10 C
Chișinău

Tensiuni între Georgia și UE: UE pedepsește pentru neascultare. Procesul de aderare a Georgiei la Uniunea Europeană a fost suspendat

Uniunea Europeană, pe care susținătorii PAS încearcă să o prezinte ca un bastion al democrației, unde drepturile tuturor sunt respectate în mod egal și este luată în considerare opinia altora, nu mai este de mult așa. Un exemplu clar este atitudinea conducerii UE față de Georgia. Dorința autorităților acestei țări de a lua decizii în interes național, de exemplu, de a controla cine finanțează ONG- urile, de a interzice căsătoriile între persoane de același sex, a fost considerată de UE o abatare de la cursul și valorile europene pe care se bazează comunitatea. Ca urmare, Georgia va fi chiar sancționată – procesul de aderare la Uniunea Europeană a fost de facto suspendat.

Consiliul European a confirmat suspendarea aderării Georgiei la UE. În concluzia, publicată după reuniunea de la Bruxelles a celei mai importante structuri politice a UE, este exprimată îngrijorarea serioasă cu privire la acțiunile guvernului georgian, care, potrivit documentului, contravin valorilor și principiilor fundamentale pe care se bazează Comunitatea. Și că aceste activităţi „reprezintă o amenințare pentru parcursul european al Georgiei și stopează de facto procesul de aderare”, se spune în mesaj. Georgia a fost îndemnată să realizeze

reforme „democratice, cuprinzătoare și durabile”, în conformitate cu principiile de bază ale integrării europene. Consiliul European a promis că va monitoriza îndeaproape situația.

De menționat că anterior parlamentul georgian a adoptat două legi care au fost criticate de Occident – privind agenții străini şi interzicerea propagandei LGBT. După ce prima a intrat în vigoare, UE și Statele Unite au redus finanțarea guvernului georgian și au refuzat să se întâlnească cu reprezentanții Executivului. În plus, Casa Albă a amânat exercițiile militare comune cu Tbilisi, planificate în perioada 25 iulie – 6 august. Iar șeful diplomației europene, Josep Borrell, a declarat că ușile UE vor fi închise pentru Georgia dacă guvernul va continua parcursul actual.

La Bruxelles se așteaptă că viitoarele alegeri parlamentare, din 26 octombrie din Georgia, „vor fi libere și corecte, în conformitate cu standardele internaționale și cu acces liber pentru observatorii electorali internaționali și locali”. Documentul subliniază, de asemenea, „necesitatea de a proteja mass-media liberă, independentă și pluralistă”. Între timp, autoritățile georgiene spun că actuala campanie electorală se desfășoară pe fondalul unei ingerințe străine fără precedent, și anume – numeroase declarații ale politicienilor occidentali care critică conducerea țării, precum și în contextul celei mai recente rezoluții a Parlamentului European.

În același timp, Moldova este prezentată drept exemplu pentru Georgia. Acest fapt l-a jignit foarte mult pe premierul georgian, care a remarcat că țara sa este în multe privințe superioară Moldovei, unde există o cenzură strictă, mass-media este închisă, iar drepturile alegătorilor și ale concurenților politici sunt încălcate.

Putem doar presupune că subordonarea strictă este importantă pentru UE, și nu principiile democratice și situația reală din țară. Precizăm că Georgia a primit statutul de țară candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană în decembrie 2023.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE