12.2 C
Chișinău

Transportul organizat al alegătorilor și refuzul înregistrării observatorilor. Diaspora raportează numeroase încălcări la alegeri | VIDEO

Alegerile actuale, cu siguranță, vor rămâne în memoria multora dintre noi nu doar prin numărul fără precedent de încălcări din campania electorală, dar și prin modul în care s-a desfășurat votarea. În special, multe încălcări au fost semnalate în străinătate, acolo unde votează diaspora. Cel puțin, despre aceasta propriii noștri concetățeni, care publică masiv pe rețelele de socializare videoclipuri din secțiile de votare. Ne dorim să credem că CEC-ul și observatorii internaționali vor evalua obiectiv toate aceste situații.

Prima secție de votare din străinătate s-a deschis la Tokyo. În capitala Japoniei, au avut posibilitatea să își îndeplinească datoria de cetățean responsabil, moldovenii care trăiesc în Japonia, Coreea de Sud și alte țări din Asia de Est. Conform tradiției, votarea a început cu interpretarea imnului țării noastre.

Ludmila Vizdoagă, care trăiește în diasporă de 19 ani, a fost prima cetățeană a Moldovei care a votat la alegerile de anul acesta. Pentru a-și îndeplini datoria, femeia a parcurs mai mult de 1300 km din Coreea de Sud până în Japonia.

LUDMILA VIZDOAGĂ, moldoveancă stabilită în Coreea de Sud: „Sper ca astăzi fiecare dintre noi, cei care purtăm Moldova în inimile noastre, să se adune pentru a-și exprima dorințele pentru viitor și să vedem cum țara noastră va crește și va prospera în continuare.”

Reprezentanții diasporei și-au exercitat dreptul la vot și în alte 36 de țări. De exemplu, în România au fost deschise 16 secții de votare, unde nu au lipsit incidentele. Cel puțin în 5 dintre ele, observatorii din partea opoziției nu au fost lăsați să participe. Un observator din partea PCRM a povestit că i s-a refuzat înregistrarea pe motiv că nu era pe liste, deși listele au fost distribuite în toată România în aceeași zi pentru toți cetățenii. În final, unii au fost înregistrați, iar alții nu.

„Secția de votare 38/187, Constanța. Mi-au spus că nu vor oferi niciun fel de explicație, că trebuie să sun la poliție și cam atât. Dar mi-au spus că nu mă vor mai lăsa să intru aici.”

Situația a fost comentată de deputatul BCS, Diana Caraman. Potrivit acesteia, prin refuzul de a permite observatorilor din partea opoziției să participe la alegeri în România, „reprezentanții autorităților încearcă deja acum să fure voința poporului”.

DIANA CARAMAN, deputat BCS: „Este vorba despre secțiile de votare din Suceava, Galați, Constanța, Bacău și Iași. Aceasta arată că autoritățile se tem foarte mult de reprezentanții opoziției în secțiile de votare și fac tot posibilul pentru a avea control asupra acestor secții, pentru a desfășura votul așa cum doresc ei. De aceea, dragi concetățeni, fiți activi și nu le permiteți să fure alegerile noastre”.

Situații identice au avut loc și în Italia, Franța, Germania. Cauza refuzului este aceeași în toate cazurile – nerespectarea termenului de depunere a cererilor. Comisia Electorală Centrală a Moldovei a refuzat înregistrarea a aproape 700 de observatori independenți din partea organizațiilor civile. Documentele îndeplineau integral cerințele legale, însă comisia a luat decizia fără nicio explicație. Printre cei care nu au fost acceptați în secțiile de votare din străinătate se află și observatori delegați de „Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei”. Potrivit președintelui formațiunii politice, din 103 persoane, doar 7 au fost acceptați.

ION CHICU, fost premier al Republicii Moldova: „Faptul că reprezentanții oponenților Maiei Sandu nu au fost acceptați în aceste secții de votare confirmă un singur lucru – ei vor falsifica aceste alegeri.”

Fostul premier a cerut CEC-ului să intervină. Iar dacă acest lucru nu se va întâmpla, partidul său ar putea refuza să recunoască rezultatele alegerilor. Merită de menționat cum au ajuns cetățenii noștri la secțiile de votare din România. În videoclipurile distribuite pe rețelele sociale, se poate observa cum mulțimi de oameni ies din autobuze înainte de secțiile de votare. Unul dintre autorii videoclipului a sugerat că aceasta nu este o întâmplare, ci o aducere ilegală intenționată a alegătorilor.

Transportarea organizată la vot a fost semnalată și în alte state din Europa
Marea Britanie, Italia.

În aceste imagini, vedem oamenii care așteaptă la coadă în orașul italian Brescia. Martorii spun că oamenii ajungeau organizat la secțiile de votare cu autobuzele. Mai mult, a fost observat un bărbat cu vestă albastră, care fără jenă, chiar la intrarea în secția de votare, împărțea pliante de propagandă. Cazuri similare au fost înregistrate și la Verona, unde un bărbat se apropia de cei care așteptau și împărțea rapid materiale de campanie. Incidentul nu a ocolit nici Bologna, unde la secția de votare s-a stins lumina. Iar dacă în aceste orașe a existat o agitație, chiar și una creată artificial, la Paris, la secția de votare, doritorii de a-și îndeplini datoria de cetățeni responsabili au fost extrem de puțini. Diaspora moldovenească nu s-a grăbit să își exprime votul nici în alte capitale și orașe mari din Europa de Vest. O situație similară a fost înregistrată în Barcelona, Valencia, Londra, Manchester, München, Budapesta și Paris.

Fără a sta prea mult la coadă, și-au exercitat dreptul la vot și moldovenii din Dublin.

ADRIAN MARIAN: „Mă aflu într-una dintre cele trei secții de votare din Dublin. În acest moment nu este coadă, astfel că toți cetățenii Moldovei care locuiesc în Dublin pot veni și vota.”

Până în prezent, Comisia Electorală Centrală nu a comentat materialele video din rețelele sociale în care sunt înregistrate încălcări. Este important de menționat că un grup de deputați, aleși locali, președinți de partide și oameni de cultură au declarat că vor trimite o scrisoare deschisă către ONU, Consiliul Europei și OSCE. În scrisoare vor fi prezentate fapte de încălcări grave ale drepturilor omului și principiilor democrației în țara noastră, care discreditează complet întregul proces electoral din Republica Moldova.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE