12.2 C
Chișinău

Scrisoarea deschisă către ONU, Consiliul Europei, Parlamentul European și OSCE. Marina Tauber: Cerem protejarea voturilor cetățenilor de falsificări la alegeri | VIDEO

Un grup de parlamentari, reprezentanți ai autorităților publice locale și personalități au adresat o scrisoare deschisă organizațiilor internaționale. Printre destinatarii mesajului se numără ONU, Consiliul Europei, Parlamentul European și OSCE. Documentul evidențiază numeroase nereguli în cadrul alegerilor prezidențiale și referendumului privind aderarea la UE. Potrivit vicepreședintelui blocului Victorie, Marina Tauber, scopul apelului este protejarea voturilor cetățenilor.

Scrisoarea deschisă către organizațiile internaționale vorbeşte despre încălcări flagrante a drepturilor omului și a principiilor democrației în cadrul campaniei electorale și alegerilor prezidențiale și referendumului din 20 octombrie. Principalele sunt refuzul sau tergiversarea deschiderii conturilor bancare oponenților politici ai Maiei Sandu. Folosirea de către ea şi PAS a tuturor resurselor administrative posibile: maşini de serviciu, agitație în timpul orelor de muncă a funcționarilor, folosirea banilor publici, deplasări peste hotare din bani publici şi altele. Utilizarea în campania electorală a minorilor și imaginilor cu oficialități străine, ceea ce este interzis de lege. Coruperea electorală publică prin alocații de indemnizații unice pensionarilor cu doar câteva zile înainte de alegeri. Precum și Implicarea poliției în procesul electoral prin împiedicarea de a desfăşura întruniri cu alegătorii, prin reținerea abuzivă a agitatorilor, prin confiscarea ilegală a materialelor electorale, blocarea tipăririi şi distribuirii materialelor electorale.

Scrisoarea deschisă conţine şi alte încălcări. Inclusiv crearea de condiții inegale de votare pentru cetățenii domiciliați în străinătate, în special, pentru peste 500 mii de cetățeni din Federația Rusă au fost deschise doar două secții de votare. De asemenea, autoritățile au refuzat observatorilor din multe organizații europene să monitorizeze procesul de votare și să numere buletinele de vot, ceea ce contravine normelor și tradițiilor democratice. Toate astea, notează autorii scrisorii, discreditează în totalitate întregul proces electoral din Republica Moldova. Semnatarii documentului cer structurilor internaționale să reacţioneze și să ia măsuri urgente pentru prevenirea încălcărilor și readucerea Republicii Moldova la normele democrației și statului de drept.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE