12.2 C
Chișinău

Referendum 2024: Moldova a spus „nu” aderării la Uniunea Europeană. Balanța spre „da” a fost înclinată de diasporă pe ultima sută de metri | VIDEO

Moldova a spus ”NU” la referendumul pentru aderare la Uniunea Europeană. Un scor zdrobitor împotriva schimbării Constituției a fost înregistrat în țară, unde doar opt raioane au zis ”DA”, iar alte 24 au votat împotrivă.

Cel puțin asta arată datele prezentate de Comisia Electorală Centrală. Rezultatul preliminar al plebiscitului l-a dictat diaspora, care pe ultima sută de metri a înclinat balanța spre da.

Astfel, doar cu 0,39 la sută a trecut referendumul neacceptat în țară, dar dorit în afară. Rezultatele preliminare, publicate pe site-ul Comisiei Electorale Centrale, arată că 746.032 de moldoveni – 50,24% au votat „DA”, iar 734.571 de votanți – 49,76% au ales varianta „NU”. Astfel, raioanele din nordul țării: Briceni, Ocnița, Dondușeni, Edineț, Rîșcani, Drochia, Soroca, Glodeni, Bălți, dar și de la sud: Căușeni, Ștefan Vodă, Cimișlia,

Leova, Cahul, au votat împotriva aderării la UE. De altfel, ca și UTA Găgăuzia și Stânga Nistrului, care, la fel, sunt împotriva modificării Constituției. În diaspora, peste 77% din alegători au susținut referendumul, iar alți peste 20 la sută au spus ”NU”.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE