12.2 C
Chișinău

Situație scandalosă în Șoldănești: Tutorele unui tânăr cu autism nu a fost lăsat să-l însoțească la vot, iar simboluri UE au fost arborate la secția de votare.

Un caz scandalos a avut loc la una dintre secțiile de votare din raionul Șoldănești, în timpul alegerilor prezidențiale și al referendumului privind modificarea Constituție. Un tânăr care suferă de autism a fost împiedicat să intre în cabina de vot împreună cu tutorele său. În același timp, un străin a fost martor la votul secret. Despre acest incident și despre reacția comisiei electorale locale, vedeți în următorul material.

La o secție de votare din satul Cobîlea, raionul Șoldănești, un tânăr cu autism a fost împiedicat să intre în cabina de vot însoțit de un tutore oficial. Bunica lui Teodor a declarat pentru Canal 5 că a fost foarte surprinsă când membrii biroului electoral local nu i-au permis să își ajute nepotul.

Am intrat înăuntru și le-am dat pașapoartele. Ni s- a spus: „Treceți.” Am trecut. Mi s-a permis să semnez pentru el pentru că este analfabet. Ne-au dat buletinele de vot. I-am spus: „Nu lua, hai să votăm împreună.” Dar mi-au spus că nu se poate și i-au luat buletinele de vot. Nu i-au permis, au spus că nu se poate.

Bunica lui Teodor a declarat că nu i s-a explicat de ce nu-și poate însoți nepotul. Reporterul postului nostru de televiziune a încercat, de asemenea, să afle motivul refuzului de la șeful secției de votare. Nu a existat niciun răspuns la întrebarea de ce un alegător cu nevoi speciale de dezvoltare a votat însoțit de un străin.

– Din ce cauză tutorele oficial nu a avut drept să meargă așa cum a făcut 4 ani în urmă? Din ce cauză persoană absolut străină, observator din cadrul comisiei i-au permis să meargă cu el, dar nu… – Nu din cadrul comisie. – Bine. Cine? – A fost om din sală care a venit la votare.

O persoană terță care a venit la votare, un alegător.  A mers persoană terță din motivu că doamna nu arătat documentele și nu am văzut că ce probleme are. Înțelegeți?

Reporterul nostru a încercat de asemenea să afle de ce pe clădirea secției de votare a fost arborat steagul Uniunii Europene și dacă acest lucru nu constituie un element de agitație interzisă.

Președintele a negat inițial categoric existența simbolicii UE, până când i s-a arătat direct, apoi a recunoscut faptul, dar nu a putut oferi o explicație.

– Unde flagu Europei? Ce vorbiți? – Dar ce flag aveți aici? – Doamne ferește. Unde-i flagu? – Aveți flagurile Europei? – Da. este.

Postul nostru de televiziune a contactat Comisia Electorală Centrală pentru a afla dacă era la curent cu incidentul din timpul votării în satul Cobîlea, dacă a fost încălcat secretul votului alegătorilor și regulile de desfășurare a campaniei electorale.

Telefonul vicepreședintelui CEC, Pavel Postică, era închis, iar secretarul său de presă, Rodica Sîrbu, nu a răspuns la apeluri și mesaje.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE