6.6 C
Chișinău

Amenințări din partea grupului rusesc „Wagner”, ședințe foto cu pisici și pensionari, și întreruperi de curent la dezbateri. Cu ce se va memora această campanie electorală?

Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum s- a încheiat, iar duminică alegătorii vor trebui să facă o alegere importantă. Și deși ea a durat doar o lună, în această perioadă s-au întâmplat multe lucruri, inclusiv scandaloase și amuzante. Prin ce s- a remarcat această campanie, vedeţi în continuare.

În Moldova a apărut o nouă tradiție electorală: de îndată ce alegătorii moldoveni trebuie să aleagă pe cineva, imediat se activizează compania militară privată rusă Wagner care urmează să efectueze o lovitură de stat în Moldova. Asta susţine conducerea țării. Octombrie 2023 – Republica Moldova se pregătește pentru alegerile locale generale. Președintele Maia Sandu spune pentru Financial Times că Wagner a încercat să organizeze o lovitură de stat în ţara noastră, dejucată de autorități. „Conform informațiilor pe care le deţinem, a fost un plan pregătit de echipa lui Prigojin”, a spus şeful statului.

Acum, în ajun de prezidențiale, „wagneriştii” s-au activizat din nou. SIS, PCCOCS şi IGP au povestit despre asta într-o conferință de presă comună din 17 octombrie, și au arătat un ditamai film despre tineri care ar fi fost instruiți pentru destabilizarea situației în ţară.

Mai mult, aceștia sunt adolescenți care au călătorit în Rusia în cadrul unor programe culturale și educaționale.

ALEXANDRU MUSTEAŢA, directorul SIS

Dintre aceştia o parte au fost selectaţi pentru antrenamente mult mai avansate serioase în tabere de gherilă desfăşurate în Bosnia și Herțegovina, precum și în Serbia. Acești tineri au fost antrenaţi de instructori străini conectaţi la entităţi asociate structurii private militare „Wagner” și entitatea numită „Ferma”, instituite anterior de Evgheni Prigojin.

În această campanie electorală, „Wagner” s-a luat chiar și de candidatul la președinție din partea „Partidului Nostru” Renato Usatîi – asta susține însuși politicianul, care a prezentat un filmuleț cu mai mulţi mascați pe fundalul drapelului „Wagner” care cer retragerea lui Usatîi din cursă.

Acesta a primit şi o amenințare neașteptată – în cadrul dezbaterilor electorale, candidatul blocului „Împreună”, fostul boxer, de șapte ori campion al Moldovei, Octavian Ţîcu, i-a propus lui Usatîi să-şi măsoare puterile în ring.

EL EL RO – Hai să facem un meci de box în ring.  Tu cu mâinile şi cu picioarele, cu ce vrei, eu numai cu mâna stângă. Cine câștigă, acela se duce în turul doi. — Ești om sănătos la cap?

În ultima săptămână a campaniei au apărut alte momente interesante. De exemplu, că Jurnal TV, care se poziționează drept „cel mai independent post de televiziune”, a fost finanțat de omul de afaceri Veaceslav Platon, care se ascunde la Londra.

Asta a declarat în cadrul dezbaterilor electorale candidatul independent Natalia Morari.

NATALIA MORARI, candidat independent la preşedinţie

Domnul Platon nu candidează în această campanie, dar influențează campania exact în aceeași măsură în care influența politica editorială a Jurnal TV în perioada 2016 – sfârșitul anului 2019, când lunar vă plătea sume de 15 mii de euro cash. Atunci toate investigațiile Jurnal TV despre furtul miliardului erau făcute de avocații lui Platon. Întrebați-i pe șefii dvs.

Platon a confirmat finanțarea și a declarat că are dovezile respective. Iar a doua zi, când Natalia Morari a venit la dezbaterile electorale de la TV8, pe care l-a fondat și despre finanțarea căruia a putut spune multe, în studio „brusc” s-a stins lumina. Emisiunea s-a încheiat chiar înainte de a începe.

Iar președintele în exerciţiu, Maia Sandu, a refuzat să participe la dezbateri electorale, deși acum 4 ani l-a criticat pentru asta pe şeful de atunci al statului Igor Dodon și spunea că preşedintele ţării nu trebuie să se ascundă de oameni.

MAIA SANDU, candidat la preşedinție din partea PAS

Cetățenii au dreptul să cunoască ce a făcut președintele în ultimii patru ani pentru ei. Cetățenii noștri merită un președinte care nu se teme de dezbateri și care nu se ascunde de oameni.

În loc să participe la dezbateri electorale, ultima săptămână dinaintea alegerilor Maia Sandu a dedicat-o glamourului.

Președintele în exerciţiu s-a întâlnit cu Laima Vaikule și trupa Bi-2, care acum câteva luni a primit cetățenia moldovenească. Apoi a vorbit cu surorile bloggeriţe glamouroase BezEr stabilite în Londra. Doar că regia era evident proastă – videoclipul a fost bine regizat: surorile abia de au reuşit s-o salute, că Sandu le-a mulțumit imediat pentru sprijinul acordat. Deși, s-ar părea, de unde știe preşedintele poziția politică a bloggeriţelor?

– Bună ziua, doamna președinte, suntem Marinela și Nicoleta Bezer. Bună ziua.

Bună ziua. Vă mulțumesc că susțineţi cauza europeană a Republicii Moldova, vă mulțumesc pentru îndemnul la vot și la

Cu mare drag, este datoria noastră civică.

Conturile Telegram își pun acum întrebarea: această publicitate electorală a surorilor Bezer a fost gratuită sau plătită, în condițiile în care una are 826 de mii de urmăritori pe Instagram, cealaltă peste 100 de mii, ceea ce înseamnă că prețurile acolo nu sunt mici? Însă candidatul Puterii beneficiază de resurse administrative nelimitate, și miniștrii îi sunt alături, distribuind ziare electorale mai toată campania electorală.

Și, la fel ca ministrul Energiei, Viktor Parlicov, scandau lozinci electorale.

Însăși candidatul puterii călătorea activ prin țară: în această campanie electorală Maia Sandu, probabil, nu a avut atâtea deplasări în orașele și satele moldovenești ca în toți cei 4 ani de mandat de președinte.

În timpul acestor călătorii, Sandu organiza activ ședințe foto – președintele cu pisoiaş, președintele cu pensionari bucuroşi, președintele cu drumari, președintele cu producători, președintele cu turiști străini, președintele cu minori.

Implicarea copiilor în activități electorale este strict interzisă de legislația în vigoare și unul dintre candidați a depus o plângere la CEC în acest sens, însă Comisia Electorală Centrală a refuzat să-l pedepsească pe candidatul Maia Sandu pentru folosirea minorilor în campanie electorală.

Această campanie electorală s-a remarcat şi prin un întreg desant de oaspeți și delegații străine care veneau la Chișinău continuu pentru a o susține tacit pe Maia Sandu și referendumul pentru integrarea europeană, adesea nu cu mâna goală. O disonanță în această euforie generală cu privire la cât de bine va trăi Moldova în UE dacă spune „Da!” în 20 octombrie a fost interviul ambasadorului Uniunii Europene, Janis Mazeiks, care a recunoscut sincer că vânzarea terenurilor către străini va fi discutată în cadrul negocierilor privind aderarea Republicii Moldova la UE și asta este o condiție obligatorie. Dar Chișinăul nu avea nevoie de un asemenea adevăr în ajunul referendumului. Nu se știe cine și cum a făcut presiuni asupra şefului Delegaţiei UE, dar câteva zile mai târziu el a negat totul, declarând că a devenit victima propagandei organizate de Kremlin.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE