corecte. Încălcări la Anenii Noi deja sunt. De aceea nu ne îndoim că vor fi încălcări peste tot, dar sperăm în alegerea corectă a fiecărui om.”

„Am vrut să votez și nu am reușit. Pentru că sunt înregistrat în Bender și în Cimișlia. Și mi se spune că trebuie să votez la locul de reședință. Unde să merg acum? În Cimișlia? În trecut am votat constant aici.” 

Amintim că, anul acesta, Comisia Electorală Centrală a decis să organizeze 30 de secții de votare, unde locuitorii malului stâng al Nistrului și-au putut îndeplini datoria civică. La alegerile anterioare, au fost 44. În 2024 reducerea secțiilor s-a aplicat pentru regiunea transnistreană și Federația Rusă, unde au fost deschise doar 2 secții. În toate celelalte țări, numărul secțiilor a fost majorat.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE