12.2 C
Chișinău

Raport ENEMO: Nereguli în ziua alegerilor și referendumului, incluzând întârzieri în procesarea proceselor verbale și prezența alegătorilor decedați

Și misiunea ENEMO a identificat nereguli în ziua alegerilor prezidențiale și a referendumului constituțional. În cadrul unei conferințe de presă, reprezentanții Rețelei Europene a Organizațiilor de Monitorizare a Alegerilor au confirmat că, în apropierea unor secții de votare, au fost observate cazuri de influențare a alegătorilor. Observatorii au vorbit și de transportul organizat al votanților, dar și de existența „sufletelor moarte” în listele electorale.

Observațiile internaționale asupra alegerilor prezidențiale și referendumului constituțional au relevat nereguli semnificative, inclusiv transportul organizat al votanților, ceea ce aruncă o umbră de îndoială asupra integrității procesului electoral.

ELIDON LAMANI, analist în domeniul administrării alegerilor

– În pofida unor provocări, cum ar fi accesibilitatea limitată pentru alegătorii cu necesități speciale și probleme tehnice minore, procesul de votare în majoritatea secțiilor de votare s-a desfășurat fără probleme cu respectarea procedurilor adecvate. În apropierea unor secții de votare au fost observate cazuri de influențare a potențialilor alegători, inclusiv transportul organizat al alegătorilor.

Analistul în domeniul administrării alegerilor a menționat și deficiențe în activitatea autorității electorale. Potrivit acestuia, deși ședințele Comisiei au fost transparente, întârzierile frecvente în examinarea proceselor verbale indică posibile deficiențe în eficiența și comunicarea oficială a CEC. Tot la subiectul corectitudinii procesului electoral, expertul a atras atenție asupra prezenței în liste a oamenilor decedați.

ELIDON LAMANI, analist în domeniul administrării alegerilor

– Ședințele CEC au fost deschise observatorilor și presei și au fost transmise în direct, în timp ce hotărârile CEC au fost publicate cu promptitudine pe site-ul web al acesteia. Procesele verbale au fost adesea întârziate, uneori întârzierile au fost semnificative.

– Deși majoritatea interlocutorilor

ENEMO au fost mulțumiți de corectitudinea listelor electorale, unii și- au exprimat îngrijorarea cu privire la faptul ca pe liste figurau încă persoane decedate.

Amintim că, duminică, 20 octombrie a avut lor primul tur al alegerilor prezidențiale, dar și referendumul pentru modificarea Constituției în vederea aderării țării la Uniunea Europeană.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE