12.2 C
Chișinău

Le-au închis ușile în nas. Deși au venit de la zeci și sute de kilometri distanță, după ore întregi de stat în rând, zeci de moldoveni din Rusia așa și nu au fost lăsați să-și exercite dreptul la vot | VIDEO

Au venit de la sute și chiar mii de kilometric să-și exercite dreptul constituțional, însă așa și nu au putut vota. La orele 23:00 secțiile de votare din Federația Rusă au închis ușa în nas moldovenilor care au venit să-și exprime votul și au stat ore în șir la coadă. Ei au spus că se simt nedreptățiți de autoritățile propriei patrii, iar decizia celor de la Chișinău de a deschide doar două secții în Rusia nu a fost corectă. 

Deși activitatea celor două secții de votare din Federația Rusă a fost prelungită cu două ore, nu toți cetățenii moldoveni au reușit să-și exptime opțiunea de vot. În plină noapte, aproape de orele 23:00 afară mai rămâneau încă mulți oameni care venise din diferite colțuri ale țării special pentru scrutin. Revoltați de faptul că autoritățile de la Chișinău și-au permis să le încalce flagrant dreptul constituțional la vot, cetățenii refuzau categoric să plece acasă.

Aceste cadre au fost filmate exact cu 15 minute înainte de închiderea secțiilor de vot.

Iar în momentul în care ușile s-au închis exact în fața celor rămași afară, nemulțumirea oamenilor a crescut și mai mult.

Cozile enorme s-au menținut pe tot parcursul zilei de 20 octombrie în fața Ambasadei Republicii Moldova la Moscova. Moldovenii stabiliți în Federația Rusă au spus că vin de departe, șiau lăsat copiii și lucrul ca să poată să voteze la alegerile prezidențiale și referendum. Oamenii au spus că sunt nemulțumiți și chiar se simt jigniți de autoritățile de la Chișinău, care nu le-au creat condiții echitabile pentru vot.

„Este foarte regretabil, deoarece cunosc mulți care nu și-au putut lăsa familiile ca să poată veni la vot. Am sperat foarte mult, așa cum suntem foarte mulți la Kursc și am fi dorit ca și la noi să fi fost deschisă vreo secție de vot, din această cauză ne simțim chiar jigniți. Iată de ce ne-am mobilizat să venim în Moscova”.

„Dacă ar fi vreo cinci secții, oamenii nu ar sta la cozi, măcar să fi fost deschise pe perimetrul Moscovei”.

„Desigur, nu este comod. Am lăsat locul de muncă, un copil mic acasă de jumătate de an și, iată, am zburat repede cu soțul să ajungem la vot”.

La alegerile prezidențiale și referendumul constituțional din 20 octombrie, în Federația Rusă au fost deschise doar două secții de votare. Decizia a fost luată de Comisia Electorală Centrală, după ce Ministerul de Externe a informat despre imposibilitatea asigurării logistice pentru funcționarea birourilor electorale din alte trei localități.

Diaspora din Rusia și-a exprimat nemulțumirea în legătură cu această decizie a Chișinăului și au cerut repetate ori deschiderea mai multor secții iar politicienii de opoziție și mai mulți experți au afirmat că decizia limitează „nejustificat” dreptul la vot al diasporei din această țară. Aceștia mai atrag atenția asupra faptului că pe platforma de înregistrare online a alegătorilor, cei mai mulți cetățeni înscriși au fost anume din Federația Rusă – peste 8.200 de persoane.

Cu toate că, potrivit Codului electoral, numărul cetățenilor înregistrați este un factor important la deciderea numărului de secții de vot, autoritățile l-au neglijat, la fel cum au neglijat și faptul că, potrivit estimărilor, pe teritoriul Rusiei sunt stabiliți între 400 și 500 de mii de moldoveni, mai spun analiștii politici.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE