Sute de încălcări în procesul electoral au fost înregistrate de Misiunea Promo-LEX în ziua scrutinului prezidențial și referendumului constituțional. Detaliile au fost comunicate în cadrul unui briefing susținut de șeful Misiunii de Observare, Nicolae Panfil. Printre cea mai răspândită încălcare a fost fotografierea buletinelor de vot, constatată în 175 de cazuri. În total, după prelucrarea datelor de către observatori, au fost semnalate 778 de incidente.
Încălcarea secretului votului, transportarea organizată la secțiile de votare, deficiențe în listele electorale, presupuse cazuri de corupere a alegătorilor, dar și votarea în grup sunt printre cele mai frecvente încălcări enumerate de șeful Misiunii de Observare al Asociației Promo-LEX, Nicolae Panfil.
NICOLAE PANFIL, șeful Misiunii de Observare al Asociației Promo-LEX
Secțiile de votare pentru alegătorii din regiunea Transnistreană, precum și secțiile de votare pentru diaspora, din totalul acestor secții de votare acoperite, noi am constatat în 36 de cazuri prezența materialelor de publicitate, afișe, panouri electorale în raza secției de votare.
Pe parcursul zilei au fost constatate 17 cazuri de zvonuri, tentative sau chiar recompense materiale sau bănești oferite alegătorilor în raza de 100 de metri de la secția de votare.
30 de cazuri au fost constatate de agitație electorală sau PR negru în raza de 100 de metri și sau chiar în incinta secției de votare pentru a determina alegerea alegătorilor. Cu privire la transportarea organizată a alegătorilor au fost observate doar 11 cazuri.
De asemenea, au avut loc și 61 de cazuri de votare nejustificată în grup. Deficiențe au fost depistate și în listele electorale – 76 de cazuri.
NICOLAE PANFIL, șeful Misiunii de Observare al Asociației Promo-LEX
Iarăși discrepanțe de agrese, alegători decedați care erau aduși la cunoștință membrilor în timpul în care alegătorii veneau și constatau că uite o rudă sau un vecin și așa mai departe este decedat de fapt. Iar în 45 de cazuri am mai constatat și deficiențe în funționarea sistemului automat de stat ”Alegeri”. Aici au fost diverse probleme suspendarea funcționării, situații când indica că alegătorul a votat.
Șeful Misiunii de Observare a declarat că au fost raportate cazuri de transport organizat al alegătorilor în Federația Rusă, însă nu a oferit dovezi în sprijinul acestei afirmații. Totuși, în spațiul public au apărut videoclipuri care arată cetățeni moldoveni fiind aduși organizat la secțiile de votare din orașe precum Timișoara și Suceava, România, dar și din Brescia, Italia. Reporterul Canal 5 l-a întrebat pe Nicolae Panfil dacă astfel de situații au fost constatate de observatorii Promo-Lex.
NICOLAE PANFIL, șeful Misiunii de Observare al Asociației Promo-LEX
Din câte au spus mi se pare că au fost vreo 11 cazuri de transportare organizată. Dacă sincer, eu acum nu-mi amintesc să fi văzut vreo unul din România.
De asemenea, am vrut să aflăm de la Nicolae Panfil cum comentează faptul numărul alegătorilor care au votat cu opțiunea ”Nu” la referendum era mult mai mare în timpul nopții, iar spre dimineață acesta a scăzut. Șeful Misiunii de Observare s-a făcut că plouă.
NICOLAE PANFIL, șeful Misiunii de Observare al Asociației Promo-LEX
Sincer, nu am urmărit o anumită secție sau o anumită țară în special, nu pot să vă comentez la acest aspect.
Potrivit Promo-LEX, în ziua alegerilor și a referendumului, Misiunea de Observare a delegat câte un observator pe termen scurt în 614 de secții de votare, iar în toate cele 30 pentru cetățenii din regiunea transnistreană a fost repartizat câte un observator static. În secțiile de votare din străinătate au fost delegați 91 de observatori statici.