12.2 C
Chișinău

Alegerile din Moldova: toate secțiile de votare s-au deschis la ora 07:00, cu peste 2,7 milioane de alegători înregistrați

Toate cele peste două mii de secții de votare, deschise pe teritoriul țării, și-au început activitatea la ora 07:00, inclusiv cele 30 de secții pentru alegătorii din stânga Nistrului. Informațiile au fost prezentate de președintele CEC, Angelica Caraman. Totodată, potrivit Comisiei Electorale Centrale, până la ora 10:00, au fost înregistrate șase cazuri de încălcări sau incidente. Dintre acestea, o situație ține de un presupus act de corupere a alegătorilor. Până la ora 13:00 peste 26% din populația țării s-a prezentat la vot, iar peste 144 de mii de oameni au votat pentru referendum, ceea ce constituie puțin peste 16%, anunță CEC.

Procesul electoral se desfășoară cu peste 2,7 milioane de alegători incluși în listele de vot și o participare activă în diverse colțuri ale lumii, declară CEC-ul.

ANGELICA CARAMAN, președinte CEC

Toate secțiile de votare din R. Moldova și-au început activitatea la ora 07:00, inclusiv cele 30 de secții organizate pentru locuitorii din stânga Nistrului, unde procesul de vot a început fără incidente. În listele electorale de bază sunt incluși 2 714 239 de alegători. În ceea ce privește secțiile din străinătate, procesul de vot a demarat la ora 07:00 în statele respective. Prima secție de vot s-a deschis în Japonia unde procesul de vot a început la ora 01:00 – ora Chișinăului. În acest moment, procesul este în desfășurare în Japonia, China, Azerbaijan, Emiratele Arabe Unite, Qatar, Israel și alte țări.

Președintele CEC, Angelica Caraman susține că până la ora 10:00, CEC a fost anunțat despre șase cazuri de încălcări sau incidente.

ANGELICA CARAMAN, președinte CEC

CEC a fost informat despre șase cazuri de încălcări sau incidente. Dintre acestea un caz ține de un presupus act de corupere a alegătorilor, un caz de fotografiere a buletinului de vot și alte patru incidente. Toate cazurile se examinează de către Inspectoratul General de Poliție.

Potrivit lui Caraman, în ce privește participarea cetățenilor la vot, cifra variază între diferitele circumscripții, cu Dondușeni în fruntea clasamentului.

ANGELICA CARAMAN, președinte CEC

Cea mai activă circumscripție este Dondușeni. Aici, până la această oră s-au prezentat la urnele de vot peste 2 600 de alegători. În municipiul Chișinău au votat peste 7,5% dintre alegători, în municipiul Bălți și Găgăuzia, avem o participare de 6,5%. În secțiile de votare din afară țării au votat până la această oră 16 300 de alegători. În urmă cu o oră au fost deschise și secțiile de votare din Marea Britanie, Irlanda și Portugalia, iar în următoarele ore urmează să se deschisă secțiile din SUA.

Datele CEC arată că, până la ora 13:00, peste 26% din populația țării a participat la vot. Aceasta înseamnă mai mult de

700.000 de cetățeni, femeile fiind mai implicate decât bărbații. De asemenea, persoanele cu vârste între 56 și 65 de ani sunt cele mai active, urmate de cei cu vârste de 66 până la 75 de ani. În contrast, tinerii se află pe ultimele locuri în acest clasament. Totodată, CEC a precizat că până la ora 12:00 pentru referendumul de aderare la UE au votat peste 144. 000 de moldoveni din 940 000 de votanți pentru ca plebiscitul să fie considerat valid. La secțiile de votare din străinătate, până la această oră, s-au prezentat 67.000 de alegători.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE