12.2 C
Chișinău

Primii alegători din Chișinău: „Am votat pentru viitorul Moldovei” – atmosfera de la secțiile de votare

Start vot. Astăzi, cetățenii Republicii Moldova își aleg președintele pentru un mandat de patru ani și votează, de asemenea, la referendumul constituțional. Echipa Canal 5 a mers de dimineață la unele secții de votare din capitală pentru a vedea cum decurge procesul. De la prima oră, au început să-și facă apariția la urnele de vot primii alegători. Însă, la o secție de votare din sectorul Buiucani al capitalei am observat că era atârnat drapelul UE. Întrebat dacă este asta cumva o agitație electorală, președintele secției a declarat că nu. Pentru ce au votat alegătorii și dacă drapelul UE în unele secții de votare este sau nu o agitație sau nu, vă spunem în buletinul ce urmează.

La ora 07:00 dimineața, cele aproximativ 2000 de secții de votare din întreaga țară s-au deschis pentru alegători. La secția de votare nr. 071, membrii echipei au început procesul cu intonarea imnului de sat.

La ora 07:01 și-a făcut apariția primul alegător. După ce a votat, bărbatul a fost aplaudat de membrii secției. Nu a vrut să vorbească la cameră, în schimb, ceilalți alegători au fost mai vorbăreți și ne-au spus pentru ce au votat, dar și dacă din propria inițiativă au solicitat buletinele de vot pentru referendum.

– Sunteți primul alegător și noi vă aplăudăm !!! – O zi bună la toți.

– Eu am votat pentru viitorul Moldovei.  – Să fim în toată lumea, să facem viața în Moldova cea mai bună. Noi am văzut ce a fost, dar viitorul este în mâinile noastre. Eu am votat pentru viitorul Moldovei. – Am văzut că ați avut ambele buletine de vot și cel de la referendum și pentru președinte, le-ați solicitat dvs pe ambele? – Pe ambele.

– Am votat pentru un viitor mai bun pentru toți cetățenii din Republica Moldova și pentru tineri, și pentru oameni mai în vârstă și pentru noi care iată plecăm la muncă și am venit acum mai de dimineață ca să reușim. – Ați votat și pe buletinul de referendum, le-ați solicitat pe ambele? – Da, am solicitat și buletinul de referendum.

Și la secția nr.98 din sectorul Buiucani al capitalei, unii oamenii s-au grăbit să vină de dimineață la urne pentru a reuși la muncă.

– Pentru ce ați votat? – Pentru viitorul copiilor noștri. – Ce înseamnă viitorul copiilor noștri? – Să trăiască mai bine, să fie pace. – Ați avut ambele buletine, le-ați solicitat pe ambele? – Da, ambele.

– Pentru ce ați votat? – Pentru ce? Pentru pace.

Chiar în interiorul secției a fost plasat alături de drapelul Moldovei, cel al Uniunii Europene. Am încercat să aflăm de la președinte dacă este asta o agitație politică, însă domnul Iurie Donțu a subliniat că nu este.

IURIE DONȚU, președintele secției de votare nr.98

– Doamne ferește, da cum agitație electorală dacă noi trăim deja de zece ani, eu cel puțin știu așa. El e permanent la noi și nu este ceva care să agiți sau să deranjeze, din contra ne bucurăm.

Canal 5 l-a contactat pe vicepreședintele CEC, Pavel Postica, pentru a afla dacă într-adevăr prezența drapelului UE în secțiile de votare este sau nu agitație electorală.

PAVEL POSTICA, vicepreședintele CEC

– Am văzut că la secția de votare nr.98 din sectorul Buiucani al capitalei era expus drapelul UE. Voiam să vă întreb dacă asta poate fi considerată agitație electorală? – Nu, de ce? – Păi pentru că este referendumul și poate să fie un îndemn pentru cetățeni. – Și dacă avea să fie scos nu avea să fie îndemn invers? – Păi, trebuie să fie neutralitate ca oamenii să decidă singuri. – Păi, neutralitatea este prin păstrarea consecvenței.

– Dar dacă de exemplu era un alt drapel, de exemplu al Rusiei? – Păi este drapelul Rusiei pe Ambasada Federației Ruse și nu l-a scos nimeni.

Secțiile de votare vor fi deschise până la 21:00, conform fusului orar al fiecărei țări, iar oamenii au de ales din 11 candidați care aspiră la fotoliul de președinte. De asemenea, cetățenii Republicii Moldova urmează să decidă dacă susțin modificarea Constituției în vederea aderării țării la Uniunea Europeană.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE