Sute de moldoveni stabiliți în Federația Rusă au venit cu noaptea în cap la cele două secții de votare deschise în sediul Ambasadei Republicii Moldova la Moscova. Pentru că sunt puține la număr, DOAR DOUĂ, cei care au vrut să-și exercite dreptul de a alege a trebuit să stea la cozi imense, în plus, mulți au venit la urne din localități îndepărtate. Și asta nu e tot, procesul și așa obositor a fost complicat de obligativitatea de a trece prin detectoare de metale.
Îmbulzeală mare la cele două secții de votare din Moscova. Alegătorii au venit cu noaptea în cap pentru a ocupa rând ca să reușească să fie primii la urne. Pentru asta au fost amenajate garduri din metal pentru a forma coridoare speciale prin care să treacă alegătorii. Atmosfera a fost dezmorțită de muzică populară, iar oamenii au fluturat cu drapelul Republicii Moldova.
Moldovenii adunați în fața secțiilor au spus că sunt la curent cu fărădelegile din Republica Moldova, din această cauză își vor da votul pentru a scăpa țara de haos și dezordine. Unii alegători au parcurs kilometri întregi pentru a reuși să voteze la alegerile prezidențiale și referendumul constituțional, așa cum buletinele de vot nu sunt suficiente pentru toți. Oamenii au mai spus că nu s-au lăsat speriați de declarațiile autorităților moldovenești lansate cu privire la măsurile de securitate, precum că cei care au cetățenie dublă ar putea fi reținuți și trimiși la război.
„Ne dorim ca să schimbăm tot haosul ce se petrece în Republica Moldova. Ne doare sufletul. Nu ai cum să vorbești cu apropiații care trăiesc acolo. Este așa un haos, își bat joc de oameni. Ne doare până la os. De aceea am venit ca să ne dăm votul pentru binele țării noastre, ca să înflorească, pentru viitorul copiilor și nepoților noștri”.
„Republica Moldova este patria noastră, este țara noastră, de aceea suntem cei care facem alegerea. Pentru început aș vrea să fie păstrate cultura și tradițiile moldovenești, istoria să fie păstrată și nici într-un caz să nu fie rescrisă. – Cum vedeți Republica Moldova în viitor? – Înfloritoare și liberă”.
„Îmi doresc să fim și noi observați și să-și aducă aminte că suntem mulți în Rusia și că nu trebuie să nu prietenești cu acea țară în care locuiesc un număr atât de mare de moldoveni. Vreau liniște și pace pentru țara mea, nu vreau să ne atragă în război și toată situația care se întâmplă în Ucraina să se petreacă în Moldova. Consider că dacă toți ne vom exercita votul, putem să schimbăm ceva în țară”.
„Desigur, îmi doresc o țară puternică și în primul rând în cele mai strânse legături de prietenie cu Rusia, deoarece sunt pentru valorile tradiționale și nu sunt de acord cu valorile propagandistice pe care ni le impune Occidentul”.
„Am venit să ne dăm votul pentru un viitor mai bun pentru țara noastră minunată, Moldova. Desigur, suntem nemulțumiți că nu ne-au oferit posibilitatea să votăm în Surgut, au închis secția, însă noi suntem puternici, curajoși lângă cei apropiați”.
„Vrem să schimbăm lucrurile în bine, deoarece cred că în patru ani nimic nu s-a schimbat în Moldova. Așa că, am venit să votăm pentru viitorul nostru”.
Ce ține de deschiderea a doar două secții de votare, moldovenii s-au arătat nemulțumiți de acest lucru și au criticat atitudinea autorităților de la Chișinău în raport cu diaspora moldovenească.
„Este o bătaie de joc față de noi, bătaie de joc, altfel nu am cum numi”.
„Sunt foarte puține și nu este corect. Sunt țări în care sunt deschise mai multe secții, de aceea nu-i onest în raport cu noi. – Ce părere aveți despre faptul că sunt două scrutine în aceeași zi, referendumul și prezidențialele? – Nu prea suntem mulțumiți din cauza faptului că pierdem mult timp pentru asta și am făcut un drum lung ca să ajungem aici”.
„Avem doar 10 mii de buletine la două secții și doar în Moscova locuiesc mai mult de 200 de mii de moldoveni, ce atitudine trebuie să avem? În Kursk, potrivit legii, trebuia să deschidă o secție, pentru că la CEC au fost înregistrați mai mult de 700 de oameni și erau nevoiți să ne deschisă o secție. Același lucru putem să-l spunem și despre multe orașe din Rusia. În Sankt Petersburg nu-i deschisă nicio secție. Asta este amuzant, dar și trist în același timp. Pur și simplu ne-au scuipat în suflet. ”Voi acolo nu existați și ne este indiferent cu ce vă ocupați”.
În Federația Rusă a mers să voteze în acest an și jurnalistul moldovean, Gabriel Călin. Acesta a catalogat deschiderea a doar două secții de votare drept o încălcare flagrandă a dreptului la vot a moldovenilor din diaspora rusească.
GABRIEL CĂLIN, jurnalist: „Autoritățile vor să le interzică moldovenilor din Rusia să voteze pentru că știu că aceștia vor vota împotriva autorităților, împotriva actualului președinte, de aceea au deschis atât de puține secții de votare în comparație cu Europa, unde au deschis mai mult de 200. Acest lucru arată încă o dată că autoritățile se tem de propriii cetățeni. Cetățenii văd diferența între ceea ce declara puterea la început și ceea ce face în prezent. De fapt, autoritățile au instaurat o dictatură nu deplină, dar spre asta ne îndreptăm. Sărăcirea cetățenilor și ceea ce au făcut ei cu țara sunt sigur că nu va rămâne nepedepsită de moldovenii noștri”.
Reprezentantul diasporei moldovenești în Rusia, Nicolae Pogoneț s-a arătat plăcut surprins de cozile uriașe la secțiile de votare din Moscova și a spus că demult nu a văzut o asemenea mobilizare și dorință a moldovenilor de a-și exercita dreptul constituțional.
NICOLAE POGONEȚ: „Niciodată nu am văzut o dorință atât de mare de a vota la alegerile prezidențiale. Mă închin tuturor cetățenilor moldoveni. Este posibil să nu fie suficiente buletine de vot sau să nu aibă toată lumea timp fizic să voteze. Ieri seara mi-au expediat un video în care oamenii au plecat cu steagul Republicii Moldova și au spus că au mers în Belarus să voteze. Ne-au spus că unii nu ar putea reuși să voteze, dar noi le-am spus că în caz că nu reușesc, nu este vina lor, au încercat să-și îndeplinească datoria civică, vina va fi a CEC-ului și a autorităților moldovenești”.
Spre deosebire de acum patru ani însă nu atât de masiv s-au prezentat la secțiile de votare moldovenii stabiliți în special în Uniunea Europeană. Unele secții din Spania, Franța, Germania, Italia erau chiar pustii. De asemenea, la o secție de votare din Ungaria suflă vântul la propriu. În România însă, precum și în Marea Britanie alegătorii au fost aduși cu transportul organizat. Mai multe imagini video cum oamenii urcă și coboară din microbuze în apropierea secțiilor au fost distribuite în spațiul public.