12.2 C
Chișinău

Raport Promo-LEX: Încălcări observate la vot: Probleme cu sigilarea urnelor și restricționarea accesului observatorilor

De 173 de ori a fost sesizată misiunea Promo-LEX, până la ora 9:00, pentru a-i fi comunicate eventuale încălcări. Experții le-au confirmat deocamdată pe 34 dintre acestea, restul urmând a fi verificate, a declarat șeful misiunii de observare, Promo-LEX,

NICOLAE PANFIL, șeful misiunii de observare, Promo- LEX

În 86 de cazuri din acel eșantion de 614 secții de votare, acestea au fost deschise cu puțin timp înainte sau după ora 07:00. Cu privire la respectarea a celor solemnități de la deschiderea secțiilor de votare sau despre afișarea drapelului de stat, intonarea imnului, am constatat că, nu a fost respectat în 121 de secții de votare.

Au fost incidente legate de o misiune a asigurării ordinii în secția de votare și în raza de 100 de metri de la secție. Și aici vorbim de situații precum prezența materialelor de publicitate, afișe, panouri electorale, au fost în total șapte cazuri constatate.

Cu toții cunoaștem că agitația electorală este interzisă, astfel de cazuri au fost raportate în secția de votare nr. 6 din Taraclia, în secția 298 Trușeni, Chișinău, în secția 31 din Feteșt, Edineț, în Corjeuți – secția 18, în secția 18 Botanica, Chișinău și în secția nr. 2 Edineț, șapte cazuri în total.

De asemenea, în patru cazuri au fost depistate prezența neautorizată a persoanelor la secțiile de vot sau în preajma lor. Este vorba despre sectorul Râșcani și Buiucani din Capitală, Atena, Bologna. Totodată, au fost depistate două cazuri de încălcare a secretului votului într-o secție de votare din Bălți și Peresecina. O altă încălcare ține de votarea nejustificată în grup, un asemenea caz a fost înregistrat la Cocieri. Acolo, doi soți au intrat în cabina de vot împreună.

În sectorul Râșcani și localitatea Congaz au fost înregistrate încălcări privind restricționarea accesului pentru observatori, iar alte cinci cazuri țin de organizarea procesului de vot. Mai exact, urnele de vot nu au fost sigilate corespunzător. Celelalte semnalări urmează a fi procesate. Promo-LEX precizează că, cetățenii moldoveni care au observat încălcările comise în timpul alegerilor prezidențiale și al referendumului constituțional, sunt rugați să le raporteze misiunii de observare la adresa de email: sesizare@promolex.md, sau la numărul de de contact: 068-43-83- 23, Viber, Telegram sau Whatsapp, disponibile la același număr

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE