Contracandidatul Maiei Sandu, din cel de-al doilea tur de scrutin,fostul procuror general, Alexandr Stoianoglo, a criticat, în cadrul unui briefing de presă, acțiunile puterii în campania electorală. Potrivit lui, în tot acest răstimp, guvernanții au făcut tot posibilul ca să manipuleze, să divizeze societatea, instaurând cenzura, dar și să discrediteze parcursul european. Totodată, Stoianoglo a dat curs invitației lansate de Maia Sandu de a participa la dezbareri electorale, însă și-a înaintat propriile condiții. Care sunt acesteaaflați în următorul reportaj.
Fostul procuror general, Alexandru Stoianoglo, a făcut bilanțul primului tur al alegerilor prezidențiale, în care a ieșit pe locul doi. În cadrul unui briefing de presă, acesta a lansat critici dure în adresa Maiei Sandu și a puterii PAS. Stoianoglo susține că guvernarea a diseminat sondaje false, a desfiinţat institutul observatorilor electorali și a abuzat de resurse administrative, inclusiv externe. Iar rezultatul obținut de Sandu în primul tur este, de fapt, un eşec răsunător şi ruşinos.
ALEXANDR STOIANOGLO, candidat la funcția de președinte din partea PSRM
Este clar că, dacă alegerile ar fi fost organizate conform standardelor europene şi democratice, puterea ar fi fost sancţionată şi mai dur. Cea mai rușinoasă parte a legerilor e legată de aşa- numitul referendum privind parcursul european. Consultanţii puterii au apelat la cele mai cinice metode de manipulare, încercând să asocieze popularitatea ideei de integrare cu candidatul lor aflat în criză de credibilitate. Ei au crezut că drumul european poate fi acaparat de un singur om, au încercat să creeze o falsă liptă între bine şi rău, divizând din nou cetăţenii între proeuropeni buni şi cei de categoria a doua, doar pentru că gândesc diferit. Însă rezultatul a fost invers celuia pe care și l-a dorit: lipsă de credibilitate a candidatului puterii a atras scorul în jos, aducând viitorul european al Moldovei pe marginea unei totale discreditări.
Totodată, Stoianoglo a menționat că, drumul european nu înseamnă cenzură, teroarea poliției și sărăcie și dar nici organizarea de referendumuri de propagandă în interesul persoanelor private. Calea europeană nu înseamnă a-ți bate joc de Constituție și nici discriminare față de majoritatea cetățenilor, a mai spus acesta. Mai mult, fostul procuror general a declarat că și pentru cel de-al doilea tur, unii vor intra în cursă cu aceleași șabloane, căutând isteric dușmani ai poporului, semănând frică, panică și neîncredere reciprocă. De partea lor sunt serviciile speciale, presa aservită, dar și controlul asupra libertăţii de exprimare, susține Stoianoglo.
Cât despre invitația lansată tot luni de Maia Sandu de a participa la dezbateri electorale, el a acceptat-o, însă și-a înaintat și propriile condiții. Alexandr Stoianoglo cere ca discuția să aibă loc pe o platformă neutră și nu la posturile TV supuse puterii și solicită să fie prezenți doi moderatori – câte unul din partea fiecăruia dintre candidați.
Precizăm că, în septembrie 2023, președinta Maia Sandu a semnat un decret cu privire la eliberarea lui Alexandr Stoianoglo din funcția de procuror general. Asta, după ce el a fost suspendat din funcție fiind învinuit pe mai multe capete de acuzare, inclusiv, abuz de serviciu în interesul unei organizații criminale, depășirea atribuțiior de serviciu, încălcarea vieții private, corupere pasivă, indicarea datelor false în declarația de proprietate și interese personale, învinuiri pe care Stoianoglo le respinge. Ulterior, fostul procuror general a obținut câștig de cauză la Curtea Europeană a Drepturilor Omului în una din cele două plângeri depuse. Mai exact, CEDO a constatat încălcarea dreptului la tribunal, și anume dreptul de a contesta decizia Consiliului Superior al Procurorilor din 5 octombrie 2021, în urma căreia a fost suspendat din funcție.