Cine este alegătorul moldovean care va merge duminica aceasta la urne pentru a-și exprima opinia cu privire la cele mai importante probleme pentru viitorul țării. Expertul IDIS „Viitorul”, Veaceslav Ioniță, a încercat să răspundă la această întrebare. Potrivit calculelor sale, din 2016 până în 2024, numărul alegătorilor din Moldova a scăzut cu 300 de mii, în timp ce numărul cetățenilor moldoveni cu drept de vot care locuiesc peste hotare a crescut cu aceleași 300 de mii. În plus, pentru prima dată în ultimii 8 ani, la actualele alegeri prezidențiale, numărul alegătorilor în vârstă va depăși numărul cetățenilor cu drept de vot din alte categorii de vârstă. Despre alte concluzii curioase ale economistului, vedeți în subiectul ce urmează.
Convențional, toți alegătorii moldoveni cu drept de vot sunt împărțiți în trei categorii principale – cei care locuiesc permanent în țară, cei care locuiesc peste hotare și cetățenii moldoveni care locuiesc în stânga Nistrului. Potrivit expertului economic, Veaceslav Ioniță, statisticile arată că în fiecare an numărul total de alegători din interiorul țării este în continuă scădere.
VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic
Sunt mai puțini alegători pe malul drept al Nistrului. Dacă la alegerile prezidențiale din 2016 trăiau în țară 2 milioane 220 de mii de cetățeni cu drept de vot, acum sunt 1 milion 915 mii. Adică, reducerea a fost de peste 300 de mii de alegători care sunt în Moldova, dintr-un motiv simplu – pentru că au plecat din țară.
Din cauza migrației rapide a populației moldovenești peste hotare, în ultimii 8 ani a crescut numărul cetățenilor noștri care pot vota la secțiile de votare din străinătate. În schimb, a crescut numărul alegătorilor – cetățeni moldoveni care locuiesc în stânga Nistrului.
VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic
Uitați-vă, la vremea respectivă erau 650.000 de oameni plecați în străinătate, iar acum sunt 955.000. 03.32 Numărul alegătorilor a scăzut cu 300.000 aici în țară și a crescut cu 300.000 în străinătate. Și pe malul stâng al Nistrului, sunt 300 de mii de alegători, dar în 2016 erau 234 de mii. Se pare că după 8 ani, numărul cetățenilor moldoveni cu drept de vot care locuiesc pe malul stâng al Nistrului a crescut cu încă 65 de mii, care pot vota duminică.
În total avem 3 milioane 170 de mii de cetățeni cu drept de vot și care pot participa la alegeri.
Da, în interiorul țării sunt doar 1 milion 915 mii de alegători, dar și alți ceilalți cetățeni ai Republicii Moldova au drept de vot. Potrivit expertului, din 2016, profilul de vârstă al alegătorilor moldoveni, indiferent de locul lor de reședință, s-a schimbat în general. De exemplu, numărul alegătorilor cu drept de vot cu vârsta cuprinsă între 18 și 25 de ani a scăzut cu aproape 50% – de la 328 de mii la 174 de mii, în timp ce categoria de vârstă de peste 56 de ani, dimpotrivă, a înregistrat o creștere – de la 693 de mii la 739 de mii.
În ceea ce privește statisticile celor care au participat la alegeri, în 2016, aproximativ 15% din numărul total de alegători erau tineri, astăzi sunt doar 9%. Dar, iată cum au stat lucrurile în ultimii 4 ani. Tinerii alegători din Moldova au devenit mai puțini cu 57 de mii.
Expertul mai notează că tinerii moldoveni, în comparație cu generația mai în vârstă, au participat mai activ la alegerile parlamentare din 2014 – alegătorii tineri au fost mai mulți cu 16,5 la sută, la alegerile prezidențiale din 2016 și 2020 – cu 14,8 la sută și, respectiv, 11,2 la sută. Cu toate acestea, la viitoarele alegeri prezidențiale din 2024, potrivit lui Ioniță, vor fi cu 1,4 la sută mai mulți alegători din generația în vârstă, comparativ cu tinerii. Potrivit lui, o astfel de dinamică a schimbărilor în profilul alegătorului moldovean este observată pentru prima dată din 2014.
Cea mai mare reducere a numărului de persoane cu drept de vot, în ultimii 4 ani, se observă în raioanele Soroca și Șoldănești – cu 12,6%, și Briceni cu 12,5%. Este de remarcat faptul că în Autonomia găgăuză numărul alegătorilor a scăzut cu doar 5,7%, acesta fiind cel mai mic indicator comparativ cu alte regiuni ale țării, cu excepția Chișinăului, care are indicator zero.
Un alt aspect important asupra căruia expertul a atras atenția este că numărul tinerilor care au putut participa pentru prima dată la alegerile din 2016 până în 2024 a scăzut cu 60 de mii. În acest an, 91 de mii de persoane vor putea participa pentru prima dată la alegerile prezidențiale, în timp ce acum 8 ani numărul celor care votau pentru prima dată era de 151 de mii. În același timp, numărul acestei categorii de cetățeni ai țării noastre care locuiesc peste hotare a crescut cu 17 mii.