Alegerile prezidențiale și referendumul constituțional sunt considerate valide, asta pentru că la secțiile de votare s-au prezentat 1 milion 562 de mii 238 de cetățeni, ceea ce reprezintă 51,67% din numărul alegătorilor incluși pe listele electorale.
Cea mai activă prezență la vot a fost în raionul Dondușeni, acolo unde la urne s-au prezentat aproape 51 la sută din alegători, iar cei mai pasivi votanți au fost în raionul Basarabeasca unde au ieșit la urne 39 la sută din alegători ceea ce constituie aproximativ 9.000 de locuitori din numărul total de circa 23.400.
Cei mai activi alegători au fost cei cuprinși între vârstele 36 – 45 de ani și 56 – 65 de ani. Datele au fost prezentate de CEC în timpul bilanțului preliminar.
Totodată, potrivit președintelui Comisiei Electorale Centrale, Angelica Caraman scrutinul nu a trecut fără încălcări. Pe parcursul zilei alegerilor au fost înregistrare 146 de cazuri.
ANGELICA CARAMAN, președintele Comisiei Electorale Centrale: „Am vorbit pe parcursul zilei de ieri despre acele incidente care ne-au fost sesizate. Mă refer la fotografierea buletinelor de vot, deteriorarea acestora, scoaterea buletinelor de vot din secția de votare, agitație electorală interzisă, afișaj electoral neautorizat, transportare organizată a alegătorilor, bănuială rezonabilă de corupere a alegătorilor, încălcarea dreptului la vot. Toate aceste sesizări vor fi reflectate detaliat în raportul pe care îl va perfecta Comisia Electorala Centrală și îl va înainta Curții Constituționale”.
La alegerile prezidențiale au participat 358.632 de locuitori ai Chișinăului, iar la referendum au participat cu aproape 10 de mii de alegători mai puțin, adică 348.707, majoritatea spunând DA la referendum.
De asemenea, potrivit CEC, consiliile electorale de circumscripție au la dispoziție 48 de ore după închiderea secțiilor de votare pentru a prezenta procesul – verbal cu privire la totalizarea rezultatelor alegerilor pe circumscripție. Ulterior, CEC va anunța rezultatele finale ale referendumului republican constituțional și ale alegerilor pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova. Comisia va prezenta Curţii Constituţionale desfăşurarea alegerilor, incidentele înregistrate şi rezultatele centralizate de la Birourile Electorale, urmând ca în zilele următoare aceasta să se pronunţe printr-o decizie finală.