12.2 C
Chișinău

Alegeri 2024: Raportul promo-LEX despre presupusele încălcări. Ce incidente au fost cel mai des înregistrate | VIDEO

Observatorii Promo-LEX au raportat peste 600 de încălcări în procesul alegerilor. Cele mai multe au vizat secretul votului, și anume fotografierea buletinului de vot, care reprezintă 60 de cazuri. Totodată, s-a depistat că, unii concurenți electorali le propun bani cetățenilor pentru a-i convinge să voteze într-un anumit fel. Mai mult, chiar observatorilor de la Promo-LEX li s-a propus să-și vândă votul, fiind confundați cu alegătorii, spun reprezentanții organizației. Potrivit lor, sumele variază între 400 și 3000 de lei.

Conform declarațiilor șefului Misiunii de Observare Promo-LEX, Nicolae Panfil, până la ora 14:00, au fost semnalate 658 de incidente, în contextul alegerilor prezidențiale și referendumului, marea majoritate a căror fusese deja analizate de Promo-LEX la acea oră. Cele mai multe încălcări vizează secretul votului, adică fotografierea buletinelor sau afișarea buletinului cu votul exprimat. În total – 60 de astfel de cazuri. Totodată, au fost raportate alte circa 20 de cazuri de prezență a materialelor publicitare, afișelor și panourilor electorale în secțiile de vot sau în raza de 100 de metri de la acestea. În același timp, la cele două secții de votare deschise în Federația Rusă, în incinta Ambasadei Republicii Moldova la Moscova, observatorii Promo-LEX au documentat șase cazuri de influențare a votului. Ceea ce ține de influența votului, pe teritoriul țării, au fost înregistrate șase cazuri constatate de zvonuri, tentative sau chiar situații de recompense materiale sau bănești oferite alegătorilor în raza de 100 m de la secția de votare. De asemenea, au fost documentate și câteva cazuri de încălcări în contextul votării cetățenilor din regiunea transnistreană.

NICOLAE PANFIL, șeful misiunii de observare, Promo-LEX: „În Stânga Nistrului, la secția nr. 18 și secția 19 din Cocieri, un grup de tineri alegători care se deplasau organizat din secția de votare, discutau că vor fi remunerați cu bani pentru vot. La secția nr. 8, Varnița, în raza de 100 de metri a secției de votare, un grup de alegători erau în căutarea transportului care ia adus la secția de vot, dicutau că au votat contra unui candidat, pentru altă candidată în buletin, iar pentru vot li sa promis 1.000 de lei”.

De asemenea, în peste 20 de cazuri a fost depistată prezența neautorizată a persoanelor la secțiile de vot sau în preajma lor. O altă încălcare ține de votarea nejustificată în grup, astfel de cazuri au fost peste 30 la număr. Totodată, Panfil, a prezentat și alte 31 de încălcări, pe care le-a trecut la categoria „altele”.

NICOLAE PANFIL, șeful misiunii de observare, Promo-LEX: „Secția 6 din Taraclia, o persoană a dorit să taie cu pixul buletinul de vot, iar al doilea buletin de vot a încercat să-l ia acasă. Membrii biroului au intervenit și aceasta s-a conformat și a votat conform procedurii. Tot în Găgăuzia, secția nr. 30, un alegător a votat pentru alegerile prezidențiale, deteriorând intenționat buletinul de vot pentru referendum. Secția 212 Chișinău, Rîșcani, o alegătoare a ncercat să extragă din secția de votare buletinul de vot pentru referendum. Președintele a oprit-o și i-a spus să introducă buletinul în urna de vot”.

Totodată, la Sănătăuca , observatorii au depistat că unor persoane li s-a promis remunerate cu 400 de lei pentru vot și 100 de lei pentru transport. În Cocieri, în apropiere de secțiile nr. 18 și 19 un grup din trei persoane discutau despre suma de 2000-3000 de lei, promisă de un partid politic pentru voturile exprimate. Cu referire la transportarea organizată a alegătorilor, au fost raportate trei situații de acest gen – unul în sectorul Buiucani al Capitalei, al doilea în stânga Nistrului, iar al treilea – la Cimișlia. Deși au anunțat despre transportarea organizată, Promo-LEX nu a precizat nimic despre imaginile apărute pe rețelele de socializare, unde oamenii au filmat cum zeci de cetățeni sunt aduși să aleagă, și anume din România, orașul Suceava, dar și în unele regiuni din Italia.

Promo-LEX mai raportează că la peste 350 de secții s-au format aglomerații de la 9:00 până la 12:00. Șeful misiunii de observare, Nicolae Panfil, a menționat că numele concurenților electorali bănuiți că ar fi comis fapte ilegale vor fi anunțați luni, după ce se încheie alegerile, pentru a nu încălca legislația în vigoare. Pentru ziua alegerilor Promo-LEX a delegat câte un observator pe termen scurt, la 614 secții de votare, selectate pe baza unui eșantion stabilit de către o companie sociologică. O atenție aparte va fi acordată secțiilor de votare din străinătate, unde au fost delegați 91 de observatorii statici. Promo-LEX precizează că, cetățenii moldoveni care au observat încălcările comise în timpul alegerilor prezidențiale și referendumului constituțional, sunt rugați să le raporteze misiunii de observare la adresa de email: sesizare@promolex.md, sau la numărul de de contact: 068-43-83-23, Viber, Telegram sau Whatsapp, disponibile la același număr.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE