12.2 C
Chișinău

Alegeri 2024: Sandu și Stoianoglo se vor confrunta în turul doi la prezidențiale, arată datele preliminare | VIDEO

După prelucrarea a peste 99% din procesele verbale, rezultatele preliminare indică faptul că Maia Sandu, candidatul Partidului Acțiune și Solidaritate, se va confrunta în turul doi al alegerilor prezidențiale cu Alexandr Stoianoglo, candidatul Partidului Socialiștilor.

Conform datelor prezentate de CEC, pentru Maia Sandu au votat peste 640.000 de cetățeni, ceea ce reprezintă mai mult de 40% din sufragii. Alexandr Stoianoglo ocupă locul al doilea, cu peste 400.000 de voturi, adică aproximativ 26% din alegători. Pe locul trei se situează Renato Usatîi, candidatul Partidului Politic „Partidul Nostru”, care a obținut în jur de 14% din total, fiind susținut de peste 200.000 de cetățeni.

Candidata independentă Irina Vlah a fost votată de peste 80.000 de alegători, reprezentând 5% din numărul total. De asemenea, aproximativ 70.000 de moldoveni au optat pentru Victoria Furtună, tot candidat independent, care a acumulat peste 4% din voturi.

Ceilalți candidați, Vasile Tarlev, Ion Chicu, Octavian Țîcu, Andrei Năstase, Natalia Morari și Tudor Ulianovschi, au fost susținuți de mai puțin de 4% din alegătorii prezenți la scrutin.

Datele preliminare prezentate de CEC mai arată că nordul țării a votat împotriva Maiei Sandu, localitățile de acolo alegând să-l susțină pe Alexandr Stoianoglo. Conform datelor preliminare, candidatul susținut de PSRM a câștigat în 11 raioane: Briceni, Ocnița, Edineț, Dondușeni, Râșcani, Drochia, Soroca, Glodeni, Florești, Dubăsari și Taraclia. De asemenea, în UTA Găgăuzia, majoritatea alegătorilor l-au votat tot pe Stoianoglo, de origine locală.

Acesta a obținut aproape 35% din voturi în autonomie, fiind ales de peste 5.600 de cetățeni, în timp ce Maia Sandu, candidatul PAS, a strâns peste 25% din sufragii, cu sprijinul a mai mult de 4.000 de persoane. În plus, și locuitorii din stânga Nistrului au votat împotriva Maiei Sandu și au ales să-l susțină masiv pe Alexandr Stoianoglo, care a acumulat 35,41%, iar actualul președinte s-a clasat din nou pe locul doi, cu 25,21%. Pe următoarele locuri se află Vlah Irina cu 15,70% și Victoria Furtună cu aproape 8%.

Maia Sandu se confruntă cu rezultate și mai slabe în alte localități. Nici locuitorii din Fălești, raionul său de origine, nu doresc să o vadă din nou în funcția de președinte, clasând-o pe locul al treilea, cu peste 23% din voturi, adică puțin peste 7.500 de sufragii. Candidatul PAS a înregistrat însă succes în diaspora și în municipiul Chișinău, unde a obținut mai mult de 70% din voturi și, respectiv, peste 48%.

De asemenea, Sandu s-a plasat pe primul loc în 20 de raioane, în special din centrul țării. Astfel, diaspora din nou a decis cum să trăiască cetățeniii și cine să fie președintele Republicii Moldova. După procesarea proceselor verbale din țară, Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo erau aproape la egalitate, cu rezultate de 30% și 35%. Odată cu sosirea informațiilor de peste hotare, scorul Maiei Sandu a crescut cu 10% în favoarea sa.

Conform Codului Electoral, dacă niciunul dintre candidați nu obține cel puțin jumătate din voturile alegătorilor la alegeri, se va organiza un al doilea tur de scrutin pentru primii doi candidați, în ordinea descrescătoare a numărului de voturi. Al doilea tur va avea loc la două săptămâni după primul, adică pe 3 noiembrie 2024.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE