12.2 C
Chișinău

Controverse la alegerile prezidențiale: Chișinăuienii contestă veridicitatea rezultatelor și cer reforme pentru diaspora, punând sub semnul întrebării dreptul acesteia de a vota

Rezultatele preliminare ale alegerilor prezidențiale și referendumului constituțional anunțate de Comisia Electorală Centrală au stârnit mari îndoieli în rândul multor persoane. Asta reiese din conversația reporterului nostru cu locuitorii capitalei. Mulți dintre ei au vorbit despre diferența semnificativă între cifrele aduse de CEC în seara zilei de 20 octombrie și a doua zi dimineața. Cetățenii sunt revoltați şi de faptul că soarta Moldovei este decisă din nou din străinătate și din acest motiv mulți cred că votul ar trebui să aibă loc doar pe teritoriul țării.

Întrebați dacă numărarea voturilor la alegerile prezidențiale și referendumul din 20 octombrie a fost corectă, majoritatea chișinăuienilor intervievaţi de noi au spus că se îndoiesc foarte mult de veridicitatea datelor anunțate de Comisia Electorală Centrală.

Cred că este o falsificare. Rezultatul dintâi era unul, apoi brusc altul. M-am trezit și am fost uimită. Brusc – poc… De unde s-a luat acum 42% și 26%, când ieri decalajul era mic.  Și în ceea ce privește referendumul, chiar m-a surprins. Rezultatul era unul, apoi unu-doi – 0,5% diferența… Nu cred, sunt la vârsta când nu cred nimic. Falsifică.

Nu a fost corectă numărarea. Am urmărit până la ora trei dimineața și am văzut cum site-ul se bloca. Cred că a fost incorectă.

Ca să fie ordine, trebuie să punem observatori în spatele tuturor, ca procesul să fie transparent și corect. Pentru că altfel nu știm ce se întâmplă acolo.

Nu sunt alegeri corecte nicăieri. Întotdeauna există o marjă de eroare, guvernarea acționează întotdeauna în propriul interes.

Cu siguranță au fost încălcări la numărarea voturilor. Au avertizat din timp despre asta…

– Mă îndoiesc că a fost corectă numărarea. – De ce? – Pentru că în cazul referendumului, după ce au fost numărate 95% din voturi, aproape de final, cei care sunt împotrivă câștigau cu 5%, iar acum dimineața au numărat că cei care sunt „pentru” câștigă. Era totul clar dinainte cine va câștiga. I-am spus chiar soției ieri: putem să nu mergem la vot și rezultatul va fi cel pe care îl vor ei.

Nu știu, nu am fost prezentă acolo.

În același timp, potrivit multora dintre interlocutorii noștri, demult trebuie încetată practica votului în străinătate.

Este incorect. Ce le pasă de ce se întâmplă aici? Ei locuiesc acolo. Accentul nu ar trebui pus pe diasporă.  Trebuie să votezi în țara ta!

La noi se crede că bastionul democrației este SUA. Vă puteți imagina că un cetățean american cu dublă cetățenie nu plătește impozite pe teritoriul ţării, el va lăsat să voteze?

Diaspora decide totul. Vedeți că în Moldova oamenii sunt împotriva aderării la Europa. Israelul, de exemplu: dacă vrei să votezi, vino acasă. Dar la noi niciodată nu va fi asta, pentru că Occidentul ne va ajuta și nu ne va permite să facem astfel de schimbări. Cei care locuiesc în străinătate nu ar trebui să voteze, pentru că, să fim sinceri, nu se vor mai întoarce niciodată.

Nu este chiar corect, pentru că unii nu se vor întoarce niciodată. Cunosc mulți oameni care și-au cumpărat deja case acolo, dar oricum votează.  Dacă ai cumpărat o casă acolo, ce cauți aici?

Diaspora nu are drept să voteze, nu locuiește aici. Când va reveni aici, va cumpăra un apartament și va locui permanent – poftim.

Sunt cetățeni ai republicii.Au dreptul, lucrează acolo, au aici copii și părinți. 

Este incorect, desigur.În principiu, îmi pare că trebuie pur şi simplu să-i ținem departe de această chestiune – să ne decidă soarta în țara noastră. Dacă locuiesc acolo, gata – au făcut alegerea lor.

De menționat că nu este prima dată când se pune problema participării diasporei la alegerile din Moldova. Se știe că victoria lui Sandu la alegeri prezidențiale precedente a fost asigurată de moldovenii din străinătate. În același timp, potrivit multor experți, organizarea alegerilor corecte în străinătate este mai greu de asigurat decât în țară. În plus, apar îndoieli cât este de corect să decidă soarta țării cei care demult nu trăesc aici și nu au de gând să revină. Nu întâmplător unele state fie nu permit deloc diasporei să voteze în afara țării, fie introduc restricții: dacă lipsești mai mult de un an sau doi, ești privat de dreptul de vot.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE