12.2 C
Chișinău

Sandu a prezentat bilanțul alegerilor. Întrebările au fost permise doar pentru mass-media proguvernamentale

Maia Sandu a prezentat un bilanț după rezultatele primului tur al alegerilor. Ca de obicei, ea a dat vina pe adversarii săi, susținând că aceștia doresc rău Moldovei. Pentru că o așteaptă o nouă bătălie, a apelat la susținătorii contracandidaților săi, pe care anterior îi numise oameni ai Moscovei și bandiți. De asemenea, Maia Sandu l-a invitat pe contracandidatul său, Alexandr Stoianoglo, la o confruntare electorală, deși în primul tur refuzase să participe la acestea.

Într-o sală nouă de lux, dintr-o clădire recent inaugurată, Maia Sandu a apărut în fața jurnaliștilor din țară și a celor străini ca să vorbească despre cei pe care îi consideră dușmani ai Moldovei și despre rezultatul modest obținut în primul tur. Ea a menționat și suspiciunile legate de cumpărarea voturilor, implicând peste

300.000 de cetățeni, dar fără să prezinte dovezi care să-i confirme spusele. De asemenea, contrar tradițiilor de până acum, când candidații din prima cursă decideau pe cine susțin în turul doi și își învitau electoratul să facă acela lucru, Maia Sandu nu a mai așteptat acest gest și a sărit cu prăjina înainte, făcând ea prima o adresare contracandidaților săi: Octavian Țîcu, Tudor Ulianovschi, Ion Chicu și Renato Usatîi.

MAIA SANDU, președinte al Republicii Moldova

Mă adresez cetățenilor care au votat pentru Octavian Țîcu, Andrei Năstase, Tudor Ulianovschi, Ion Chicu, respect votul dumnevoastră și vă mulțumesc că l-ați exprimat. Aceasta înseamnă democrație și avem împreună același obiectiv. Mă adresez celor care l-ați votat pe Renato Usatîi. Știu că avem diferențe de opinie, dar totodată știu că, și voi ca și mine, nu vreți revenirea bandiților la putere.

De asemenea, ea a făcut apel la contracandidatul său, cu care se va duela în turul doi, fostul procuror general Alexandru Stoianoglo, pe care l-a demis din funcție, să participe la dezbateri. Asta cu toate că, în primul tur, ea a ignorat toate invitațiile de a merge la astfel de confruntări.

MAIA SANDU, președinte al Republicii Moldova

Mă adresez și contracandidatului meu. Respect votul celor care v-au oferit încrederea. În această săptămână, trebuie să avem o dezbatere serioasă despre cum vedem viitorul Moldovei și încotro vrem să mergem. Să ne audă cetățenii și să decidă. Echipa mea va lua legătura cu echipa dumneavoastră pentru a discuta modul în care vom organiza această dezbatere.

Deși înainte de discurs s-a anunțat că jurnaliștii nu vor putea pune întrebări, regulile s-au schimbat pe parcurs. Președinția a decis că doar doi jurnaliști pro-guvernamentali, de la Jurnal TV și Pro TV, împreună cu unul din presa internațională, de la BBC, vor avea dreptul să se adreseze șefei statului. Astfel, postul nostru de televiziune s-a aflat din nou în imposibilitatea de a pune întrebări.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE