4.4 C
Chișinău

Acțiune de salvare de 12 ore pe munte. Turiști blocați în Piatra Craiului după ce s-au desprins de grup

Trei persoane au fost salvate la limită din munții Piatra Craiului. Salvamontiştii şi jandarmii montani din Argeş au intervenit mai bine de 12 ore, cu mai multe echipaje, pentru salvarea celor care s-au desprins de grupul cu care erau. Turiştii, care nu aveau echipament şi pregătire, au ajuns într-o zonă extrem de dificilă şi s-au blocat. Apelul la 112 s-a făcut cu întârziere, iar persoanele nu au anunțat că una dintre ele are entorsă, scrie News.ro.

Într-o postare pe Facebook, salvatorii de la Salvamont Argeș au precizat că cei trei turiști au vrut să scurteze drumul, fiind neexperimentați și neechipați. Salvamontiștii au avut nevoie de ajutorul colegilor Salvamont Câmpulung și Salvamont Zărnești și după mai bine de 12 ore au reușit să îi coboare în siguranță pe cei trei de pe munte.

„Grup de trei persoane se desprinde dintr-un grup mai mare care făcea Creasta Sudică şi coboară prin Poiana Închisă ca să „scurteze”, neştiind în ce intră.

Nu au hamuri, nu au căşti, se blochează psihic la intrarea in Padina Lăncii dar nu sună la 112 ci aşteaptă să treacă grupul lor pe poteca din Marele Grohotis, îi anunţă prin strigăte ca nu pot coborî, iar aceştia hotărăsc să sune, totul cu întârziere, ceea ce ne bagă în noapte.

Colegii noştri au ajuns la ei şi au început extragerea, care necesită manevre de lansare controlată pe zona de abrupt în rapeluri succesive până în poteca (aprox 400 m diferenţa de nivel)”, au transmis salvamontiştii. Aceștia vorbesc despre „un exemplu de grup prost ghidat, cu lider care a acceptat scindarea grupului şi a lăsat persoane fără experienţă să intre în Abruptul Vestic al Pietrei Craiului, fără să-i însoţească”.

„Încă o noapte cu alarmarea colegilor de acasă (Salvamont Câmpulung şi Salvamont Zărneşti) din cauza unor decizii cel puţin ciudate ale liderului/ghidului/ organizatorului:

1. Duce oameni fără experienţă în zonă dificilă;

2. Consimte scindarea grupului, cei trei turişti total nepregătiţi tehnic/fizic/psihic ajungând singuri în zonă de abrupt, dificilă, nemarcată;

3. Cu toate că erau in mod clar incapabili să coboare, nu au sunat din timp la 112 (ceea ce ar fi dus la o extracţie cu elicopterul care s-ar fi terminat pe zi) ci au aşteptat să vadă trecând grupul care se întorcea prin Valea Urzicii, cărora le-au comunicat că sunt in dificultate şi unul dintre componenţii grupului anunţă 112!

4. Nu se comunică la 112 faptul că una dintre persoane are entorsă de gleznă, iar cealaltă intra deja în hipotermie! Un lung şir de erori majore, care puteau face ca totul să se termine mult mai rău”, au mai transmis salvamontiştii. Atât Salvamont, cât şi Jandarmeria recomandă respectarea următoarelor reguli: – purtarea de echipament corespunzător drumeţiilor; – informarea asupra stării vremii; – alegerea doar a traseelor marcate. De asemenea, în caz de urgenţă, solicitaţi imediat sprijinul patrulelor de jandarmerie fie direct, fie apelând numărul unic de urgenţă 112”, a transmis Jandarmeria.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE