6.6 C
Chișinău

PAS și Maia Sandu, lideri ai încălcărilor în campania electorală, conform raportului Promo-LEX

PAS – liderul încălcărilor. Cel puțin asta se subînțelege din cel de-al patrulea raport al misiunii de observare a alegerilor prezidențiale și a referendumului constituțional, organizată de asociația „Promo- LEX”. Astfel, puterea de la guvernare ca de-obicei a utilizat cele mai multe resurse administrative dar și cele mai multe forme de publicitate.

Ultimele două săptămâni ale campaniei electorale s-au desfășurat cu un număr semnificativ de cazuri de publicitate electorală. Au dominant în strategia agresivă de promovare Partidul Acțiune și Solidaritate și Maia Sandu. Tot acest candidat și formațiunea de la putere sunt lideri la abuzurile legate de utilizarea resurselor administrative. Cifrele se conțin în cel de-al patrulea raport al Misiunii de observare a alegerilor prezidențiale și referendumul republican constituțional din 20 octombrie, prezentat de Promo-LEX.

MARIANA FOCȘA, analistă electorală, Promo-LEX

– Utilizarea abuzivă a resurselor administrative a fost constatată în cel puțin 114 cazuri, dintre care în 105 cazuri a fost vizați PAS și Maia Sandu, 3 cazuri – blocul politic Victorie, câte două cazuri – Alexandru Stoianoglo și Ion Chicu și respectiv câte un caz – Octavian Țîcu și Irina Vlah. – Cele mai multe cazuri de utilizare a publicității au fost de asemenea în cazul PAS și Maia Sandu cu 29%, Renato Usatîi – 19% și respectiv Alexandr Stoianoglo cu 16% din cazuri.

Tot la capitolul utilizare abuzivă a resurselor administrative, Promo-LEX a menționat implicarea în activitățile de campanie a mai multor demnitari, în special de către PAS. Observatorii au subliniat și faptul că premierul, Dorin Recean, a avut întâlniri cu alegătorii, în cadrul cărora a discutat despre integrarea europeană și a încurajat susținerea Maiei Sandu. De asemenea, mai mulți miniștri au fost implicați în campania electorală distribuind materiale promoționale în susținerea Maiei Sandu și a opțiunii ”DA” la referendum. ”Au fost observate și cazuri de utilizare a instituțiilor statului în scopul acumulării capitalului electoral, implicare a funcționarilor publici în activități electorale în timpul orelor de muncă, precum și atribuirea de merite de către candidați pentru lucrările publice realizate din fonduri publice”, se mai spune în raport.

În ce privește cheltuielile, PAS a utilizat cei mai mulți bani pentru promovarea Maiei Sandu, aproape nouă milioane de lei și aproape trei milioane de lei, pentru promovarea referendumului.

MARIANA FOCȘA, analistă electorală, Promo-LEX

– Cele mai mult venituri au fost raportate de Maia Sandu cu 32% din totalul veniturilor sau 8,9 milioane lei. Urmat de Alexandr Stoianoglo cu 22% din totalul veniturilor sau 6 milioane lei și respectiv Renato Usatîi cu 18% din totalul veniturilor sau 5 milioane lei raportați.

În cel de-al treilea patrulea raport au mai fost identificate 23 cazuri de discurs de ură, dintre care 19 în context electoral.

Întrebat de Canal 5 cât de gravă este situația, având în vedere că în Rusia vor fi doar 2 secții și asta nu e decizia CEC, ci a SIS-ului, iar CEC s-a conformat, șeful Misiunii de Observare PROMO-LEX, Nicolae Panfil a declarat că nu au fost aduse suficiente argumente și a sugerat ca autoritățile să fie mult mai atente atunci când se implică în astfel de situații pentru că integritatea și credibilitatea procesului electoral depinde de toți.

NICOLAE PANFIL, șeful Misiunii de Observare, PROMO-LEX

– Noi ne-am expus și în raportul precedent despre faptul că în opinia noastră, acele informații care au fost disponibile în spațiul public nu au fost suficient de convingătoare pentru a ne confirma într-adevăr că în Federația Rusă trebuie doar două secții și atât pentru că există riscuri eminente de destabilizări sau pentru siguranța și sănătatea cetățenilor.

Aceasta este al patrulea raport de monitorizare a alegerilor prezidențiale și a referendumului constituțional.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE