6.6 C
Chișinău

Experții „Vox Populi, Vox Dei”: Maia Sandu și PAS au încălcat 26 de articole din Constituție

În Republica Moldova s-a instaurat oficial un regim anticonstituțional, care a uzurpat puterea în țară. La această concluzie au ajuns experții AO „Vox Populi, Vox Dei”, care au analizat ce articole ale Constituției au fost încălcate și continuă să fie încălcate de candidata la președinție, Maia Sandu, și partidul său de buzunar, PAS, în Guvern și în Parlament.

În Republica Moldova s-a instaurat oficial un regim anticonstituțional, care a uzurpat puterea în țară. La această concluzie au ajuns experții AO „Vox Populi, Vox Dei”, care au analizat ce articole ale Constituției au fost încălcate și continuă să fie încălcate de candidata la președinție, Maia Sandu, și partidul său de buzunar, PAS, în Guvern și în Parlament.)

Potrivit fostului procuror, administrator al „Vox Populi, Vox Dei” și candidat la președinție, Victoria Furtună, regimul Sandu-PAS a încălcat cel puțin 26 de articole din Legea fundamentală, care vizează statutul de neutralitate al Moldovei, libertatea de exprimare, drepturile egale pentru activitatea politică și dreptul fundamental al fiecărui cetățean de a alege și de a fi ales. Articolul 2 din Constituție — „suveranitatea și puterea de stat”, prevede:

„Nicio persoană particulară, nicio parte din popor, niciun grup social, niciun partid politic sau altă formațiune obștească nu poate exercita puterea de stat în nume propriu. Uzurparea puterii de stat constituie cea mai gravă crimă împotriva poporului.”

O dovadă directă a uzurpării puterii în țară de către regimul Sandu-PAS este subordonarea totală a sistemului judiciar sub pretextul reformei justiției. Astfel, regimul Sandu-PAS a încălcat și articolul 6 din Legea fundamentală, care prevede că în Moldova puterea legislativă, executivă și judecătorească sunt separate și colaborează în exercitarea prerogativelor lor, în conformitate cu dispozițiile Constituției.

„În urma “reformei justiției” asistăm la etapa finală a uzurpării sistemului. La Curtea Constituțională au fost numiți judecători loiali puterii, aflate sub controlul regimului de guvernare și al Curții Supreme de Justiție, Curții de Apel, precum și organelor de urmărire penală, adică, procuratura. Guvernul și Parlamentul, împreună cu președintele, care promulgă legile adoptate, au creat un mecanism de represiune împotriva judecătorilor și procurorilor, etichetându-i constant ca fiind corupți și lipsiți de integritate. Ținând cont de faptul că puterea își promovează oamenii în funcții-cheie, inclusiv în Consiliul Superior al Procurorilor și Consiliul Superior al Magistraturii, putem afirma cu certitudine că puterea judecătorească a fost uzurpată, iar orice pas înapoi din partea judecătorilor este văzut ca o formă de rezistență, fiind declanșată o „vânătoare de vrăjitoare” pentru a-i elimina pe cei incomozi din sistem”.

Maia Sandu, refuzând să semneze decretul de numire în funcția de membru al Guvernului a bașcanului Găgăuziei, Evghenia Guțul, a încălcat articolul 10 din Constituție, „Despre unitatea poporului și dreptul la identitate”, care prevede că „statul recunoaște și garantează dreptul tuturor cetățenilor la păstrarea, dezvoltarea și exprimarea identității etnice, culturale, lingvistice și religioase”. Și toate aceste fărădelegi sunt tolerate de șeful statului, în ciuda faptului că Găgăuzia este o unitate teritorială autonomă cu un statut special.

Mai mult decât atât, așa cum menționează „Vox Populi, Vox Dei”, regimul Sandu-PAS discută deschis în agenda sa politică planuri de renunțare la statutul de neutralitate al Moldovei, ceea ce reprezintă o încălcare flagrantă a articolului 11 din Constituție privind statutul neutru al statului. De asemenea, se discută deschis despre condițiile în care țara noastră ar putea adera la NATO. Extinderea cooperării cu această alianță militară occidentală, inclusiv în ceea ce privește înarmarea armatei naționale sub pretextul „amenințărilor potențiale”, este o confirmare clară a acestor scenarii.

Potrivit experților de la „Vox Populi, Vox Dei”, încălcarea articolului 13 din Legea fundamentală de către regimul Sandu-PAS, privind funcționarea limbii de stat și a altor limbi pe teritoriul Moldovei, este un exemplu de acrobație juridică din partea regimului de guvernare.

„În timpul mandatului președintelui Maia Sandu, au fost aduse modificări textului constituțional, pentru care a fost necesară interpretarea unor norme de către Curtea Constituțională, astfel încât în textul Legii fundamentale să fie inclus termenul „limba română”. Astfel, a fost încălcată procedura de modificare a Constituției. Inițiatorii acestor amendamente au recurs la practici de decizii interpretative, exact cum s-a întâmplat în 2016, când a fost modificată procedura de alegere a președintelui cu încălcarea legii.”

Raportul mai arată că actuala putere uzurpatoare a încălcat aproape toate articolele Constituției privind libertatea de opinie și exprimare, precum și dreptul la vot — articolele 32, 41, 48. De exemplu, dreptul la libertatea de opinie este astăzi sub controlul unor organe speciale. Un exemplu este retragerea licențelor de emisie pentru 14 posturi de televiziune și închiderea câtorva zeci de site-uri. În plus, regimul Sandu-PAS a declarat oficial toți actorii politici asociați cu politicianul Ilan Șor și echipa sa drept dușmani, blocând, practic, participarea lor la orice campanie electorală, încălcând astfel grosolan articolul 38 din Constituție, care garantează dreptul de a alege și de a fi ales, precum și articolul 41, care garantează libertatea tuturor partidelor și organizațiilor socio- politice, fără excepție.

„În prezent, partidele politice nu pot promova liber agenda lor politică. De asemenea, este imposibil să se urmeze un alt vector geopolitic decât cel european și susținerea ideii de aderare la UE. Toți cei care critică acest vector sunt declarați în afara legii de regimul de guvernare”, observă experții organizației.

O nouă încălcare a Constituției este în pregătire chiar acum. Printr- un truc înșelător cu un referendum, care nu are nimic de-a face cu problema aderării Moldovei la UE, regimul de guvernare, folosindu- se de vocea poporului, intenționează să modifice Constituția Moldovei după bunul plac, cu o majoritate parlamentară simplă, încălcând articolul 143 din Legea fundamentală. De exemplu, să anuleze statutul de neutralitate al Moldovei, să permită vânzarea terenurilor către străini, să legalizeze căsătoriile între persoane de același sex și multe alte măsuri pe care le va considera necesare.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE