12.2 C
Chișinău

Mai mult de o treime dintre alegătorii din Găgăuzia și-au exercitat dreptul de vot. Evghenia Guțul: Am votat pentru președintele care va uni poporul nostru | VIDEO

Împreună cu întreaga țară, locuitorii Autonomiei găgăuze au mers și ei astăzi la secțiile de votare. În ajun, Adunarea Populară a făcut apel la cetățenii din regiune să meargă numaidecât la alegerile prezidențiale și la referendumul constituțional, menționând că fiecare vot poate schimba cursul evenimentelor. Până la această oră, mai mult de o treime dintre alegătorii din autonomie au votat.

În Găgăuzia, ca în toată țara, secțiile de votare s-au deschis la ora șapte dimineața. Înainte de aceasta, urnele de vot au fost verificate, în prezența observatorilor, pentru a se asigura că nu există buletine de vot aruncate în ele. Apoi urnele de vot au fost sigilate cu un sigiliu special. Acesta va fi deschis doar după închiderea secțiilor de votare. Primii alegători au venit să voteze chiar înainte de zori.

În Găgăuzia trăiesc peste 92 de mii de alegători. Printre cei care au fost cei mai activi dimineața au fost reprezentanții vârstei a treia: persoane de 55 de ani și peste.

„Este greu de spus de câtă schimbare avem nevoie. Ca să fie pace. Pentru ca trupele NATO să nu stea lângă noi și să nu le vedem în grădina noastră”.

„Aș vrea să fie niște schimbări, ca oamenii să trăiască mai bine și să nu înghețe ca înainte. Și toate cele bune”.

„Îmbunătățire, vreau schimbare. M-am săturat. Nici măcar tineri nu avem, nu e nimeni. Dintr-o populație de patru milioane, în Moldova au mai rămas doar două milioane.”

Bașcanul Găgăuziei, Evghenia Guțul, a vorbit și ea astăzi despre nevoia de schimbare. Ea a spus că a votat pentru pace și consens civic. Potrivit lui Guțul, pentru ea este important ca viitorul președinte să nu împartă oamenii după naționalitate și limbă.

EVGHENIA GUȚUL, bașcanul Găgăuziei: „Am votat pentru un viitor președinte demn, inteligent, adecvat, care va munci cu adevărat pentru binele poporului Republicii Moldova. El nu va diviza oamenii după religie, după limba de comunicare, după naționalitate. Am votat pentru președintele care va uni poporul nostru.”

La ieșirea din secția de votare, președintele Adunării Populare, Dimitri Konstantinov, a declarat că Moldova va deveni prosperă dacă conducătorul țării va avea grijă de cetățenii săi.

DMITRI KONSTANTINOV, președintele Adunării Populare a Găgăuziei: „Eu, ca toți ceilalți, votez pentru o Moldovă prosperă, pentru bunăstarea tuturor cetățenilor din Republica noastră Moldova. Sunt sigur că alegătorii noștri vor alege un conducător al republicii competent, corect și care gândește. Datorită căruia viața se va schimba. Datorită căruia povara financiară asupra tuturor cetățenilor se va schimba măcar puțin.”

ALEXANDR SUHODOLSKI, deputat: „Sunt sigur că după aceste alegeri, în țara noastră vor avea loc schimbări foarte serioase, care vor permite tuturor locuitorilor noștri din Republica Moldova, tuturor celor care ne iubesc țara, care ne respectă valorile, să se simtă în siguranță, confortabil și stabil în statul nostru. Sunt sigur că împreună vom face alegerea corectă”.

Vă reamintim că la alegerile prezidențiale din acest an candidează doi candidați, originari din Autonomia găgăuză. În total sunt 11 candidați.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE